Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Augusztus 16. 14:13, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Társbérlet időseknek Bécsben

Társbérlet időseknek Bécsben

Az osztrák fővárosban bemutatták a lakóépületet, melyet kifejezetten 55 év felettiek számára építettek. A 2-4 szobás lakásokban mindenki a maga ura, de számos közösségi helyiség szolgálja a jószomszédi viszony ápolását.

A „Lakóközösség haladóknak” nevet viselő új lakhatási formát Bécs 16. kerületében, az ottakringi Steinbruchstraßéban valósították meg. Az itt felépített társasház 80 lakásából 23-at kifejezetten olyan 55 év felettieknek tartottak fenn, akik idősek otthona helyett a saját lakásukban szeretnének lakni, viszont nagyon fontos számukra a jószomszédi viszony, az egymásra való odafigyelés. Az újdonsült bérlők már a beköltözés előtt három évvel találkoztak, és rendszeres foglalkozásokon, tréningeken igazi csoporttá váltak.


Az 59-123 négyzetméteres, akadálymentes lakásokban idősebb egyedülállók és házaspárok laknak, akik az előkertben, a parkosított belső udvarban és a konyhával is rendelkező közösségi helyiségben bármikor társaságra lelhetnek, ha túl magányosnak érzik magukat. A bérlők elkötelezettek a közösségi élet iránt, és hajlandóak megosztani idejüket, képességeiket a többiekkel, valamint odafigyelnek egymásra, támogatják a gyengébbeket.

A ház többi támogatott bérlakásába „hagyományos” lakókat várnak - például kisgyerekes családokat -, hogy így generációkon átívelő lakóközösség jöhessen létre. A 10,3 millió euróból megvalósított lakóépület, amelyből 3,5 milliót Bécs Városa állt, a Neue Heimat/Gewog közhasznú lakásépítő társaság projektje. Az új koncepció az akadálymentes építkezés és különböző, a lakók számára is beleszólást engedő projektek tapasztalatain alapul, mottója az „Aktívan – egymással – egymásért”.

Mivel az 55 év felettiek körében rendkívül nagy érdeklődés övezi az új lakhatási formát, Penzingben már épül is a következő ilyen lakóépület – tudatja a Compress.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / Neue Heimat/Gewog

Címkék: bécs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.