Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Szeptember 01. 12:42, szerda | Helyi

TANÉVKEZDÉS ELŐTT

TANÉVKEZDÉS ELŐTT

Plósz Csillával, a Karcagi Általános Iskola Alapfokú és Művészeti Iskola intézményvezetőjével a tanévkezdetről beszélgettünk.

Plósz Csillával, a Karcagi Általános Iskola Alapfokú és Művészeti Iskola intézményvezetőjével a tanévkezdetről, a tankönyvek- és tanszercsomagok érkezéséről, az osztálylétszámok alakulásáról, valamint a művészeti iskola tanév eleji teendőiről beszélgettünk.

Üdvözlöm Plósz Csillát, a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának az intézményvezetőjét. Hamarosan itt van szeptember, elindul a tanév. Mit lehet tudni a tanévkezdetről?
- Ugye már csak néhány nap választ el minket szeptember elsejétől. Ilyenkor a nevelőtestület, akik már megkezdték a munkájukat augusztus 23-tól, előkészítik a tanévet. Folyamatosan érkeznek a tagintézményeinkbe a könyvek, a tanszercsomagok, alakul a tantárgyfelosztás, az órarendek, tehát minden olyan előkészületen dolgozunk együtt a nevelőtestülettel, ami majd lehetővé teszi, hogy zökkenőmentesen induljon a tanév.
- A tankönyvek érkezéséről, illetőleg amiről már beszéltünk és a tanszercsomagokról mit lehet tudni?
- A tankönyvek éppen a mai napon, mikor beszélgetünk, a mai napon érkeznek mind a Kováts és mind a Kiskulcsosi tagintézményeinkbe. Megérkezés után ezek a tankönyvek szortírozásra kerülnek, és minden egyes gyermek név szerint fogja megkapni majd a tankönyveit szeptember elsején, az első tanítási napon. Az idei évben is, mint a tavalyi évben és azelőtt is. Az arra rászoruló gyermekek a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tanszercsomagot kapnak. Ezeknek a tanszercsomagoknak az osztására augusztus 30-án, hétfői napon kerül sor a Kovács, illetve a Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézményeinkben.
- A tanulók, illetőleg az első osztályosok létszámáról mit lehet tudni?
- Az első osztályosok létszáma elég nagy, hiszen a kiskulcsosi és a Kováts Mihály tagintézményünkben is most már második éve kettő-kettő osztályt tudunk indítani, illetve kell indítanunk. Bízunk benne, hogy ez a tendencia megmarad a következő években is, és visszajön az a struktúra, mint régen jó pár évvel ezelőtt, hogy két párhuzamos osztály volt minden évfolyamon.
- Nevelőtestület tekintetében mi a helyzet?
- Ilyenkor augusztus végén még szoktak kérdőjelek lenni, hogy hogyan lássuk el az alapfeladatainkat, illetve meglegyen a megfelelő számú pedagógus, úgy tanító, mint szakos tanár egyaránt. Hát örömmel tudom mondani, hogy most per pillanat úgy állunk, hogy el tudjuk látni a feladatainkat, megvan a kellő számú pedagógusunk. Még a művészeti iskolába várunk egy zongoratanárt, de bízom benne, hogy az is hamar meg fog oldódni.

- A Művészeti Iskolában a tanévet egy kicsit később kezdjük, mármint a tanórák tartását. Még az általános iskolákban ugye szeptember elsején becsengetnek. A művészeti iskolában mindig egy pár nappal később. Ott szeptember 7-én, kedden délután 5 órától lesz egy ünnepélyes tanévnyitó az iskola Szabó József út 10 szám alatti épületének udvarán, és ott akkor kezdődnek meg a tanítási órák. Előtte, ugye elsőtől hetedikig meg fogjuk látogatni a karcagi általános iskolák osztályait, és bemutató hangszerbemutatókat fogunk tartani, hiszen még vannak olyan tanszakok, ahova várunk gyerekeket. Ilyen tanszak például a fuvola tanszak, a furulya, a trombita, a rézfúvósok, tehát ide még várjuk a gyerekek jelentkezését, és a kollégák ezért mindent meg fognak tenni.
- Létszám tekintetében mi mondható el, és melyik talán a legnépszerűbb hangszer, és melyik korosztályt jegyzem?
- Most per pillanat a legnépszerűbb hangszer, az az ütőhangszer, illetve a zongora. Ezt nagyon sokan szeretik, főleg általános iskolai korosztályú gyerekek járnak ide, de megtalálható középiskolás gyermek is. Főleg a magánének tanszakon vannak középiskolás gyermekeink is. Jelenleg a művészeti iskola létszáma 150 fő körül mozog.
- Az elmúlt két év tapasztalatát figyelembe véve, és idén ne kerüljön elsősorban ebben a tanévben. A koronavírus járvány nyilván befolyásolta az oktatói munka és a nevelői munka folyamatát.Hogyan készülnek .
- Igen, mindig a gondolatainkban ott van, amikor a munkatervet is készítjük, illetve indítjuk az évet, hogy mi lesz, ha újra online oktatásra kell áttérnünk, de most már nem fogunk megijedni, hiszen sajnos az utóbbi egy év másfél év tapasztalata alapján a beállt egy rendszer mind a három tagintézményben megvannak azok a szükséges fórumok, platformok, ahol ezek az online órák zajlottak, illetve házi feladat adás. Megvannak azok a kapcsolatok, online kapcsolatok, telefonos kapcsolatok, elérhetőségek, ahol szinte azonnal tudnak a pedagógusok a gyerekekkel és a szülőkkel is kommunikálni. Tehát egy esetlegesen újra felmerülő ilyen helyzetben gyorsan tudunk váltani és reagálni, és minden fog a saját medrében tovább folytatódni.
- Köszönjük szépen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.