Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Október 11. 09:43, kedd | PR
Forrás: (x)

Szinkronhangok kicsit másképp

Szinkronhangok kicsit másképp

A szinkronizálásról az esti filmre vagy a mozikra asszociálunk legtöbben, pedig a szinkronizálásnak vannak testvér feladatai is.

Ezeknek az eredményével valószínűleg jóval többet találkozunk, mint a filmekben a főhősök magyar hangjával.

A magyar szinkronszakma megélhetésének tetemes részét már nem a filmekhez kölcsönzött magyar hangok adják. Egyre több esetben internetes tartalmak narrálásához, reklámokhoz, vagy éppen hangoskönyvekhez kérik fel a szinkronszínészeket. Ezeknek a munkáknak egy komoly részét olyan, kisebb szinkronstúdiókban végzik, mint a Hungarianvoices, mert az ilyen cégek gyorsabban tudnak reagálni a megkeresésekre. De hogyan alakul a magyar hangok felhasználása a filmeken kívül?

A tévé mindent visz

A Nielsen Közönségfelmérés tavalyi adatai szerint a magyar lakosság átlagosan egy megdöbbentően hosszú időt, naponta több mint 5 órát tölt tévénézéssel. Az ötven év felettiek esetében ez az arány még ennél is több: átlagosan napi 7 óra fölé kúszik. Ennek az időnek jelentős része azonban nem filmnézéssel, hanem töltelékműsorokkal és reklámokkal telik.

Az ilyen anyagokban is gyakran bukkannak fel ismert színészek hangjai, mint például a Vin Disel magyar hangjaként ismert, és szintén a Hungarianvoices csapatát erősítő Galambos Péter, aki emellett a magyar szinkronipar védelme érdekében az egyik legmarkánsabban kiálló szinkronszínész.

Reklámok özöne

Egy nagyobb tévécsatorna fő műsoridejében biztosított reklámsugárzás díja fél percenként akár 5,5 millió forintot is elérhet, a reklámok készítése tehát óriási üzlet. A reklámokhoz hangjukat kölcsönző színészek bére ennél természetesen jóval alacsonyabb, mégis a legtöbb reklámnál az ismert szinkronhangokat kérik fel hangalámondásához.

Tarolnak a hangoskönyvek

A hangoskönyvek a magyar könyvpiacnak hozzávetőleg 2%-át teszik ki, de piaci részesedésük a pandémia alatt megduplázódott és a fejlődés továbbra is töretlen. A piacvezető magyar hangoskönyv kiadó felmérése szerint a legtöbben motivációs és oktatási témájú hangoskönyv tartalmakat keresnek. Ez a keresletbővülés újabb lehetőségeket nyit a magyar szinkronszínészek számára.

A közkedvelt hangok tolmácsolásában elhangzó tartalmak egyrészt garantálják a profi minőséget, másrészt pedig megkönnyítik a könyvek népszerűbbé tételét. Az ismert szinkronhangok így már nem csak a filmekben bukkannak elő, hanem körülvesznek minket az élet minden területén.

Címkék: szinkron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről