Városlista
2021. augusztus 1, vasárnap - Boglárka

Hírek

2021. Június 17. 10:55, csütörtök | PR

Tudod, hogy zajlik a szinkronfelvétel egy hangstúdióban?

Tudod, hogy zajlik a szinkronfelvétel egy hangstúdióban?

Az itthon forgalomba kerülő filmek túlnyomó többsége szinkronizáltan kerül a mozikba vagy a tévébe. Ezt a munkát kifinomult hangstúdióban végzik, de hogyan is zajlik pontosan a szinkronfelvétel a hangstúdiókban?

Mikor este leülünk filmet nézni, természetesnek vesszük, hogy a szereplők magyarul szólalnak meg és csak akkor kapjuk fel a fejünket, ha valami nagyon szétcsúszik a kép és a hang között. Ahhoz azonban, hogy addig annyira természetesnek hasson a magyar hangon megszólaló Brad Pitt, elképesztő mennyiségű munka történik a szinkronfelvételnél a hangstúdióban. De mi ez a munka és hogyan zajlik?

Hosszú az út a hangstúdióig

Mielőtt még megkezdődhetne a szinkronfelvétel a hangstúdióban, már egy óriási munka történik és ez a szinkron fordítása. Elképesztő mennyiségű kreativitás és nyelvi tudás szükséges hozzá, hogy a szövegek pontosan illeszkedjenek és a kulturális vagy társadalmi utalások is élvezhetően jöjjenek át. Nem beszélve a sokszor a háttér ismerete nélkül érthetetlen poénokról. Ezt még toldjuk meg azzal, hogy a szövegnek a beszélő szájmozgásának ritmusára is tökéletesen kell illeszkednie.

Az már csak hab a tortán, hogy mindezt rekordidő alatt kell megalkotni, mert a filmek szinkronizálására sokszor nagyon rövid időt ad csak a forgalmazó, hogy a külföldi bemutatóval egyidőben kerülhessen a mozikba.

A szinkronfelvétel finomságai

Elképzelhetetlen profizmus kell hozzá, hogy a végén természetes összképet kapjunk, mert a szinkronfeltételeket általában hangonként külön veszik fel a hangstúdióban. Ezt a széttöredezettséget csak tovább rontja, hogy a filmet tekercsnek nevezett egy perces részek alapján dolgozzák fel, és az egyes beszélők hangjának felvétele is ez alapján történik. A hangmérnök ezeket vágja készre a végleges anyaghoz.

Ne irigyeljük a szinkronszínészeket azért sem, hogy mindenki előtt láthatják a filmeket, mert a legtöbb esetben csak azt a részt látják, amiben szerepelnek. Sőt, az idő rövidsége miatt az is gyakori, hogy nem is tudják, milyen munkát mennek szinkronizálni és csak a helyszínen tudják meg a részleteket. A színészek szintén hihetetlen profizmusa, hogy a felvétel mégis tökéletes és természetesen hat.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 14. 12:05, szerda | PR

Digitalizáció felsőfokon - elindult a Hotel & More Group szállásfoglalás applikációja

Új, saját fejlesztésű szállásfoglalás applikáció bevezetésével nyitotta meg a nyári szezont a Hotel & More Group, annak érdekében, hogy Vendégeik gyorsan és könnyen tudjanak szállást foglalni a cégcsoport szállodáiban.

2021. Július 13. 14:59, kedd | PR

Megújult a Village Media weboldala

213 hiperlokális sajtótermék, 97 tv csatorna, 136 helyi hírekkel foglalkozó weboldal, valamint 52 tematikus magazin – megújult a Village Media weboldala

2021. Július 08. 16:04, csütörtök | PR

Minőségi munkáért díjözön

A szakma és a közönség is értékeli a minőségi építészetet, a magas színvonalú kivitelezést. A Jánosik és Társai Kft. által kivitelezett beruházások sorra nyerik el a rangos, hazai és nemzetközi díjakat.

2021. Június 18. 15:41, péntek | PR

Reumakórházból járási hivatalt építettek

Egy évek óta nem használt, korábban reumakórházként működött épületet alakított át járási hivatallá és kormányablakká, a Jánosik és Társai Kft.