Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 26. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szívbetegséget okozhat az arzén

Szívbetegséget okozhat az arzén

Az ételben vagy az ivóvízben lévő akár nagyon alacsony arzénszint is növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint az ebből bekövetkező halálozás rizikófaktorát - mutatott rá egy tanulmány, amelyről a Fox News számol be.

A tanulmány keretében 3575 olyan amerikaitól vettek vizeletmintát, akik azokon a területeken élnek, ahol az ivóvíznek közismerten alacsony, illetve közepes mértékű az arzéntartalma, ami azt jelenti, hogy a 10 mikrogramm/liter határérték fölötti. A vizeletmintákat 1989 és 1991 között gyűjtötték be, s a résztvevőket négy csoportba osztották az arzén vizeletben kimutatott koncentrációja alapján. Az arzénnak is két típusa van, a szerves és a szervetlen: ez utóbbi mérgezőbb.

A résztvevőket 2008-ig követték nyomon, s azt találták, hogy annak a csoportnak a tagjainál, akiknek a vizeletében a legmagasabb volt az arzén szintje, 32 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a kardiovaszkuláris betegségek kialakulására és 65 százalékkal nagyobb eséllyel vesztették életüket a közel húsz éves vizsgálati időszak alatt, összehasonlítva azokkal, akiknél a legalacsonyabb mértékben mutatták ki az arzén jelenlétét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.