Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: karcag tv

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.

Tíz éve okoznak gondot nem csak a magyar, de az európai háztartásokban, kiskertekben az ázsiai márványpoloskák, vagy ahogy a köznyelv nevezi: a büdösbogarak.

Egy évtizede jelentek meg Európában, azóta gyakorlatilag mindenki életét megkeserítik a poloskák. A Dél- Kelet- Ázsiából származó ázsiai márványpoloskáról van szó, amely nagyon hamar „belakta” új élőhelyét.

ÉZSIÁS ANTAL, mezőgazdasági mérnök:

-Általában kertészeti kultúrákban nagy károkat okoznak, különösen, amikor nagy számban szaporodnak és megtámadják a virágzó, vagy részben már termést hozó növényeket. Kedvenc növényei között tartjuk számon a paradicsomot, a paprikát, esetenként még gyümölcsön is előfordul és az a probléma, hogy nagyon nehéz ellene védekezni, gyakorlatilag természetes ellensége nem nagyon van és a vegyszeres növényvédelem az még egy lényeges védekezési lehetőség.

A poloskák szájszerveiken keresztül olyan nedveket fecskendeznek a haszonnövényekbe, amelyek ettől az anyagtól megállnak a fejlődésben, úgynevezett szövetelhalást szenvednek.

JÓNÁS SÁNDOR:
-Valószínű, hogy találkozunk velük, most is látom, hogy ott röpködnek. Meg ahol nincs locsolva, ott szinte valószínű, hogy van. És így még nem volt, tehát ősszel jelent meg jobban, de kora tavasz van, már mikor kijöttünk veteményezni, akkor is, tehát zsúfolásig van. És nem tudunk ellene mit tenni, mert hát végülis, hát valószínű, hogy az egész talajt le kellene fertőtleníteni, de hát, vagy lepermetezni, abba az esetbe meg nem, akkor nem jó a izé a konyhakertnek.

: A poloskák kimondottan kellemetlen élőlények, hiszen, ha lennének is természetes ellenségei, azokkal szemben is roppant eredményesen tudnak védekezni: bűzmirigyeik elriasztják a támadókat. Az enyhe tél miatt könnyedén átteleltek, így idén is komoly poloskainvázióra készülhetünk.

BENE IMRE:
-Fákon, résekben, ajtónyílásokon, függönyhajlatban megjelennek és kellemetlen szaguk miatt nem szeretjük egyébként, üldözzük őket. Kidobjuk, eltapossuk, az az igazság, mert nemkívánatosak.

Büdösek, kellemetlen a jelenlétük és komoly kártevőnek számítanak, a gyümölcsösökben, veteményesekben- most még- az általuk okozott kár nem lépte át az úgynevezett gazdasági küszöbérték kritikus szintjét. De ez csak idő kérdése.

Címkék: Karcag, kert, poloska

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 20:16, hétfő | Helyi

Füstbe ment terv

A Szolnoki Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves mezőtúri férfival szemben, aki tiltott dohányterméket tartott magánál.

2024. Május 06. 14:17, hétfő | Helyi

RABLÁS TISZABURÁN

Nem érdemes értékeket követelve mást veréssel fenyegetni. A törvény szigorúan bünteti a rablás elkövetőit.

2024. Május 06. 13:46, hétfő | Helyi

PROGRAMAJÁNLÓ

Ingyenes jótékonysági koncertet ad Mága Zoltán Tiszafüreden

2024. Május 06. 11:44, hétfő | Helyi

Gépek égtek egy Jászberény melletti telephelyen

Tűz keletkezett szombat délután egy Jászberény külterületén található mezőgazdasági telephelyen.