Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2021. December 15. 16:02, szerda | Helyi

TEMETŐ KERÍTÉS

TEMETŐ KERÍTÉS

Hamarosan befejeződik a Borjúdűlő temetőnél a kerítés készítése. A részletekről Koncz Tibor esperest kérdeztük.

Mint megtudtuk, 99 %-os készületben van a kerítés, a két kiskapu kivételével minden megvan, azaz körbe van kerítve a Borjúdűlő temető. Ez nemcsak esztétikai szempontból is fontos, hanem vagyon és személyi biztonság miatt is.

Ha szabályszerűen használják a kerítést, illetve a kapukat és senki nem fogja azokat tárva-nyitva hagyni, akkor talán meg tudják védeni a vadkártól a temetőt, hiszen ez a legnagyobb probléma.
Ebben a temetőben legelik le a kegyelet virágait legtöbbször a vadak,a többiben kisebb az ilyen jellegű kár.
A 860 méternyi kerítést saját és támogatói forrásból építették, amit mindenkinek köszön az esperes.


A városból közel 400 ezer forint értékben kaptak felajánlást, a gyülekezeti tagjaik olyan 900 ezer körül adtak össze, a fennmaradót az egyházközség saját forrásából fizette ki.

A temető látogatási rendje is megváltozik, például az áthajtás, ami sajnos visszatérő jelenség, meg fog szűnni. A környéken lévő temetők nyitva tartását megnézik, ahhoz alakítják ki a karcagiét is.

Nagy valószínűséggel reggel 6-7 óra körül lesz a nyitás - lesz nyári, meg téli időszak- s este fogják bezárni. A kiskapu ennek ellenére nyitva lesz, hiszen a gyalogos bejárást mindenképpen engedélyezni fogják, de az autókkal való bejárást vagyonvédelmi okokból korlátozzák.

A nyitva tartást az egyház hírelni fogja, a két hiányzó kiskapu is hamarosan elkészül majd.


Gondolatban már tervezik a következő temetőnek a bekerítését, de ez a bevételi oldaltól függ, hiszen erre sem pályázat, sem felajánlás nincs. Itt megint a lakosságra is számítanak majd, mert a temetői bevételek nagyon minimálisak.

Ha lesz valamilyen pályázat, ami a Magyar Falu Programhoz hasonlóan a temetőkre és nem az ötezer fő alatti, hanem a huszonötezer fő alatti települések is beleférnének, akkor óriási léptekkel haladna a kerítés építése a többi református egyházi temetőben is - mondta Koncz Tibor, akitől megtudtuk, terveik között szerepel egy új ravatalozó építése a Déli temetőben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 17:08, kedd | Helyi

Vármegyei tűzoltókat ismertek el

Május 10-én tartotta Szent Flórián napi ünnepségét a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szolnokon. Az eseményen a vármegyei települések polgármesterei adtak át elismeréseket.

2024. Május 14. 15:00, kedd | Helyi

KÖZGYŰLÉST TARTOTT A KARCAGI NYUGDÍJAS BARÁTOK EGYESÜLETE

Közgyűlést tartott a Karcagi Nyugdíjas Barátok Egyesülete a Lovagi Udvarban.

2024. Május 14. 12:00, kedd | Helyi

KÚTBA ESTEK A BÁRÁNYOK

Kútba esett két bárány Törökszentmiklós határában. A helyi tűzoltók hamar kimentették az állatokat, ám egyikük számára azonban mégis végzetes lett a nap.

2024. Május 14. 09:00, kedd | Helyi

90. SZÜLETÉSNAPJÁN KÖSZÖNTÖTTÉK

90. születésnapján, otthonában köszöntötte Hajdu Istvánné Czombos Máriát családja és Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere, valamint dr. Zsembeliné Kovács Mária anyakönyvvezető.