Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. November 15. 05:00, kedd | Helyi

TÁMOGATÁS A KKV-K SZÁMÁRA

TÁMOGATÁS A KKV-K SZÁMÁRA

A jelenlegi gazdasági helyzetben a vállalkozások is egyre nehezebben boldogulnak, ezért a kormány kifejezetten a cégek támogatása érdekében kiterjeszti a kamatstop intézkedését a vállalkozói hitelekre is.

A kamatstop a gyakran változó kamatozású kölcsönöket védi meg a kamatemelkedéstől. A jelenlegi piaci környezetben ugyanis ezen hitelek ára jelentősen megemelkedne. Kezdetben kizárólag a referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású lakáshitelekre volt érvényes a rendelkezés, azonban jelenleg már az intézkedés a lakáscélú lízingszerződésekre, a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú piaci kamatozású jelzáloghitelekre, valamint a vállalkozói hitelekre is kiterjed.
Egészen pontosan a 3, 4 és 5 éves kamatperiódusú lakossági jelzáloghitelekre november elsejétől, a vállalkozói hitelekre pedig november 15-tőlérvényes a kamatstop.

A változó kamatozású piaci feltételekkel nyújtott vállalkozói hitelekre, lízingszerződésekre lesz érvényes a kamatstop. Fontos kitétel, hogy kizárólag a forint hitelekre terjed ki a védelem. A változó kamatozású vállalkozói kölcsönök kamata egy referencia-kamatlábhoz van kötve, mely jellemzően a BUBOR mutató szokott lenni. Az intézkedés kiterjed továbbá a feltételeknek megfelelő refinanszírozási kölcsönökre is.
Fontos kihangsúlyozni, hogy a támogatott vállalkozói kölcsönök között is találni olyat, melynek kamata a BUBOR értékének alakulásától függ, ezen hitelekre a kamatstop nem érvényes. Illetve a fizetés számlához kapcsolódó hitelkeretekre sem lesz érvényes a kamatplafon. Ez utóbbiak közé tartoznak jellemzően a folyószámlahitelek.

Az érintett hitelek kamata két részből a referencia-kamatláb értékéből és egy kamatfelárból áll össze. Jelen intézkedés a referencia-kamatláb értékét – ez lenne a BUBOR mutató – maximálja. Gyakorlatilag november 15-től a kamatot úgy kell meghatározni, hogy a BUBOR 2022. június 28-ai értékét kell alapul venni.

Címkék: #karcag tv, KKV, támogatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:09, csütörtök | Helyi

15 ÉVES A NYUGDÍJAS PEDAGÓGUS KLUB

Tizenöt év. Ennyi idő alatt majdnem kétszer teljesen kicserélődik egy nyolcosztályos iskola diákserege. Éppen ennyi ideje alapították a nyugdíjas pedagógusok karcagi klubját.

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.