Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Június 23. 14:20, vasárnap | Helyi

Születés hete

Születés hete

A Kátai Gábor Kórházban a Születés hete alkalmából a Szülészet-nőgyógyászati osztály előadásokat tartott a szakdolgozóknak.

A téma idén a családbarát szülészet volt. Dr. Farkas Béla osztályvezető főorvos, szülész-nőgyógyásztól megtudtuk, tavaly a Semmelweis-emlékév keretében tartották az előadásokat, most pedig a családbarát szülészet megvalósítása a fő téma, amelynek igénye megjelent a kismamák, a kormány és a szakma részéről is. A szülészeten eddig is igyekeztek családias környezetet biztosítani, már több mint húsz éve tartanak szülésre felkészítő tanfolyamokat, illetve jelen lehetnek a szülésnél az apukák, vagy más hozzátartozó. A kórház pályázatának köszönhetően megvalósul az egyszobás szülőszoba káddal, bordásfallal, labdával, zenével. Megpróbálnak megfelelni annak, amit elvárnak a kismamák, azért, hogy a szülés ne egy önmagában vett rossz, fájdalmas és félelmetes dolog, hanem élménnyé változzon az intézet adta környezetben, ahol az orvosi biztonságot meg tudjuk adni – fogalmazott az osztályvezető.
Nagyné László Erzsébet mb. főigazgató köszöntőjében beszélt arról, hogy a Kátai Gábor Kórház területi ellátási kötelezettsége átnyúlik Békés (Bucsa, Ecsegfalva) és Hajdú-Bihar (Püspökladány) megyékbe is, így több mint 96 ezer lakost, a járóbeteg részleg pedig 43 ezer főt lát el. Mint elhangzott az elnyert 53 millió forintos támogatásból még az idei évben olyan eszközöket szereznek be, és olyan átalakítások történnek, amelyek tovább javítják és komfortosabbá tehetik a nők számára ezt a nagy, ugyanakkor kedves teherrel járó folyamatot.
A köszöntők után előadások hangzottak el. Kis Tiborné és Karsai-Boján Erika a bábaság történetéről, Tóthné Varga Mária a családközpontú szülészetről szólt, Pocsainé Juhász Mária a születést a baba szemszögéből ismertette, s beszélt a rooming-in hatásáról az újszülöttekre. Balázs Lajosné az újszülöttkori kötelező szűrővizsgálatok fontosságát, dr. Farkas Béla a családbarát szülészet jelentőségét mutatta be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.