Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2022. Október 13. 05:01, csütörtök | Helyi

ÜGYESKEDJ A KERÉKPÁRODDAL!

ÜGYESKEDJ A KERÉKPÁRODDAL!

A Madarász Imre Egyesület Óvoda az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan, az autómentes napon Ügyeskedj a kerékpároddal! címmel vetélkedőt hirdetett nyolc óvodája nagycsoportosainak.

A részletekről Gulyás Ferencné intézményvezetőt kérdeztük.

- Az Ügyeskedj a kerékpároddal - gyermekeknek és szülőknek szóló verseny, a kerékpáros sport délutánon különböző pályákon, ügyességi játékokat, kerékpáros programokat valósítanak meg a kisgyermekek az óvodai intézményünk Környezeti Munkaközösségének a szervezésében. A munkaközösségi tagok a környezettudatosságot, a fenntarthatóságot, a kerékpározás népszerűsítését tűzték célul már sok-sok évvel ezelőtt. 2010-ben szerveztük meg először ezt a programot, de nagyon jól kapcsolódik az Autómentes nap programjaihoz, hiszen erre az időszakra a Karcag Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be, és ennek keretében valósul meg ez a mai nap.

A gyermekek szüleikkel, nagyszüleikkel együtt érkeztek, a szülők is kipróbálják az ügyességi pályákat, amelyeken különböző KRESZ szabályokat kell betartani. Elsősorban a kisgyermekek biztonságos közlekedésére, a gyalogos közlekedésre felhívva a figyelmet. A rendőrség képviselői is itt vannak a Karcagi Rendőrkapitányságról, hiszen az is nagyon fontos, hogy a rendőrökkel is megismerkedjenek, a gyermekek, tudják azt, hogy bízhatnak bennük, számíthatnak rájuk. Ez az alkalom egy nagyon jó lehetőséget teremt arra, hogy velük is találkozzanak az óvodásaink és a rendőrautóba is betekinthetnek.

- A gyerekek mellett a szülőknek sem árt néha feleleveníteni a KRESZ ismereteket.
- Igen, nagyon fontos, hiszen az óvodáskorú gyermekek figyelme azért még nem mindig olyan koncentrált, hogy önállóan és egyedül a közlekedésben részt vegyenek. De egy-egy ilyen pályán, ahol zárt terület van, forgalom elől elzárva tudnak gyakorolni. Ez nagyon jó figyelemfelhívó a szülők számára is, hogy mi az, amire a gyerekeket tanítanunk kell, mi az, amire oda kell figyelni a közös közlekedés során, hiszen a szülőkkel együtt már a forgalmasabb területekre is kimennek.

- A városi közlekedést az óvodák udvarian is gyakorolhatják a gyermekek, akik közül többen itt tanulnak meg kerékpározni is.
- Nagyon örülünk, hogy Karcag városában az elmúlt időszakban felújításra kerültek a kerékpárutak, illetve bővítésre is kerültek, hiszen ezeket a gyermekekkel együtt, biztonságosan tudják már használni a családok. Az óvodáinkban az udvarokban is gyakorolunk a gyermekekkel, hiszen nagyon komoly képességfejlesztő tevékenység a kerékpározás, hiszen nagyon komoly koncentrációt, figyelmet, figyelemmegosztást igényel a gyermekek részéről. Az óvodák udvarain is csodálatos területek vannak kialakítva felfestett pályákkal, mobil közlekedési jelzőlámpákkal, jelzőtáblákkal, amelyek között a gyermekek az óvó nénik irányításával, vezetésével gyakorolhatják a kerékpározást. Nagyon sok kisgyermek az óvodában tanul meg két keréken kerékpározni. Intézményünkben 147 darab gyermekkerékpár található, a kerékpárút fejlesztéses pályázathoz kapcsolódóan az óvodai intézmény 90 darab futóbiciklit is kapott az elmúlt években. Ezeket már most nagyon rutinosan használják a kis ovisaink az óvodáinkban, így mire 6-7 évesek lesznek, addigra már azért egy biztos stabil, két keréken való kerékpáros tudással rendelkeznek.

- A nagycsoportos ovisoknak, ez a mai nap is jó alkalom a kerékpáros ismereteik elmélyítésére, még ha kicsit csepereg is az eső.
- Igen, ősz van. Ilyenkor ennek van a helye, ennek az időjárásnak, de azt szoktuk mondani - mert nagyon sokat vagyunk kint a természetben a gyermekekkel-, hogy rossz időjárás nincs, csak nem megfelelő öltözködés, úgyhogy ilyenkor is felvesszük a kabátot, a melegebb nadrágokat, cipőket és a gyermekekkel bizony a friss levegőn nagyon sokat kint vagyunk ebben az időszakban is, hiszen az ő egészségük megőrzése szempontjából nagyon fontos a mozgás, a szabad levegőn való tartózkodás, az, hogy erre a mindennapokban rendszeresen biztosítsunk lehetőséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.