Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Május 27. 08:23, csütörtök | Helyi

TAVASZI MUNKÁK A VÁROSBAN

TAVASZI MUNKÁK A VÁROSBAN

Molnár Pállal, a Városgondnokság vezetőjével a Millenniumi Emlékparkban beszélgettünk a tavaszi munkákról.

A szakember 10-14 évvel ezelőtt célul tűzte, hogy Karcag közterületi parkjait rendbe fogja tenni. A munka 14 évvel ezelőtt elkezdődött, de nem ért még véget.
A Millenniumi Emlékmű parkjában az elmúlt 14 év alatt sok fejlesztés történt.

Láthatjuk mennyi új növény, milyen sok színes új elem lett beépítve és elültetve, amelyekben gyönyörködhetnek az idelátogatók, az itt lakók a Városgondnokság szakembereinek jóvoltából.
Nemcsak a zöldfelület újult meg a millenniumi parkban meg, hanem egy új emlékhely is lett, de térköves részt is kialakítottak a közmunkaprogram keretében a térkő üzemben gyártott térkővel.
A színek is megjelentek a parkok virágaiban, a fákban, nem csak az egyszínű zöld felület. A közterületi elképzeléseik megvalósításához más településeket is megnézett a szakember kollégáival, mert vallja, nem szégyen tanulni.

A főtér is így alakult át az elmúlt években. Tudomásul kellett venni, hogy Karcag éghajlata időközönként félsivatagos, olyan kevés csapadék esik, így olyan növényfajtákat, növénykultúrákat kellett választani azokra a területekre, ahol nem tudnak öntözni, ahol ezt a klímát is elviselik. Természetesen vannak olyan növények, amelyeket öntöznek a zöld pázsitok mellett, ehhez öntözés fejlesztéseket hajtottak végre és olyan eszközöket, gépeket vettek pályázatból, amelyek a napi munkát segítik.

Molnár Pál számára fontos, hogy lehetőleg egész évben legyenek a parkoknak olyan elemei, amelyek szépek. Az örökzöldek télen is szépen mutatnak, de kellettek olyan lombhullató fák, amelyek színes örökzöldekkel a nyári hónapokban mutatnak.
Nem egyszerű feladat ezeket összeválogatni, mert nem csak tápanyagban kívánnak mást, hanem az öntözővizet is különböző nyomelemekkel föl kell tölteni, vagy esetleg savanyítani kell a talajt, hogy megmaradjanak, egyébként elpusztulnak.
Az sem mindegy, honnan szerzik be a növényeket, hogy alkalmazkodjanak az itteni klímához és színekben is változatos legyen. Erre példaként egy speciális ezüstfenyőt említett a szakember, amely nemcsak látványban, hanem szárazságtűrésben és betegség ellenállóságban is a legerőteljesebb.

Az említett koncepciót követve sikerült megújítani a görögkeleti templom környékét. Ha valaki oda kilátogat, leül a padra, vagy csak végigsétál, láthatja, hogy tényleg szép körülmények között van a templom, szép a park.
A főtérre is próbálnak olyan illatos fákat hozni, amelyeknek a nyári nagy melegben is illatfelhőben ülhetnek alá a padra megpihenni az ott lakók.
Néhány virág fajtával is próbálkoznak. A fák közül az ibolyafát emelte ki a szakember, amit a főtérre szeretne hozni, a korábbi években már ültettek japán cseresznyét a Sétálóutca két oldalára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.