Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 19. 07:18, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Teljesen összeomolhat az euró

Teljesen összeomolhat az euró

A devizakereskedőknek el kell kezdeniük azzal a lehetőséggel is számolni, hogy az euróövezet felbomlik – írta a Nomura Securities befektetőház pénteki elemzésében.

A befektetői levél szerzője, Jens Nordvig arra hívta fel a figyelmet, hogy a befektetőknek számos lehetséges jogi forgatókönyvet kell megfontolniuk arra az esetre, ha egy ország elhagyja a közös valuta térségét, és visszatér nemzeti valutájához. A Nomura szakértője szerint a piacon egyre nagyobb valószínűséget tulajdonítanak egy ilyen eseménynek, miután az olaszországi és görögországi politikai válságok újabb bizonytalanságot okoznak az eleve elhúzódó válságkezeléssel kapcsolatosan.

Emlékeztetett: a tíz éves lejáratú olasz állampapírok hozama 7 százalék fölé szökött az elmúlt héten. Korábban Görögország, Portugália és Írország épp ezeken a szinteken kért mentőhitelt – tette hozzá. Nordvig szerint az euróövezeti mentőmechanizmusok már nem lennének képesek Olaszországot is kimenteni. „Egy olasz államcsőd az euró teljes összeomlásához is vezethet” – vélekedett az elemző.

A Nomura írásában kiemelte: olyan esetben, amikor az euróövezet teljes egészében összeomlik, akkor a redenominálási kockázatok összetettebbé válnak. Az egyik forgatókönyv szerint a meglévő szerződések lezárására egy új valutakosarat hoznak létre, amely az újonnan megalakuló nemzeti valutákat követi. A másik lehetőség, hogy valamennyi euróalapú szerződést a nemzeti valutákra váltják át, bár egy ilyen eljárás számos további kérdést vetne fel – magyarázott Nordvig.

Példaként említette azt az esetet, amikor egy brit bank egy lengyel vállalatnak nyújt euróhitelt. „Ekkor melyik valutában történne a teljesítés?” – tette fel a kérdést a szakember. Abban az esetben, ha csupán néhány tagállam hagyja el az euróövezetet, a nehézségek elsősorban az olyan szerződéseknél jelentkeznének, amelyek az eurótól megváló országbeli jog szerint köttettek. Ezeket a szerződéseket vélhetően átváltanák az új pénznemre – értékelt Nordvig.

A Nomura szerint a görög államadósságot a görög törvények szerint bocsátották ki, így át lehetne váltani drachmára. A brit szabályok szerint kiadott eurókötvények, vagy az amerikai dollárkötvények esetében ez a lehetőség már nem áll fenn – tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.