Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Március 28. 18:29, csütörtök | Helyi

SZENTANNAI KISKERT A MENTS MEG EGY KERTET PROGRAMBAN

SZENTANNAI KISKERT A MENTS MEG EGY KERTET PROGRAMBAN

Vegyszermentes közösségi kertjével a szentannais diákok a legjobbak között végeztek a \"Ments meg egy kertet\" országos programban.

A szentannais diákok a legjobbak között végeztek a "Ments meg egy kertet" országos programban. A verseny budapesti díjátadóján László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és a verseny ötletgazdája, Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere adta át a Példaértékű munkáért kategóriában nekik az elismerést.

- Iskolánk kezdetek óta részt vesz a „Ments meg egy kertet” programban, amellyel egyúttal benevezünk a „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos versenybe is - mondta Papné Benesóczki Mária mérnöktanár - programkoordinátor.

Az iskola területén kialakított közösségi kertet szakmai gyakorlatos diákok gondozták, akik közül Csökmei Norbert és Kónya Sándor nyáron is szorgalmasan tevékenykedett benne. A „Szentannai kiskert” minden parcellájába más növényt vetettek, volt borsó, bab, spárgatök, dísztök, cukkini, hagyma és fűszerkert is. A terület további részén volt még csemegekukorica, burgonya, indátlan spárgatök és cékla és virágokat is ültettek. A kertet madárbarát kertté tették madáretetővel, madárodúkkal. A művelés során nem használtak semmilyen vegyszert, csapadékvízzel öntöztek.


A kerti munkálatok önállóságra, kötelezettségek vállalására és teljesítésére ösztönözték a diákokat. A megtermelt zöldséget az iskolai konyha használta fel és a diákok haza is vittek belőle.


Csökmei Norbert otthon is kertészkedik, kiskertjükben vegyszermentesen megtermel mindent a paprikától, zöldborsón, uborkán át családnak. Számára a kertészkedés kikapcsolódást is jelent, jóérzés számára amikor a maga termelte paradicsomot eheti meg a reggeli mellé.


Kónya Sándor is sokat tanult az iskolai kertészkedésből, az ismereteit otthoni kertjükben is hasznosítja. Ma már a palántaneveléstől a betakarításig mindent maga végez két konyhakertjében, a felesleget pedig elosztja a rokonságnak. Szívesen is főz az általa megtermeltekből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.

2024. Április 25. 09:21, csütörtök | Helyi

HAMAROSAN ELKÉSZÜL A BERUHÁZÁS

A gyepet vetik, a sportszereket szerzik be a leendő sportkomplexumban. Jelen állás szerint semmi sem veszélyezteti a május végi nyitást. Az utolsó simításokat Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke is szemügyre vette.

2024. Április 24. 14:00, szerda | Helyi

TÁRGYALÁSSAL FOLYTATÓDIK AZ ÜGY

Ritkaságszámba menő döntés született a Szolnoki Törvényszéken: