Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 17. 18:56, csütörtök | Helyi

ÜGYESKEDJ A KERÉKPÁRODDAL!

ÜGYESKEDJ A KERÉKPÁRODDAL!

Ügyeskedj a kerékpároddal!” címmel rendezett a karcagi Madarász Imre Egyesített Óvoda ügyességi vetélkedőt a város óvodásainak.

A rendezvényről és a részletekről Gulyás Ferencnét, a Madarász Imre Egyesített Óvoda intézményvezetőjét kérdeztük.

Immáron tizedik alkalommal került sor az „Ügyeskedj a kerékpároddal!” című óvodai rendezvényre az Európai Mobilitási Hét keretén belül.

-Már hagyomány intézményünkben, hogy szeptember végén, az autómentes-nap keretein belül megpróbálunk tenni azért, hogy az óvodás gyermekekkel, szüleikkel a levegő tisztaságára közösen vigyázzunk. Ezáltal is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kerékpárral való közlekedésnek milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre mindamellett, hogy különböző képességeket, készségeket fejleszt a gyerekeknél-mondta el az intézményvezető.

Arról is szólt, hogy a rendezvény napja egy kicsit különlegesebb és másabb volt, mint a korábbi években. Nemcsak azért, mert jubiláltak, hanem azért is, mert ebben az évben az autómentes-napra a Karcag Városi Önkormányzat egy pályázatot nyújtott be az Európai Mobilitási Hét keretén belül, és ennek a napnak a támogatására, megvalósítására komoly összeggel járultak hozzá a programhoz.

A rendezvényen a gyerekeknek különböző tudásalapú versenyjátékok megszervezésére került sor, valamint a sport is fontos szerepet töltött be.

A vezető azt is elmondta, hogy a délelőtt folyamán a kisebb csoportos gyerekek játékos formában ügyeskedtek a kerékpárral, a délután folyamán pedig a nagyobbak mérték össze tudásukat. Kilenc különböző pályán kellett nekik a közlekedéstudományukat megmutatni elméletben és gyakorlatban egyaránt.

-Véleményem szerint nagyon fontos, hogy már ilyen korban is ismerjék a gyerekek a gyalogos közlekedés szabályait, azt, hogy hogyan közlekedünk a zebrán, hogyan közlekedünk a járdán, hiszen a biztonság a legfontosabb mindegyikőnk számára-mondta el Gulyás Ferencé.

A délután folyamán az ovisok akadálypályákon mentek keresztül, szlalomoztak, volt célba dobás is. Ez azért is fontos, mert nem csak játék a gyermekek számára, hanem segíti a mozgásfejlődésben is őket, arról nem is beszélve, hogy mire az ovisok megtanulnak biciklizni, addigra eltelik néhány, közösen együtt töltött hétvége, amikor a család, a szülő, a nagyszülő együtt van és aktívan tölti el az időt.

A gyermekek a délután folyamán megismerkedhettek még a kerékpárszerelés tudományával is, Posztós Károly karcagi pedagógus segítségével.

Az intézményvezető azt is kiemelte, hogy óvodáikban százötvenkettő kerékpár van, amin a hétköznapokon is gyakorolhatnak az óvoda lakói.

Fontos azt is megemlíteni, hogy a Karcag Városi Önkormányzat jóvoltából mintegy kilencven futóbiciklivel gazdagodtak a Madarász Imre Egyesített Óvoda Tagintézményei, amit a gyerekek már birtokukba is vehettek.

-Az óvodáink nemcsak kerékpárokkal gyarapodtak, hanem a pályázat keretein belül sikerült még vásárolni jelzőlámpákat, táblákat, amelyek az óvodákban is felállításra kerülnek. Így egy mesterségesen létrehozott környezetben sajátíthatják el az ovisok a közlekedés szabályait, amely hozzájárul ahhoz, hogy néhány év múlva, ők is biztonságosan tudjanak közlekedni-tudtuk meg a vezetőtől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.