Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Május 08. 08:27, szombat | Helyi

TÖRÖK VETÉLKEDŐ KÖZÉPISKOLÁSOKNAK

TÖRÖK VETÉLKEDŐ KÖZÉPISKOLÁSOKNAK

Dr. Bartha Júlia turkológussal beszélgettünk arról, hogy milyen török vetélkedő lesz most középiskolásoknak.

Dr. Bartha Júlia turkológussal beszélgettünk arról, hogy milyen török vetélkedő lesz most középiskolásoknak és megpróbáltuk ösztönözni a karcagi diákokat és pedagógusokat, hogy jelentkezzenek, hiszen egy nagyszabású rendezvény sorozatról van szó.

Mint megtudtuk, a Türk Szoj, a török népek nemzetközi kulturális szervezetének budapesti képviseleti irodája indított egy online műveltségi vetélkedőt, amely törökségi kultúrát tekinti át.

A turkológus szólt arról, hogy Karcag a turkológia bölcsője, a XX. század eleje óta több generáción át adott a tudománytörténetnek keletkutató turkológust és Gál László személyében ironistát.

A tőlünk keletebbre élő 170 milliós törökségi kultúra mellett a kazahok, kirgizek, türkmének, tatárok, törökországi törökök kultúrájukat is érinti vetélkedő.

A négy fős csapatok regisztrációs lehetőségét meghosszabbították a szervezők. Karcagról sajnos eddig senki nem jelentkezett, de nagyon jó volna ha összekapná magát valaki, én mindenben segítek nekik - ígérte dr. Bartha Júlia.
A három fordulós vetélkedő már vannak tájékoztatók, filmek a verseny oldalon. A feladatok közül a szakember kiemelte a döntőbe jutottakét, amikor Vámbéry Ármin és Princz Gyula nyomán útinaplót kell majd készíteniük a csapatoknak.A nyertes csapat jutalma egy jó kis kalandtábor lesz Szigetváron nyáron.

A versenyzőknek segítség a Türk Tanács folyóiratának áprilisi száma is, amely Karcagról szól. Németh Gyula születésének 130. évfordulója alkalmából tiszteleg a folyóirat az emlékének képekkel, melyet dr. Bartha Júlia írt, s aki nagyon büszke arra, hogy Karcag ilyen kiváló helyet foglal el a tudománytörténetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.