Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 09. 07:29, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szófogadásra kötelezik a betegeket

Szófogadásra kötelezik a betegeket

Több pontban csak áttételesen, némelyikben azonban közvetlenül érinti a betegeket a parlament által hétfőn este elfogadott egészségügyi „salátatörvény”.

Talán a leglényegesebb változás, hogy az orvosságok egy részének térítési díja magától a pácienstől is függ majd a jövőben – írja a Magyar Hírlap.

Lényeges szempont lesz tehát, hogy az illető az előírás szerinti gyógyszerszedés mellett megfogadja-e orvosa tanácsait, leszokik-e például a dohányzásról, változtat-e az életmódján. A jogszabály ezzel új szemléletet visz a terápiába, mert kimondja, hogy minden ember felelős a saját egészségi állapotáért. Érvényesülésétől egyrészt az illető állapotának javulását, másfelől a támogatásra fordítható, a korábbinál jóval kevesebb közpénz hatékonyabb felhasználását remélik a törvényalkotók.

Új elemként létrejön az úgynevezett betegségregiszter, amely elsősorban a költséges gyógyszeres terápiával, valamint annak eredményességével kapcsolatos adatokat – személyazonosításra alkalmatlan módon – tartalmazza. A gyógyszergyártó és a társadalombiztosító is nyomon követheti, az adott gyógyszerrel hogyan befolyásolható egy-egy betegség, azaz egy készítmény alkalmazásával az adott betegséggel küzdők a klinikai vizsgálatoknak megfelelően gyógyulnak-e.

Térségenként szerveződik majd az egészségügyi ellátás, ehhez a „salátatörvény” formai kereteket is meghatároz. Előírja, hogy az ellátási térségekre – amelyek meghatározását a szaktárca hatáskörébe rendeli – fejlesztési programokat kell kimunkálni. Ezek alapja a többi között az ott élők lélekszáma, korösszetétele, megbetegedési aránya, valamint az egészségügyi szolgáltatások iránti igények várható alakulása. Ennek tükrében szabályozzák a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók ellátási kötelezettségeit. Emellett felhatalmazást kapott a szakminiszter az elektronikus recept bevezetésével kapcsolatos szabályozás kidolgozására.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: salátatörvény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során