Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Június 26. 07:33, szombat | Helyi

Támogatói okiratokat adtak át Karcagon

Támogatói okiratokat adtak át Karcagon

A MATE Karcagi Kutatóintézetében adták át 29 megyei gazdának a támogatói okiratot az elnyert állattartótelepi korszerűsítéséről, ...

A MATE Karcagi Kutatóintézetében adták át 29 megyei gazdának a támogatói okiratot az elnyert állattartótelepi korszerűsítéséről, így 9,5 milliárd forintból kormányzati támogatásból újulhatnak meg a következő években szarvasmarha, juh, baromfi, kecske és sertéstartó telepek.

Ünnepség a mai, nem is akármilyen, amikor átadásra kerülnek azok a pályázati oklevelek, lehetőségek, amelyek abban segítik önöket, hogy tovább végezzék azt a munkát, amit megvallva őszintén, picit a hétköznapi ember számára láthatatlan. Mi, átlagemberek akkor találkozunk azokkal a megtermesztett, előállított dolgokkal, javakkal amelyekért önök nap mint nap mindenféle időjárási körülmények között dolgoznak, amikor a boltban vagy egy őstermelőnél megvásároljuk. Önök ezért óriási munkát végeznek reggeltől késő estig, amiért minden megbecsülés megilleti önöket. Köszönöm államtitkár úrnak, a Kormánynak, képviselő uraknak, hogy elismerik ezt a munkát és minden lehetőségükkel támogatják. Jó munkát kívánok önöknek a Nagykunság fővárosának polgármestereként, ahol évszázadok óta a mezőgazdaságból éltek és élnek az emberek. Kívánom, hogy használják jól a pályázati forrásokat - fogalmazott köszöntőjében Szepesi Tibor polgármester.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő is azt hangsúlyozta, hogy azok a gazdák, akik támogatásban tudnak részesíteni, a mi asztalunkra termelik meg az egészséges és tápláló élelmiszert, ha nem támogatnak a gazdákat, sokkal drágábban és bizonytalanul tudnák előállítani azt. A támogatással biztosított, hogy kiváló minőségű élelmiszert tudjanak előállítani, ami nagyon sokat ér az egész társadalomnak, a Kormányzatnak és a gazdáknak is.

- A 21. századi robotika technológia belépett a mezőgazdaságba, a gépek mellett az állattartó telepekre is, ha a magyar gazdálkodók nem tartanak lépést lemaradunk, kiszorulunk a világ mezőgazdaságából, akár veszélybe kerülhet a magyar emberek kitűnő, világ minőségű élelmiszerrel való ellátása is. Ez most a kormánydöntésnek köszönhetően biztosított a telepek fejlesztésével, jó úton haladunk és ezt a munkát folytatni kell - vélte a képviselő.

Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke gratulált a nyertes pályázatokhoz a gazdatársaknak, akiknek azt kívánta sikeresen realizálják a terveiket, de azt is hangsúlyozta, hogy azokat az értékeket, amit a gazdák megtermelnek, piacra kell juttatni. Nagy a felelőssége ebben mindenkinek - fogalmazott az elnök, aki megköszönte az AM, a NAK gazdák irányába tett támogatását, segítségét.

- Így versenyképesebbek, eredményesebbek tudunk lenni, fenntartható gazdálkodást tudunk folytatni, ami nagyon fontos. Az elmúlt időszakban az agrártársadalom bebizonyította, hogy képes arra, hogy a nemzetet ellássa minőségi élelmiszerrel és még exportot is biztosít. Ez a nemzeti összefogás a pályázat kiírásától a termék megjelenéséig jelentős tényező, így a gazdálkodásunk nyereséges, eredményes, fenntartható. Kívánom, hogy az elnyert pályázatot valósítsátok meg és biztosítsátok a nemzet minden egyes tagjának az egészséges táplálékot a jövőben is - kérte az elnök.

- Azért vagyunk most Karcagon, mert a magyar Kormánynak a Megújuló vidék, a megújuló agrárium programjának keretében egy hatalmas, a magyar állattenyésztés technológiai korszerűsítését szolgáló programot valósítunk meg - mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, aki szólt arról, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében most 9,5 milliárd forint értékben fognak állattartó telepek megújulni, újak épülni, legyen szó szarvasmarháról, sertésről, baromfiról. Ezekkel egyrészt erősödik az itteni gazdaság, jobb munkakörülménye lesznek ezeken a telepeken dolgozóknak, korszerűbb , modern technika lesz, ami azért is fontos, hogy a mezőgazdasági munka vonzerejét tudjuk növelni, másrészt ez minden magyar számára itthon előállított egészséges hús és egyéb terméket jelent majd.

- Ez a programunk szolgálja a 21. századi technológiai váltást is, hogy nemzetközileg is versenyképesek maradhassanak a magyar gazdák termékei. A következő években a magyar Kormány a magyar vidék gazdaságának fejlesztését kiemelten fontosnak tartja, hiszen 2027-ig 4265 milliárd forintot fogunk elkölteni agrárium, mezőgazdaság fejlesztésére, ami azt jelenti, jut a legkisebb gazdálkodótól a legnagyobb gazdálkodókig támogatás. Most a kis telepek gazdáinak van nyitva telepfejlesztési pályázat, de aztán jönnek az újabbak, így dr. Feldman Zsolt arra kérte a gazdákat, figyeljék a kiírásokat és pályázzanak támogatásokra.

Azután átadta a 29 megyei nyertesnek a támogatási okiratot.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 14:00, szombat | Helyi

KAMIONNAK CSAPÓDOTT

Frontálisan ütközött egy kamion és egy személyautó n a 4-es főúton Fegyvernek közelében. A balesetben a személygépkocsi vezetője a helyszínen meghalt.

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

RENGETEG SZEMETET HAGYOTT HÁTRA A LEVONULÓ ÁRHULLÁM

A tiszai árhullám levonulásával a KÖTIVIZIG munkatársai megkezdték a hullámtéren felhalmozódott hulladék mennyiségének felmérését, majd szemétmentesítését.

2024. Április 20. 08:45, szombat | Helyi

Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.