Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Június 06. 19:07, csütörtök | PR

Te is vitázol kamasz gyerekeddel az öltözködésen?

Te is vitázol kamasz gyerekeddel az öltözködésen?

A tinédzser kor olyan időszak, amelyet túl kell élni - elsősorban a szülőknek, ám a gyerekeknek is. Az egyik legfontosabb ‘frontvonal’ ebben a korban a ruházkodás kérdésénél húzódhat.

Elvis ugyanolyan botrányos volt, mint Miley Cyrus

Amikor ma azt gondoljuk, elképesztő, hogy tizenhárom éves lányok mindent megmutató forrónadrágokban feszítenek, miközben anyukájuk rakott szoknyát viselt ugyanebben az életkorban, ez természetes.
Ha úgy érezzük, a mai kamaszok öltözködése borzalmas, tragikus, ízléstelen és veszélyes, nem vagyunk ezzel egyedül: az összes korábbi felnőtt generáció ki volt borulva gyermekeinek ruhaválasztásán.
A harmincas években a fiatal lányok ultrarövid haja, test vonalát követő ruhája és cigarettázása volt botrányos. A rúzst használó, dohányzó nőket egyszerűen rosszlányoknak minősítették.
Az ötvenes években amerikai anyák milliói kaptak sikítófrászt az elöl összecsomózott, mélyen kigombolt blúzoktól, a szűk capri nadrágoktól. És nem mellesleg attól, hogy lányaik nyitott kocsikban életveszélyes módon autókáztak a fiúkkal.

A hatvanas években szülők tömegei omlottak össze, mikor a tizenévesek hippi ruhát öltöttek, sőt a kommunákban vagy a fesztiválokon nem ritkán meztelenül járkáltak a résztvevők.
Folytathatnánk a sort - de vajon van megoldás arra, hogy meg tudjuk beszélni, mit vegyen fel kamasz gyermekünk?

Már a kisiskolás maga szeretne választani

A fiúkat és lányokat egyaránt nagyjából 6-8 éves korukig lehet úgy öltöztetni, hogy ne legyen ellenvetésük, de már a 2-3 éves kor sem mindig könnyű. A kiskamaszoknál már nem kivitelezhető, hogy mi vásároljunk nekik ruhákat - amit fel is vesznek.
Különösebben nincs értelme az akaratunkat erőltetni, engedjük a gyerekeket kedvük szerint öltözni, persze az aktuális időjárásnak és a szituációnak megfelelően.
Érdemes elkezdeni együtt leülni a monitor elé, és a neten közösen összeválogatni a kollekciót, vagy együtt vásárolni az üzletben. Ilyenkor még adhatunk tanácsokat, de hagyjuk kibontakozni csemeténk ízlését.

Ne akarjunk győzni, törekedjünk kompromisszumra

Ha mi jól öltözünk, és adunk a külsőnkre, valószínűleg gyermekünk is fog - de csak a kamaszkor után, amikor is úgy fog öltözni, mint a barátai. Ez egyszerűen életkori sajátosság.

Az nagyon fontos, hogy a kapcsolatuknak legyen egy olyan vonulata, ami működőképes ebben az időben is, hogy ne kelljen a viharos időszak után újjáépíteni mindent. Lehetnek kommunikációs játékszabályaink, amik felülírják az aktuális veszekedést.
Felállíthatunk közösen világos divatszabályokat is - például ilyen lehet az, hogy fiunk 18 éves koráig nem lövethet az arcába piercinget, vagy lányunk nem járhat átlátszó felsőben. Ha pár dolgot kikötünk és sok szabadságot adunk, azzal mindent megteszünk, amit e téren tehetünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.