Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2021. December 28. 16:14, kedd | Helyi
Forrás: JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG

Szilveszterkor is első a biztonság!

Szilveszterkor is első a biztonság!

A pirotechnikai eszközök a tűz- és robbanásveszélyességük miatt kockázatosak, ezért tárolásukkor, használatukkor fokozott óvatosság és a szabályok betartása szükséges.

Sokan búcsúztatják az óévet tűzijátékozással, mely idén ismételten engedélyezett
közterületen. A pirotechnikai eszközök a tűz- és robbanásveszélyességük miatt kockázatosak,ezért tárolásukkor, használatukkor fokozott óvatosság és a szabályok betartása szükséges.

A katasztrófavédelem idén is kiemelten ellenőrzi a tűzijátékokat árusító helyeket.
A hatóság a tűzvédelmi szabályok betartását vizsgálja: egyebek között a tűzvédelmi
szabályzatot és tűzriadó tervet, hogy megfelelően el van-e kerítve az árusító hely területe, van-e elegendő hely a tűzoltó gépjárművek számára egy esetleges beavatkozás során,található-e az árusító hely környezetében oltóvíz-utánpótlás, illetve rendelkezik-e a jogszabályban meghatározott tűzoltó-készülékkel. Emellett a katasztrófavédelem végzi a pirotechnikai termékek fogyasztóvédelmi ellenőrzéseit is.

Csak megbízható helyről vásároljunk tűzijátékot, és keressük a termékeken a magyar nyelvű használati utasítást. A 3. pirotechnika osztályba sorolt tűzijátékok azok, amelyeket december 28. és 31. között lehet megvásárolni az árusító helyeken. Ezeket december 31-én 18 órától január 1-je 6 óráig lehet felhasználni. Az el nem működtetett tűzijátékokat január 5-ig vissza kell vinni az árusító
helyre, a kereskedőnek pedig térítésmentesen át kell vennie ezeket. Fontos, hogy petárdát továbbra is tilos árulni, illetve felhasználni!

A tűzijátékokat fedett, száraz, fénytől védett helyen tároljuk, de semmiképpen sem
alagsorban, pincében vagy tetőtérben. Ne legyen fokozattan tűz- és robbanásveszélyes anyag, például üzemanyag vagy gázpalack a tűzijátékok közelében és ne tegyük ki azokat közvetlen hősugárzásnak. A tűzijátékokat olyan helyen tartsuk, ahol gyermekek nem férnek hozzá. A sérült, illetve elnedvesedett és utána kiszáradt termékeket ne használjuk fel, azokat tároljuk külön a többi tűzijátéktól, majd vigyük vissza az árusító helyre. A használat során tartsuk be a
termék használati utasításában foglaltakat, nagy szélben ne lőjük fel a rakétákat.

Olyan helyen tűzijátékozzunk, ahol nincsenek a közelben fák, villanyvezetékek és épületek, melyekben a rakéták elakadhatnak. Ne irányítsuk emberek, állatok, épületek felé. A tűzijátékokat stabil helyzetből indítsuk, erre alkalmas egy üres pezsgősüveg is. A termékek lehulló, még forró maradványait ne dobjuk ki azonnal a kukába, mert tüzet okozhatnak; várjuk meg, míg lehűlnek. A társasházak kertjében csak abban az esetben lehet tűzijátékozni, ha azt a társasház házirendje megengedi, és a termék használati utasításában szereplő feltételeket meg lehet
teremteni. Az erkélyek nem számítanak szabad területnek, így onnan tűzijátékot sem lehet indítani.

Figyeljünk oda a házi kedvencekre is, minden évben rengeteg kutya szökik meg, mert megijednek a tűzijátékoktól. Ne kössük meg őket, engedjük be őket a házba és zárjuk olyan helyre, ahonnan nem tudnak megszökni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 20:29, csütörtök | Helyi

Teltházas lakossági fórum Karcagon

A Robert Fico elleni merénylet is arra világít rá, hogy a békepártiságért áldozatokat kell vállalni...

2024. Május 16. 16:00, csütörtök | Helyi

ÜLÉSEZETT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Megtartotta munkaterv szerinti ülését a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete.

2024. Május 16. 13:00, csütörtök | Helyi

A VÁDLOTT SZERINT EGY IDEGEN TETTE

Egy rejtélyes idegent emleget a karcagi gyilkosság vádlottja. Azt mondja, nem ő követte el a gyilkosságot, hanem egy ismeretlen személy.

2024. Május 16. 11:00, csütörtök | Helyi

ELBALLAGTAK A „VARRÓSOK”

Elballagtak a Karcagi Szakképzési Centrum, Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium végzős diákjai.