Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2022. Május 28. 05:01, szombat | Helyi

SZÉPÜL FŐTERÜNK

SZÉPÜL FŐTERÜNK

Molnár Pállal, a Városgondnokság vezetőjével a Főtéren beszélgettünk a tavaszi munkákról.

Ahhoz, hogy ilyen szép legyen a Főtér, egy évtizedes munkának az eredménye - mondta a szakember,.de ahhoz, hogy minden évben ilyen szép legyen, már ősszel el kell kezdeni talaj előkészítési, felkészítési és növényvédelmi munkákat, amit tél végén folytatni kell.

Már a tavaszi ültetési munkáknak a végére értek, már csak konténeres növényeket lehet ültetni, amelyek nagyon drágák, így csak abban az esetben pótolnak ebben a formában, ha kiszáradt valami, vagy kitörik, mert sajnos ezt is tapasztalják.
A kiültetett növényeket az egyre több felszerelt kamerával is igyekeznek megvédeni, mert nagyon sokba kerülnek.
A főtéren a cserjéknél, bokroknál, fáknál van egy természetes öregedés, amelyeket pótolni kell. Nem minden esetben ugyanazt a fát teszik vissza, kipróbálnak új fajtákat, amelyek jobban bírják ezt a környezetet.
Ezt minden esetben komoly kutatómunka előzi azt meg, hogy bírják a növények ezt a klímát.
Sokszor földcserével tudnak olyan talajtani környezetet biztosítani, amely megfelelő az adott növény számára.

Az öntözés az alapvető, hiszen az éves csapadékmennyiség 600 milliméter körüli, a zöld pázsitot nem lehet megtartani öntözés nélkül, ehhez be is drénezték ezeket a területeket.

Folytatnák az öntözés kialakítását a Múzeumparknál is, hogy júniusban, júliusban, augusztusban is szépen zöldelljen a pázsit.

A nyári melegben a párakaput idén is beüzemelik a Sétáló utcánál, de nemcsak az embereknek van szüksége a párás környezetre, hanem a növényeknek is, így sokszor nem is öntöznek, hanem a levegő páratartalmát próbáljuk úgy megemelni a növényeknél, hogy megmaradjanak.

Tavaly például sok fenyőt úgy tudtak megmenteni a kiszáradástól, hogy párás környezetet biztosítottak, nem túl öntözve a frissen ültetett fenyőket.

Azok a növények, ahol párásítanak nem száradnak ki, míg ahol nem tudnak párásítani, gyakran előfordul a 40 fokos hőhullámban a pusztulás, kiszáradás. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy 40 fokban kell öntözni, párásítani, hanem főként a reggeli és az esti órákban - magyarázta a szakember, akitől megtudtuk, hogy a nagy melegnek van egy előnye is.
Ha az aszfaltozási munkákat melegben végzik, a meleg aszfalt, amit elhoznak, azzal még a nap végén is nagyon jól tudnak dolgozni a szakemberek, míg télen, ha hideg van, akkor kevesebb aszfaltot tudnak egy nap bedolgozni.
Nyáron a 35-40 fokos melegben kilenc tonnás autóval leszállított aszfalt mennyiséget is be tudnak dolgozni, úgyhogy ez a munka is kezdődik.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 05. 05:01, kedd | Helyi

SZÚNYOGGYÉRÍTÉS

A szabad térben való tartózkodás kellemessé tétele érdekében minden település életében kiemelten fontos feladat a kellő időben megkezdett szúnyoggyérítés. Városunkban ez a feladat ebben a hónapban vált esedékessé.

2022. Július 05. 05:00, kedd | Helyi

OVIS FEJLESZTŐ TÁBOR

Molnárné Oros Csillával beszélgettünk arról, hogy kik vettek részt az Akácliget fürdőben tartott fejlesztő táborban.

2022. Július 04. 16:52, hétfő | Helyi

Háromszáz településen és a fővárosban gyérítik a szúnyogokat

Az elmúlt heti kánikula és a több hete tartó csapadékhiány következtében az ország jelentős részén, főként az Alföldön szinte megszűnt a csípőszúnyogok jelenléte.

2022. Július 04. 16:48, hétfő | Helyi

A legjobbak között végeztek a szolnoki tűzoltók

Július elsején véget ért a XIII. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedő.