Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 09. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Székesfehérvárra kerülhet a Honvédelmi Minisztérium

Székesfehérvárra kerülhet a Honvédelmi Minisztérium

Székesfehérváron vannak olyan helyszínek, ingatlanok, amelyek alkalmasak lehetnek a Honvédelmi Minisztérium (HM) befogadására - mondta Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek. Kiemelte: Székesfehérvár az alapításától fogva katonaváros, a török elleni harc fontos végvára volt, jelenleg is itt található a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, ezért Székesfehérváron nagy hagyománya van a katonaéletnek.

Az államtitkár kiemelte, Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte Hende Csaba honvédelmi minisztert, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a jövőben ne Budapest, hanem Székesfehérvár, az ősi koronázóváros, a nemzet történelmi fővárosa legyen a HM székhelye. A városvezetés és a székesfehérváriak már a lehetőségnek is örülnek, megtiszteltetésnek érzik azt - fogalmazott, hozzátéve: Székesfehérvár erős régióközpont, amelynek már most is nagy vonzereje van, s azt tovább erősítené a HM itteni működése.

Vargha Tamás kifejtette, Székesfehérvár az alapításától fogva katonaváros, a török elleni harc fontos végvára volt, jelenleg is itt található a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága. Székesfehérváron nagy hagyománya van a katonaéletnek - jegyezte meg.

Az államtitkár elmondta: a városvezetéssel együtt megmutatják Hende Csabának, valamint Benkő Tibornak, a Honvéd Vezérkar Főnökének az alkalmasnak vélt helyszíneket. A következő napok, hetek, hónapok feladata lesz, hogy megvizsgálják a különböző lehetőségeket. A költözés határidejét a kormányfő 2016. március 15-ben jelölte meg. Vargha Tamás kitért arra, hogy a HM-nek Budapesten is több épülete van. Az államtitkár valószínűnek tartja, hogy amennyiben valóban Székesfehérváron lesz a HM központja, a tárcának továbbra is lesznek részei a fővárosban.

Vargha Tamás megjegyezte, Székesfehérvár és Budapest közötti 55 kilométer 'nem távolság'.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere az MTI-nek szintén telefonon nyilatkozva úgy vélekedett: a kormánydöntéssel a város megkerülhetetlen lesz a következő évtizedekben is. Hangsúlyozta, hogy a döntés óriási megtiszteltetés annak a településnek, amely régóta katonavárosnak tartja magát és az összhaderőnemi parancsnokság is régóta ott működik. Hozzátette: a lépés 'a csodálatos történelmi múlt elismerése és egyben a jövőnek is szól'.

A polgármester jelezte, hogy a minisztérium költözéséhez megfelelő körülmények kellenek, ezért jövő kedden rendkívüli közgyűlésen vitatják meg a képviselők a kérdést. A városvezető reményét fejezte ki, hogy pártállástól függetlenül mindenki támogatja a törekvéseket.

Kurucz Éva kormányszóvivő az új kabinet első, péntek délután tartott ülése után azt közölte, a kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. E felújítási program keretében a miniszterelnök és hivatala 2016. március 15-ig a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet.

Kurucz Éva tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a HM Székesfehérvárra költözzön legkésőbb 2016. március 15-ig. Hozzá hasonlóan Fazekas Sándor földművelésügyi tárcavezetőnek a minisztériuma Debrecenbe költözését - szintén 2016. március 15-ig - kell megvizsgálnia. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek pedig a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága Kecskemétre költözését kell megvizsgálnia. Utóbbi azonban már hamarabb megtörténne, legkésőbb az idei év végéig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során