Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2022. Szeptember 01. 05:00, csütörtök | Helyi

TANÉVKEZDÉS A NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN

TANÉVKEZDÉS A NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN

Minden készen áll a szeptember 1-ei tanévkezdésre a Nagykun Református Gimnáziumban

Tóth Barnával, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium igazgatójával a tornateremben beszélgettünk, ahol a kollégái javában bevételezték az ingyenes tankönyveket. A gyerekek remélhetőleg már nagyon várják az iskolát, de a tanárok is nagyon készülnek.
- A gyerekekhez hasonlóan mi is nagyon várjuk már az iskolát és becsületes tisztességgel igyekszünk készülni az induló tanévre, ahogy talán a nézők is látják itt, a háttérben. Szeptember elsejéig már különféle munkaközösségi értekezletekkel, tankönyvrendezésekkel, egyéb adminisztrációs dolgokkal, a szertárak előkészítésével várjuk az indulást. A tanévnyitónkat hagyományosan szeptember elsején, reggel nyolc órától tartjuk. Részt veszünk az Országos Református Tanévnyitón, ami Hódmezővásárhelyen kerül megrendezésre. Talán érdemes elmondani, hogy az elmúlt évekkel ellentétben most már hatféle gimnáziumi tanulmányi területtel tudunk indulni, hiszen az emelt óraszámú képzéseink kiegészültek egy általános tantervi, gimnáziumi képzéssel is.

- A leendő 80 fős kilencedik évfolyamost is várják már osztályfőnökeik.

- A nyolcvan fő az elmúlt évekhez képest kifejezetten örvendetes és hálára okot adó létszám. Nagyon nehéz ebben a mostani világban nemcsak nekünk, hanem azt hiszem minden középiskolának, köznevelési intézménynek ez a beiskolázási időszak, hiszen a létszámoktól nagyon sok minden függ, és a demográfiai mutatók talán most kezdenek picikét javulni. Mire ez a középiskolában megjelenik, azért az még néhány év, úgyhogy ennek a nyolcvan főnek most kifejezetten örülünk. Sajnos azonban nem mondható, hogy ez a továbbiakban is így várható, tehát ezért küzdenünk kell majd ezután is minden egyes alkalommal.

- Az újak mellett beszéljünk azokról is, akiknek ez az utolsó éve a Refiben.
- 68 diáknak lesz ez az utolsó tanéve, abban bízunk, hogy a korábbiakhoz hasonlóan, ők is azokkal az eredményekkel tudnak majd távozni innen, amiket megszokhattunk eddig.

- Országosan mindenhol pedagógus hiányról lehet hallani. Mi a helyzet a Refiben ezen a téren?

- Eddig sikerült megoldani a szakos ellátottságot, viszont ez egyre nehezebb, most is vannak nehézségeink. Én úgy gondolom, hogy most jelen pillanatban már biztató a helyzet, de ez nagyon sokszor csak az utolsó napokban, hetekben tud kiderülni. Ami még figyelmeztető adat, hogy ezt nagyon sokszor már óraadó kollégákkal, részmunkaidős kollégákkal tudjuk elérni, azt hiszem ez máshol is így van, egyre nagyobb azoknak a kollégáknak az aránya, akik nem feltétlenül teljes munkaidőben dolgoznak egy helyen. De természetesen ez nincs egyenes arányban az elvégzett munka színvonalával. Úgy néz ki, hogy sikerült olyan kollégákat találni, akik ezt a szakmát elhivatottan és becsülettel végzik - mondta Tóth Barna, aki reméli, hogy végig normál tanítási rendben mehet majd ez a tanév.

- Jelen pillanatban nem tudok semmi olyanról, ami miatt online oktatásba kerülünk, viszont azt az előző néhány évből sajnos tudjuk, hogy ez az egyik pillanatról a másikra meg tud változni, úgyhogy abban bízunk, hogy ez nem így lesz - jelentette ki az iskolaigazgató, hiszen a szeptemberi kezdés után jönnek a megszokott programok, gólyaavató, szalagavató és sok más rendezvény, verseny is indul majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Helyi

KENDERMAGOKAT RENDELT HOLLANDIÁBÓL

A vád szerint a férfi 2023. augusztus hónapjában egy ismeretlen személyt megbízott azzal, hogy Hollandiából küldjön neki kábítószert tartalmazó kendernövény termesztéséhez szükséges vetőmagot.

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor