Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 29. 17:17, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Tobin-ügy - Navracsics: a leányfalui gázoló kész letölteni büntetését

Tobin-ügy - Navracsics: a leányfalui gázoló kész letölteni büntetését

Kész letölteni büntetését az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin, aki 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket - jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Budapesten az ír szakminiszter tájékoztatására hivatkozva.

Tobin azt kérte, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését. Ha ezt biztosítják neki, hajlandó önként megjelenni Magyarországon, és megkezdeni a büntetést - fejtette ki Navracsics Tibor.
A magyar miniszterelnök-helyettes közölte: péntek délután már arról tájékoztatta ír kollégáját, személyesen garantálja, hogy ha Francis Ciarán Tobin Magyarországon megkezdi büntetését, kérelme esetén Írországban folytathatja a szabadságvesztés letöltését. Az ír tárcavezető levelében pedig utalt arra, hogy ha Tobin visszatér Írországba, ez meg is fog történni.
Az MTI kérdésére Navracsics Tibor elmondta, az ír férfinak még legalább 11 hónapot kell börtönben töltenie.
"Nem ragaszkodunk ahhoz, hogy Magyarországon töltse le a szabadságvesztés büntetését, illetve annak hátralévő részét. Ahhoz viszont ragaszkodunk, hogy bűn büntetés nélkül ne maradhasson" - jelentette ki a miniszter. Hozzáfűzte, abban bízik, hogy mostantól felgyorsulnak az események, ezért szorosan együttműködnek az ír hatóságokkal, hogy Tobin minél hamarabb Magyarországra érkezzen. Kérdésre elmondta, nem tudják, hogy Tobin miért gondolta meg magát.
Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón beszámolt arról is: az ír igazságügy-miniszter leveléből kiderült, hogy az ír hatóságok nem osztják Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének azon felvetését, amely szerint a magyar igazságszolgáltatás függetlensége vagy annak kétségessége szerepet játszana a dublini hatóságok mérlegelése során.
A sajtótájékoztatón Zoltai Bence, a Leányfalun elgázolt gyermekek édesapja elmondta: 13 éve folytatják küzdelmüket, amelynek során sokan és sokat tettek azért, hogy befejeződjön az ügy. A férfi és Tóth István ügyvéd köszönetet mondott a segítségért a kormányzati szereplőknek, a sajtónak és a civil szférának is.
"Kevés olyan ügy van, amelyben pártállástól és országhatároktól függetlenül ennyire egyetértene mindenki" - hangsúlyozta Zoltai Bence.
Mint fogalmazott, ha valaki elkövetett valamit, akkor vállalnia kell érte a felelősséget, és le kell töltenie a büntetését, ez alól nem lehet kibújni. "Úgy tűnik, ezt most Francis Ciarán Tobin is belátta" - mondta.
Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte őt. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin a legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.
Tobin 2011. november 9-én saját akaratából őrizetbe vételre
jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.