Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2023. Szeptember 04. 19:11, hétfő | Helyi
Forrás: Agrárminisztérium

Tovább kell erősíteni a kazah-magyar agrárkapcsolatokat

Tovább kell erősíteni a kazah-magyar agrárkapcsolatokat

További együttműködési lehetőségek rejlenek a vetőmag-nemesítés és almatermesztés területén Kazahsztán és Magyarország között, melyeket meg szeretnénk erősíteni

– közölte Nagy István Asztanában, hétfőn a kazah agrárminiszter-helyettessel történt egyeztetésen.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország vonatkozásában az agrárium kiemelt szerepet játszik. Emellett olyan együttműködések alakulnak ki a gazdaságaink között, amelyek rendkívül fontosak. A vetőmag-nemesítés és termesztés területén komoly együttműködés van kazah és magyar vállalkozások között. Kifejtette, a magyar növénygenetika kiválóan teljesít, éppen ezért ezen a területen szeretnénk az együttműködést magasabb szintre emelni. Magyar befektető révén egy korszerű vetőmag feldolgozó üzem épülhet annak érdekében, hogy segítsük a növénytermesztést. Ezt a fejlesztést a magyar kormány is maximálisan támogatja. A hazai nemesítőknek is egy nagy kiugrási lehetősége lehet ez a folyamat Közép-Ázsiában. Ez a szándék illeszkedik ahhoz a kazah állásponthoz, hogy egymillió hektáron termeljenek kukoricát – tette hozzá a miniszter.

Nagy István beszélt arról is, hogy az almatermesztéshez kapcsolódóan is komoly partnerség alakulhat ki, melyet magasabb szintre kívánunk emelni. Az oktatás és a tudomány területén is vannak további lehetőségek az országaink között. A hallgatók és kutatók cseréjével tovább javíthatjuk a kapcsolatainkat. Szívesen bemutatjuk hazai tapasztalatainkat és a programjainkat Kazahsztánnak. A biztonságos élelmiszer-ellátás alapja az, hogy legyenek megfelelő szakemberek – fűzte hozzá a miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 15:00, szombat | Helyi

IDÉN IS MEGRENDEZTÉK A SZAK-MA BÁLT

Idén is megrendezésre került a Szak-ma Bál Karcagon. A jótékonysági bálnak a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár adott helyet.

2024. Május 11. 08:36, szombat | Helyi

Megemlékezés A Városháza dísztermében

A Karcagi Városháza dísztermében dr. Pintér Zoltán Árpád önkormányzati képviselő , a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület elnöke méltatta Fabriczy Kováts Mihályt

2024. Május 11. 07:00, szombat | Helyi

BEMUTATTÁK A KARCAG CYCLING TEAM-ET

Új szakosztállyal ismerkedhettek meg a karcagiak, de a hazai és a nemzetközi kerékpár-sport is. Hivatalosan is bemutatták a Karcag Cycling Team-et, amelynek első komoly megmérettetése az országúti magyar bajnokság.

2024. Május 10. 17:04, péntek | Helyi

Kováts 300

Magyarországon- szülővárosát leszámítva- alig ismerik a nevét, miközben az amerikai hadsereg a könnyűlovasság megteremtőjét megillető tisztelettel őrzi emlékét.