Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Április 10. 07:15, hétfő | Helyi

Szombaton tartotta éves közgyűlését a Városházán a Kunszövetség.

Szombaton tartotta éves közgyűlését a Városházán a Kunszövetség.

Az egyesület hagyományőrző és értékteremtő munkája évről évre egyre határozottabb szerepet tölt be hazánk kulturális életében...

A napirendi pontok között a kiskun és nagykun hagyományőrző tagok elfogadták a 2016. évi működésről és a gazdálkodásról szóló beszámolót, valamint az ez évi terveket, melyek között több fesztivál, lovas túra való részvétel, támogatás is szerepel.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Kunszövetség tiszteletbeli elnöke levelében köszöntötte a kis és nagykunokat. Mint írta, az elmúlt években tartott a hagyományőrző kulturális és szakmai rendezvények, kiállítások, bálok, fesztiválok tovább erősítették a Kunszövetséget. Az egyesület hagyományőrző és értékteremtő munkája évről évre egyre határozottabb szerepet tölt be hazánk kulturális életében amellett, hogy biztosítja a nagykunok megmaradását a Kárpát-medencében. Magyarországnak és Európának ma egyaránt nagy szüksége van azokra az eleven hagyományokra, történelemformáló erőkre, amelyek a kontinens, mint kulturális egységét létrehozták és éltetik évszázadok óta. Tevékenységükhöz további jó munkát kívánok - írta a tárcavezető, akinek gondolatait Kovács Sándor, a Kunszövetség elnöke olvasta fel, majd beszámolt a tavalyi évben azokról a kis- és nagykunsági rendezvényekről, amelyet a szövetség támogatott vagy védnökséget vállalt.

A szövetség idén az alábbi programokat támogatja vagy vállal védnökséget felette: Nagykunság Szépe Szépségverseny, Kováts Mihály Emléknapok, Karcagi Birkafőző Fesztivál, Nagykunsági Kulturális Napok, Szentmiklósi Kulturális Napok, Asztanai Világkiállításra népművészek delegálása, az egyesület bemutatkozása, augusztus végén a Vajdahunyadvárban is bemutatkoznak a kis- és nagykunok, a túrkevei jászkun emlékülésen és a Kevi juhászfesztiválon is ott lesz a szövetség, szeptemberben a Rakamazról Kisújszállásra lovas - gyalogos - kerékpáros emléktúra, a jászkun kutatók túrkevei találkozója is a támogatott programok a kunszentmiklósi íjász és redemptus napon és a karcagi íjász versenyen is ott lesz a Kunszövetség.

Kovács Sándor elnök ajándékkal köszönte meg a tavalyi évben a Kunszövetségnek nyújtott támogatását Andrási Lászlónak, a Nagykunsági Vízgazdálkodási Társulás igazgatójának, Mészáros Lászlónak, a Kun-Közmű Globál Kft. ügyvezetőjének, Pengő Ferencnek, a Kun-Média Kft. ügyvezetőjének és Kovács István karcagi gazdálkodónak. Az elnökség Barakonyi Dávid ópusztaszeri hagyományőrzőnek ítélte a fiatalon elhunyt, a Kunszövetség egyik alapítója emlékére létrehozott, Sudár István- emlékdíjat. A díjazott később veszi át az elismerést.

- Tisztel Kunszövetség! Örömmel tájékoztatom Önöket - folytatta Kovács Sándor -, hogy dr. Kun Péter egyesületünk választmányi tagja magas rangú állami kitüntetésben, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje - részesült. Szívből gratulálunk neki, ezúton is. Még egy kellemes kötelezettségemnek teszek eleget, amikor bejelentem, hogy egyesületünk tagja, rendezvényeink rendszeres tudósítója, a Kun Hírmondó hírlevél szerkesztője, Daróczi Erzsébet, a területi Prima díj közönségdíját nyerte el, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, dr. Urbán Zoltán megyei rendőr-főkapitány is elismerésben részesítette - sorolta Kovács Sándor, aki virágcsokorral köszöntötte a díjazottat. Egy Kunszövetséges kötőt adott át a szövetség főzőcsapatának - Kacsándi István, Nagy László és Szendrey Zoltán -, akik közül ketten szombaton a III. Vasi Bárányfesztiválon főzték épp a karcagi birkapörköltet, így csak Kacsándi István tudta átvenni az ajándékot, a többiek később kapják meg.

A közgyűlés a Kun Miatyánkkal ért véget, majd a tagság a Lovagi Udvarban a hungarikum karcagi birkapörköltet és a ferdinándot kóstolta meg.

Címkék: Karcag, Kunszövetség

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.

2024. Április 25. 09:21, csütörtök | Helyi

HAMAROSAN ELKÉSZÜL A BERUHÁZÁS

A gyepet vetik, a sportszereket szerzik be a leendő sportkomplexumban. Jelen állás szerint semmi sem veszélyezteti a május végi nyitást. Az utolsó simításokat Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke is szemügyre vette.

2024. Április 24. 14:00, szerda | Helyi

TÁRGYALÁSSAL FOLYTATÓDIK AZ ÜGY

Ritkaságszámba menő döntés született a Szolnoki Törvényszéken: