Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 28. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: karcag tv

SZESZÉLYES VOLT A MÁRCIUSI IDŐJÁRÁS

SZESZÉLYES VOLT A MÁRCIUSI IDŐJÁRÁS

Szeszélyes időjárás jellemezte a márciust, a múlt heti fagy komoly mezőgazdasági károkat okozhat, a virágzó gyümölcsfák könnyen elfagyhatnak, de veszélybe kerülhet a szántóföldeken növekvő repce is.

-Itt vagyunk ezen az őszi árpa táblán, ez egy viszonylag későn vetett őszi árpa, de ennek ellenére elég szépen megerősödött télen az állománya. Látszik rajta, hogy még nem lendült neki igazán a tavasznak. A ma reggeli fagy még ebben nem tett kárt, bár itt a levél csúcsán lehet érezni, hogy azért nem örült neki.

Az őszi vetést mutatja Domján Sándor agrármérnök, mint mondja a gombabetegség már könnyebben megtámadhatja a szántóföldi növényeket, de ezt még ma nem lehet megmondani, hiszen az első ilyen komolyabb tavaszi fagy Karcagon a múlt héten volt. Ha a többször ismétlődik a fagy, akkor lehet csak látni a hatását.

DOMJÁN SÁNDOR agrármérnök
-Télen a fagy az öröm, ebben az időszakban az évnek azonban üröm. Megtréfált minden növényt az időjárás, hiszen melegrekordokat döntött ez az év a tavasz folyamán. Ezt elhitte az összes gyümölcsfa, elhitte sok szántóföldi kultúra is. Ma reggel már itt nálunk, Karcagon megcsípte a fagy a határt, és az előrejelzések szerint még lesz is, de ez is olyan dolog az időjárással kapcsolatban, amihez nekünk alkalmazkodni kell, gazdálkodóknak, az általunk gondozott kultúrák pedig többé-kevésbé fognak tudni hozzá alkalmazkodni. A kalászosok még nincsenek abban a veszélyeztetett helyzetben, hogy mínusz egy-két fok bántsa őket, hiszen a téli pihenő után most indulnak meg, most vannak a fejtrágyázások, növényvédelem még várat magára.

A repcék már megindultak, ott okozhat kárt, főleg, ha több reggel is, vagy több éjszaka is fagy lesz. A gyümölcsösökben azonban komoly gond várható.

DOMJÁN SÁNDOR agrármérnök
-Itt az út mellett is, de bármerre megyünk, az összes gyümölcsfa virágba borult. Ezeknek a sorsa attól fog függeni, hogy tényleg bejönnek-e ezek a fagyos napok vagy nem. Ha bejönnek, akkor sajnos a termés odalesz. Ha elkerüli, akkor nem. A telepített gyümölcsösökben próbálnak védekezni a gazdák. Eleve a gyümölcsösök egy jó része, ha lejtős területen van, dombon vagy hegyen, akkor főleg a déli oldalakat részesítik előnyben, ami azért melegebb, napsütöttebb oldal. A síkságon ilyen nincs, ott a tájolással lehet valamennyit segíteni, hogy a sorokat úgy érje a napfény, hogy minél jobban föl tudjanak melegedni. Illetve vannak a különböző meleg, füstös megoldások, amik megfelelő széliránynál és enyhébb fagyoknál segíthetnek. De csoda nincs. Ha a természet azt mondja, hogy el akarja venni, amit korábban adott, akkor el fogja venni, ezt kemény fagyokkal meg tudja tenni. Ilyenkor nem jó, ilyenkor már nagyon nem várjuk. Télen jobban örültünk volna, ha akár mínusz 20 fokok vannak heteken keresztül, hiszen nagyon sok növényi és állati kártevőt elpusztított volna. Ebben nem volt részünk, mivel a természet megindult, ezért most már nagyon nem kér alfagy.

A fagy a tavaszi mezőgazdasági munkákra nem volt hatással.

DOMJÁN SÁNDOR agrármérnök
-A tavaszi szántóföldi munkákra gyakorlatilag nincs befolyása ezeknek a fagyoknak, hiszen ha netalántán valahol átázott talajok vannak, ahhoz kevés, hogy azon el lehessen menni géppel.

Ezek a fagyok a tavaszi munkákat hátrányosan nem befolyásolják. Viszont egyes műtrágyáknak, baktériumszereknek, kvázi növények számára alkalmazott probiotikumoknak a hatásmechanizmusát ugyan lassíthatja, hatásfokából csökkent, de magát a munkát nem zavarják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.