Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Június 26. 16:16, szombat | Helyi
Forrás: Daróczi Erzsébet / Karcag TV

Több száz adag birkapörkölt fogyott

Több száz adag birkapörkölt fogyott

Bár a hagyományos birkafőző fesztivál elmaradt idén, de a birkafőzés napján, június 26-án Karcagon így is több száz adag birkapörkölt fogyott.

A Déryné Kulturális Központ és az önkormányzat szervezésében online birkafőző versenyre nevezhettek magánszemélyek, civil szervezetek, e mellett a város számos pontján rotyogott már korán reggel a kaszrolyokban és öntöttvas lábasokban a birkatest.

fotó: Karcagi Hírmondó/Dede Lilla

Szepesi Tibor polgármester:

,,Több mint két évtizede kerül megszervezésre Karcagon a Birkafőző Fesztivál, amely idén is természetesen megszervezésre került. Úgy fogalmaztunk, hogy nem a megszokott formában, de a megszokott ízekkel. Hiszen a birkapörkölt, a hungarikum karcagi birkapörkölt íze, a megfőzési módja, a hozzá tartozó felkészülési időszak, a pörkölt elkészítése, a baráti társaságok, a beszélgetések, és minden olyan, ami egy birkafőzéssel együtt jár, ez természetesen hagyományos.

Egy picit a körülmények mások, hiszen alkalmazkodni kellett a koronavírus-járvány adta a lehetőségekhez, de mégis több, mint ami tavaly volt, hiszen a tavalyi évben szinte teljes egészében otthoni, udvaron belüli főzésekre kellett hagyatkoznia azoknak, akik birkapörköltet szerettek volna főzni, illetve kóstolni.

Ebben az évben azért kisebb társaságok, intézményi udvarokon alkalmazkodva természetesen az előírt szabályokhoz kerül megrendezésre az idei fesztivál. Én nyugodtan mondhatom azt, hogy fesztivál, hiszen a város egészét férinteni. Igaz, hogy több helyszínen, több különböző programmal, amelyben természetesen minden korosztályt szerettünk volna megszólítani, de a hagyományos ízeket lehet kóstolni, a hagyományos karcagi hungarikum birkapörköltet, és én azt gondolom, hogy ez a legfontosabb a mai napon.,,

fotó: Karcagi Hírmondó/Dede Lilla

F.Kovács Sándor

,,Akkor jó a birkapörkölt, amikor van, és amikor elkészült. A karcagi birkapörkölthöz igazából már eleve a jó birkát kell kiválasztani. Legyen nagy, legyen jól táplált, és én azt gondolom, hogy a recepten nem kell változtatni semmit olyan hagyományokkal, ahogy apáink, nagyapáink készítették, úgy kell nekünk is, nem kell variálni.,,

A Morgó csárdában a Karcagi Birkacsárda Hagyományőrző Egyesület tagjai Csordás László Máté vezetésével tíz kondérban főztek hagyományos pörköltöt. Az egyesület vezetője édesapjától, aki szintén édesapjától tanulta a főzés tudományát, így generációkon át maradt fent a Csordás családban a főzés.

A Nagykun Látogatóközpontban Bojtárszállás néven szerveztek a gyerekeknek egész napos kézműveskedést különböző feladatokkal, amelyek végrehajtása után bojtárrá is avatták a kicsiket, de népszerű volt az élő barik simogatása is - tudtuk meg Nagy Emese szervezőtől.

A Szélmalmi Fogadóház udvarán a Karcagi Birkafőzők Egyesületének 17 tagja tartott bemutatót a hungarikum birkapörkölt készítéséről, a többiek a nagy melegben nem vallaták a bemutatót - tudtuk meg Nagygyörgy Jenő elnöktől. Itt is apáról fiúra száll a főzés tudománya, a főzők között voltak általános, középiskolás fiatalok, felnőttek és szépkorúak is. Az egyesület most kapta meg a várostól székhelyként a Fogadóházat, így több hasonló főzési bemutatót szerveznek majd a későbbiekben. Ezen a napon a karcagi talpas íjászok bemutatója is színesítette a programot, a gyerekeknek volt csillámtetkó készítés és ügyességi játék is.

A főzők között több generációs főző a Csontos család, hiszen az édesapa, idősebb Csontos György juhász mindkét fiát, Györgyöt és Pétert is hamar bevonta a főzésbe, akik aztán saját gyermekeikkel is megismertették már a főzés alapjait. Most az édesapa és fia, György és az ő két fia főzte a hungariukumot. S mint a nagyapa bevallotta, egyformán jó főzők mindannyian és büszke, hogy folytatják gyermekei és unokái is ezt a szép hagyományt. Nagygyörgy Jenő rutinos főző, ám Viktor fia 25 évesen első alkalommal főzött, mellettük Varga Viktor és fia, Viktor, aki most lesz 9. évfolyamos is évek óta szép eredményekkel versenyez a fesztiválokon.

A Lovagi udvarban is több kaszrolyban főztek a Konok kunok csapat tagjai, a Nimród szálloda előtt pedig a Nagykun Gazdakör várta tagjait birkaebédre és beszélgetésre. E mellett a város több pontján főztek a vendéglátó helyek birkát ezen a napon. A Déryné által meghirdetett online főzőversenyre is sok-sok fotó érkezett szombat délutánig. Mint Sótiné Szathmáry Dóra igazgatótól megtudtuk, vasárnap estig lehet a Déryné közösségi oldalára feltölteni a fotókat, s a nevezők egy szép ajándékot kapnak majd a jövő héten. A Déryné előtt kézművesek termékei is várták az érdeklődőket, s több koncertet is szerveztek a városban a birkafőző napra, ahol több száz adag hungarikum birkapörköltet fogyasztottak el a helyiek és az idelátogatók.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.