Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Április 08. 16:32, csütörtök | Helyi

TÖBBEN HELYRE KERÜLT NYUSZI HÚSVÉTKOR

TÖBBEN HELYRE KERÜLT NYUSZI HÚSVÉTKOR

Ilyenkor sok gyerek kap ajándékba élő kisnyulat, csakhogy az ünnepek után is gondozni kell, ráadásul közben meg is nő. Így történt ez Brehó Mónika újságíró, műsorvezető családunkban is.

A felelős állattartásra szeretnénk felhívni a figyelmüket.

Ilyenkor sok gyerek kap ajándékba élő kisnyulat, csakhogy az ünnepek után is gondozni kell, ráadásul közben meg is nő. Ezért amikor a tartásuk teherré válik, van, aki egyszerűen utcára teszi a megunt nyulat, csakhogy ez bűncselekmény, mert a legtöbb elpusztul. Szakemberek ezért azt javasolják, inkább fogadjanak örökbe jelképesen állatkerti nyulat a családok.

Körülbelül két évvel ezelőtt az egyik családtagunktól kapott a kislányunk egy fiú és egy lány nyuszit mondja televíziónknak munkatársunk Brehó Mónika.

,,,Ugyanígy a húsvéti ünnepkör közeledett és nagyon örült neki, nyilván emelte akkoriban az ünnepnek a fényét. Ahogyan elmúlt a húsvét, természetesen a nyulak velünk maradtak, teltek múltak a hetek, hónapok, és ahogyan említettem ez egy fiú és egy lány volt, tehát nyilván lettek kisnyuszik az idő elmúltával, és mára már két év múltán olyan nagyra nőtt az állomány, hogy olyan 25-30 nyúl boldog tulajdonosai vagyunk. Ezek teljesen rendhagyó módon normális házi nyulak.

Annyi, hogy az idő teltével izlandi vöröset is szerzett be a párom.

Brehó Mónika férje gyermekkorában nevelt nyulakat, innen valan a nyúltenyésztés ismerete.

Ő gyermekkorában nyulászott, tehát a nyulak gondozásában az oroszlánrészt az oroszlánszerepet ő vállalja, hiszen azért van velük feladat, meg olyan dolgokra is oda kell figyelni, hogyha például közeledik a nyár, milyen oltást kell kapni a nyuszinak.

Itt nyilván arra gondolok, hogy a szúnyogok ideje eljön, mennyire károsak a nyulakra, viszont vannak olyan oltások, amelyekkel kiváltható ez, és természetesen ez is szerepe a gondozásuknak.

A kislányunk nagyon örül neki, hogy a családunk része, mi őket megtartásra szánjuk, tehát sohasem volt az a cél, hogy esetleg levágjuk őket, hanem ténylegesen a család részei. Én azt gondolom, hogy nagyon jó dolog ez, mert a gyerekeknek, akinek van bármiféle háziállata, legyen nyúlról, kutyáról, macskáról szó, egyfajta tudatot, feladattartást, kötelességtudatot ad nekik, és ezáltal csomó olyan dolgot el tudnak sajátítani, amit ha nincs háziállat, akkor nem.

Ahogyan nőtt a nyúlállomány száma, úgy a szűkebb, tágabb családi és baráti környezetünkben is szoktunk természetesen szigorúan tovább tartásra elajándékozni nyulakat, aki szeretné eljöhet hozzánk, a kislányával megnézheti, kiválaszthatja magának.

Mi ezt fontosnak tartjuk, hogy mindenképpen továbbtartásra vigyék el tőlünk a nyulakat és olyan hasznos kompetenciákat sajátítsanak el a gyerekek, amelyeket az előbb már említettem. Mi tényleg fontosnak tartjuk azt, hogy ne csak húsvétkor legyen a család része, hanem a húsvét elmúltával is gondozzák, odafigyeljenek ezekre az állatokra, és tényleg tovább tartás céljából szerezzék be az ünnep előtt.

Úgy gondoljuk, hogy a tápon kívül mindenféle konyhai zöldség, gyümölcs maradékok, almahéjak, zöldséghéjakat lehet nekik adni, hiszen ettől csak egészségesebbek lesznek, illetőleg nyár elején a szúnyog elleni védelmet adó oltásokkal is lehet őket az ő egészségüket támogatni, illetőleg, hogy a ketrecük mindig tiszta legyen szénával, szalmával ki lehet bélelni.

Az alatt a másfél évtized alatt, amíg a húsvét utáni befogadás működött, az állattartás felelősségével kapcsolatos felvilágosító munka odáig jutott, hogy egyre kevesebben kerültek önhibájukon kívül olyan helyzetbe, hogy egy idő után nem tudtak a húsvétkor beszerzett nyúlról gondoskodni

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

RENGETEG SZEMETET HAGYOTT HÁTRA A LEVONULÓ ÁRHULLÁM

A tiszai árhullám levonulásával a KÖTIVIZIG munkatársai megkezdték a hullámtéren felhalmozódott hulladék mennyiségének felmérését, majd szemétmentesítését.

2024. Április 20. 08:45, szombat | Helyi

Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.