Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Április 11. 15:15, csütörtök | Helyi

TALAJTERHELÉSI DÍJ

TALAJTERHELÉSI DÍJ

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete törvényi kötelezettségének eleget téve megalkotta a talajterhelési díjról szóló 3/2017. (II.24.) önkormányzati rendeletét...

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete törvényi kötelezettségének eleget téve megalkotta a talajterhelési díjról szóló 3/2017. (II.24.) önkormányzati rendeletét, amely már korábban hatályba lépett.

A rendelet értelmében a talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésére álló közcsatornára nem köt rá, és a helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is alkalmaz.
Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.


A talajterhelési díj alapja a felhasznált víz mennyisége (méréssel, illetve mérési lehetőség hiányában átalány alapján meghatározott víz mennyisége, mely 5 m³/fő/hó), csökkentve a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vehető víz mennyiségével, továbbá a szabályszerűen elszállítatott szennyvíz mennyiségével. (Az elszállítást számlával kell igazolni.)

A talajterhelési díj mértékét a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény határozza meg, amely városunkban 1.800 Ft/m³. A helyi rendelet értelmében a képviselőtestület talajterhelési díjkedvezményt nyújt a talaj-terhelési díj fizetésére kötelezetteknek, amelynek mértéke a fizetendő díj 95%-a. Így a ténylegesen fizetendő díj 90 Ft/m³-re módosul.


A 2018. évre vonatkozó talajterhelési díjat a kibocsátónak ingatlanonként külön-külön kell megállapítania, bevallania és megfizetnie. A talajterhelési díjat a Karcag Városi Önkormányzat 12053005-01000953-01200009 számú talajterhelési díj beszedési számlájára kell megfizetni.A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással köteles teljesíteni. Felhívjuk figyelmüket, hogy a jogszabályi előírások értelmében a gazdálkodó szervezetek (ideértve az egyéni vállalkozókat is) az adóhatósággal kötelesek elektronikus úton kapcsolatot tartani. Így ezen adózói csoportba tartozó jogalanyoknak adóbevallásukat elektronikus úton kell benyújtaniuk. További részletes tájékoztatás a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjától kérhető (Városháza, fszt. 40. szoba, tel.: 06/59-500-610).A bevallási nyomtatvány letölthető:www.karcag.hu/e-ügyintézés/adóügyek/talajterhelési díj.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

RENGETEG SZEMETET HAGYOTT HÁTRA A LEVONULÓ ÁRHULLÁM

A tiszai árhullám levonulásával a KÖTIVIZIG munkatársai megkezdték a hullámtéren felhalmozódott hulladék mennyiségének felmérését, majd szemétmentesítését.

2024. Április 20. 08:45, szombat | Helyi

Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.