Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Július 01. 08:05, péntek | Helyi

Tértánc

Tértánc

Hat táncbetétet kellett megtanulnia a másodikosoknak. A karcagiaknak nagyon sok sikert hoztak nagyon ügyesek voltak, nagyon jó volt velük együtt dolgozni.

Június 3-án óriási sikerrel léptek fel a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola II.B osztályos tanulói a Hősök Terén, a Budapesti Fesztiválzenekar TérTáncKoncertjén. Az előadás után,már itthon beszélgettünk a fellépésről. A gyerekek az utolsó tanítási napon iskolatársiaknak is előadták a táncot.

- A kezdeményezés a toleranciáról szól, arról, hogy együtt táncolnak hátrányos és szerencsésebb környezetből érkező gyerekek a Fesztiválzenekar zenéjére - mondta Ferenczi Péterné osztályfőnök. 500 hátrányos helyzetű gyerek táncolt együtt a zenekar élő játékára. A fiatalok kemény munkája, fellépésük és közös táncuk kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a zenében, a táncban és a művészetekben komoly közösségépítő erő rejlik. A fiatalok 9 megye 17 településéről, 22 különböző iskolájából voltak, Stravinsky Kártyajáték című darabjára táncoltak. Ez a zene is az összefogásban rejlő lehetőségről szólt.

A több hónap alatt a 25 fős osztályközösség is összecsiszolódott. Hatalmas közösségépítő ereje is volt ennek, hiszen olyan feladatot vállaltak a gyerekek, ami nem mindennapi. Ők voltak a legkisebbek. Nem volt könnyű megtanulnia bonyolult mozgássort, de kitartóak voltak és nagyon sokat gyakoroltunk, s így sikerült. A táncok tanításában Puskás László debreceni táncpedagógusa segített az osztályt.

- Egy nagyon jó hangulatú félévet tudunk a refisekkel magunk mögött. Ez nem néptánc, nem klasszikus balett, nem modern tánc, hanem a három kombinációja volt variálva.

Hat táncbetétet kellett megtanulnia a másodikosoknak. A karcagiaknak nagyon sok sikert hoztak nagyon ügyesek voltak, nagyon jó volt velük együtt dolgozni. Egy mosolygós, nagyon kedves kis csapatot ismertem meg bennük - mondta az osztályról a szakember.

- Hogyan került a programba a II. B. osztály - kérdeztük dr. Molnár Sándortól.

- A zsinagógában volt a BFZ koncertje Fischer Ivánnal. Előtte lejöttek a zenekar vezetői megnézni a helyszínt. Ott került szóba a TérTánc, ahol Erdődi Orsolya elmondta, 10-12 éves gyerekek fognak táncolni. Én akkor kérdeztem meg tőle, hogy bár a mi gyerekeink - hiszen a fiam is ebben az osztályba jár - nem vagyunk ennyi idősek, de nem lehetnénk-e részesei ennek. Fischer Iván segítségével végül megkaptuk a lehetőséget. Az enyém volt a legegyszerűbb feladat, hiszen kitaláltam, s próbáltam csatlakozni. A tanító nénik és a táncpedagógus nyakára tettem a nagyobb terhet, nekik kellett ezt megvalósítani, így hálás vagyok szülőtársaimmal nekik, amiért ilyen profin felkészítették a gyerekeinket. Nekünk, szülőknek is hatalmas élmény volt a II. béseket látni a budapesti fellépésen a Fesztiválzenekarral együtt.

- S lesz-e folytatás?- a főorvos úr szerint, igen, hiszen a zenekar vezetői nagyon meg voltak elégedve a gyerekkel, így már kaptunk lehetőséget a következő táncra is.

Címkék: Karcag, tértánc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.