Hírek
2013. Június 05. 05:00, szerda |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Tovább élnek a vegetáriánusok

Azok, akik mérsékelt mennyiségű húst esznek, ehelyett inkább sok zöldséget és gyümölcsöt, kevésbé valószínű, hogy életüket vesztik valamilyen váratlan betegség következtében - állapította meg egy tanulmány, amelyről a Reuters Hírügynökség számol be.
Egyre több bizonyítékot találnak a vegetáriánus étrend jótékony hatásaira, különösen arra vonatkozóan, hogy megvéd a krónikus betegségek kialakulásától és növeli a várható élettartamot.
Korábbi kutatások arra találtak bizonyítékokat, hogy azok, akik leginkább zöldséget és gyümölcsöt esznek, kevesebb valószínűséggel vesztik életüket szívbetegségekben.
Jelen tanulmány keretében Dr. Michael Orlich, a Kalifornia Egyetem professzora 73,308 ember adatait vette szemügyre 2002 és 2007 között. A tanulmány kezdetén a vizsgálatban résztvevőket arra kérték, hogy saját étkezési szokásukat osszák kategóriákba aszerint, hogy milyen gyakran esznek tejterméket, tojást, halat vagy húst. Összességében 8 százalékuk volt vegan, akik semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztottak, 29 százalékuk volt lakto-ovo vegetáriánus, akik bár nem ettek halat és húst, de fogyasztottak tojást és tejterméket, valamint 15 százalékuk csak ritkán evett húst, beleértve a halat is.
A kutatók ezt követően adatbázis alapján megnézték, hogy a résztvevők közül a tanulmány időtartama alatt mennyien vesztették életüket és milyen okokból. A húsevők közül ezerből heten, még a vegetáriánusok két csoportja közül ezerből öten, illetve hatan vesztették életüket évente.
A tanulmány szerzője azonban felhívja a figyelmet, hogy eredményeik nem mutatnak ok-okozati összefüggést, és nem bizonyítják, hogy a növényi alapú étrend megvéd a haláltól, mert előfordulhat, hogy más nem mért különbség is volt a csoportok között.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 29. 07:54, vasárnap | Életmód
NAV: szombattól már nem hozhatók be szabadon a műtárgyak, régiségek
2025. Június 28. 08:41, szombat | Életmód
Az agrárminiszter szerint jó minőségű a magyar dinnye
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a dinnyetermesztők ki tudják elégíteni a hazai igényeket és exportálni is tudnak
2025. Június 27. 07:24, péntek | Életmód
Palkovics László: hamarosan elkészül Magyarország megújított MI-stratégiája
A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) hamarosan a kormány elé kerülhet Magyarország megújított Mesterséges Intelligencia Stratégiája
2025. Június 27. 07:14, péntek | Életmód
Nagy István: a komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon
A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az országban működő sörgyárak képesek a jelenleginél jóval nagyabb mennyiséget is felvásárolni ezekből