Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Augusztus 16. 07:55, péntek | Helyi

TÁJÉKOZTATÁS

TÁJÉKOZTATÁS

Az elmúlt hetekben különböző ellenzéki híradásokban, online felületeken valótlan állítások jelentek meg Teleki Zoltán r. alezredes, karcagi rendőrkapitány személyével kapcsolatban.

A Karcag Televízió szerkesztősége megkereste Teleki Zoltánt is, aki az üggyel kapcsolatban álláspontját jogi képviselője által, az alábbi közleményben juttatta el televíziónkhoz, melyet változtatás nélkül közlünk:

2019. július 17-én, majd azt követően szinte minden nap különböző médiafelületeken, internetes oldalakon és hírműsorokban Teleki Zoltán r. alezredes, Karcagi Rendőrkapitány személyét, hivatását súlyosan sértő, valótlan, becsület csorbítására alkalmas, nevezett munkakörének ellátásával összefüggő rágalmazó, becsületsértő, cikkek jelentek meg, valamint egy jogtalanul készített hangfelvétel került nyilvánosságra hozatalra.


Az érintett becsületét sértő híradások, riportok, újságcikkek országos megjelenésűek, azaz nagy nyilvánosság előtt történt, melyekben nem bizonyított, nyilvánvaló feltételezések szerepelnek, melyek súlyosan sértik Teleki Zoltán r. alezredes, Karcagi Rendőrkapitány jó hírnevét, a személyiségi jogait, a hivatásával kapcsolatos társadalmi, szakmai, emberi megítélését.

Teleki Zoltán r. alezredes, Karcagi Rendőrkapitány az őt ért alaptalan, rágalmazó, becsületsértő és valótlan médiahadjárat nyomására, 2019. augusztus 15-ei hatállyal lemondott a Karcagi Rendőrkapitányság vezetői beosztásáról. Lemondása nem a rágalmazó kijelentések elismerését jelenti, hanem a magánéletének megóvása, családjának megkímélése és a Rendőrségbe vetett bizalom magtartása érdekében történt.

Tekintettel Teleki Zoltánt ért sérelmekre sajtó-helyreigazítás pert kezdeményezett az érintett sajtóorgánumok és a rágalmazó cikkeket átvevő, azt tovább erősítő magánszemélyek ellen, továbbá több büntető feljelentést is tett.

Az érintett sajtóorgánumok részére eljuttatott sajtó helyre-igazítási közlemények az alábbiakat tartalmazzák, mely megegyezik Teleki Zoltán az üggyel kapcsolatban alkotott álláspontjával.

A 2019. július 17-én és azt követően megjelent híradásokban, cikkekben foglaltak megalapozatlan, valótlan tényeket tartalmaznak, melyek megsértették Teleki Zoltán r. alezredes, Karcagi Rendőrkapitányság vezetőjének a jó hírnevét, személyiségi jogait, becsületét.

A rágalmazó sajtóorgánumok valótlanul állították, hogy Teleki Zoltán r. alezredes, Karcagi Rendőrkapitány „azt állította, hogy ha a kórházigazgató tilosban parkol, akkor vele szemben nem kell intézkedni”. Szintén valótlanul állították, hogy a rendőrkapitány jogtalanul, évek óta előreveteti a kórházban a kollégáit, mellyel azt a valótlan látszatott keltették, hogy Teleki Zoltán r. alezredes, Karcagi Rendőrkapitány korrupciós cselekmény elkövetője lenne, beosztásával visszaél. Minden valóságalapot nélkülöz azon állításuk is, miszerint Teleki Zoltán r. alezredes, Karcagi Rendőrkapitány olyan ígéretet tett, hogy a kórház főigazgatójának az ügyét személyesen fogja „elsimítani”, továbbá valótlan volt az a kijelentés is, miszerint „Teleki betartotta ígéretét”.

A valótlan cikkekkel ellentétben valós tény, hogy Teleki Zoltán r. alezredes, Karcagi Rendőrkapitány a Karcagi Kátai Gábor Kórház és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság között, 2018. március 12-én kötött kétoldalú megállapodásban foglaltaknak megfelelően járt el minden esetben akkor, amikor a beosztott és sürgős betegellátásra szoruló kollégai ellátása érdekében egyeztetett a kórház főigazgatójával és soron kívüli vizsgálatot kért az ellátásuk érdekében. Az együttműködési megállapodás 4. pontja kimondja, hogy a Kórház vállalja „A szolgálatellátása során megsérült, vagy más okból sürgősségi betegellátásra szoruló rendőr ellátásának lehetőség szerint soron kívüli biztosítása.”


A hivatkozott együttműködési megállapodás 9. pontja kimondja, hogy „A sikeres együttműködés érdekében a felek közvetlen összekötői útján” (jelen esetben Teleki Zoltán r. alezredes, Karcagi Rendőrkapitány és Nagyné László Erzsébet főigazgató útján) rendszeresen tartják a kapcsolatot egymással szóban és írásban.”

A valótlan cikkekkel ellentétben valós tény, hogy a differenciált rendőri intézkedés az országos rendőrfőkapitányság által elvárt rendőri magatartás, mely azt takarja, hogy azon esetekben, amikor a rendőrnek van mérlegelési jogköre a szabálysértések elbírálása során, akkor az eset összes körülményeit, az elkövető előéletét is figyelembe véve a rendőrnek olyan szankciót kell kiszabnia, mely igazodik a cselekmény súlyához és megfelelő visszatartó hatást vált ki az elkövetővel szemben. A szankció kiszabása sohasem lehet eltúlzott, a fokozatosság elvének érvényesülnie kell. Tehát amennyiben egy cselekmény figyelmeztetéssel, helyszíni bírsággal és feljelentéssel is szankcionálható, akkor a legsúlyosabb szankciót, a feljelentést csak akkor indokolt alkalmazni, amennyiben a másik két enyhébb szankció az elkövetővel szemben nem éri el a kívánt joghatást.

A valótlan cikkekkel ellentétben valós tény, hogy Nagyné László Erzsébet szabálysértési ügyében a valótlan cikkek megjelenésekor 2019. július 17-én hatósági döntés még nem született, így valótlanul állította minden sajtóorgánum azt, hogy Teleki Zoltán r. alezredes, Karcagi Rendőrkapitány betartotta az ígéretét, „elsimította” az ügyet, mivel az ügyben a hatósági döntés 2019. július 18-án a cikkek megjelenését követő napon született.

A valótlan cikkek miatt az érintett Teleki Zoltán r. alezredes úr a személyiségi jogainak megsértése, becsületének csorbítása, rágalmazása miatt elnézésre és bocsánatkérésre szólítottuk fel az érintett sajtóorgánumokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.