Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Március 16. 06:25, szerda | Helyi

ÚJ ÉPÜETRÉSZ ÉPÜL A MARISTÁSOKNÁL

ÚJ ÉPÜETRÉSZ ÉPÜL A MARISTÁSOKNÁL

A Szent Pál Marista Általános Iskolában javában zajlik az építkezés, melyről a helyszínen tájékoztatta Szepesi Tibor polgármestert és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselőt a fenntartó nevében Pau testvér.

Nem könnyű időszak ez most az iskola életében, hiszen az udvar nagy részén építkezés folyik. A tornaterembe járás az utcáról történik, a gyerekeket pedagógus kíséri.

Az új épületre két okból volt szükség, egyrészt a régi zárdaépület már nagyon rossz állapotú volt, nem volt alkalmas oktatásra, másrészt a növekvő gyermeklétszám is indokolta a bővítést.

Most öt tanterem, egy szakterem és egy közel 300 fő befogadására alkalmas közösségi terem épül, mely nyitott lesz akár városi, vagy civil rendezvények megtartására is.

A beruházás azonban már csúszik, az építőanyag áremelkedés miatt most plusz forrást keresnek. A beruházás EU-s pályázatból és önerőből valósul meg, mintegy 650 millióból, s jövő tavasszal szeretnék átadni azt.

Az új épület illeszkedik a meglévő új épülethez, s a későbbiekben a Tanoda épületét is szeretnék kívülről felújítani, de vannak terveik a tornaterem és a sportudvar megújítására is a Marista testvéreknek, akik több mint tíz éve vannak az iskolában jelen mint fenntartók.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő a bejárás után elismeréssel szólt a beruházásról.

- Jó volt látni, hogy az egyik legrégebbi iskolában, a Zádor úti Általános Iskolában is komoly felújítások, építkezések vannak. Örülök annak, hogy a karcagi gyerekek a legmodernebb körülmények között tudnak tanulni majd itt is.

Lenyűgöző az a fejlődés, amit az elmúlt 20 évben ez az iskola be tudott mutatni, nemcsak az építkezésben, a felújításban, hanem az oktatásban is. Örülök annak, hogy ez az iskola nagyon sok tehetséges gyermeket bocsát ki, és nem hagyja elkallódni azokat, akik ide járnak.

Egyre több gyermek tanul középiskolában a Tanoda segítségével.

Ez fontos dolog, komoly erőfeszítés az itt tanító pedagógusoknak, a szülők örömmel hozzák ide a gyermekeket, mert látják jó kezekben vannak, jó oktatást kapnak és a továbbtanulásuk is biztosított - fogalmazott a képviselő, aki a tervezett újabb fejlesztésekhez - sportudvar, tornaterem - is szólt.

- Minden segítséget megadunk az iskolának, hogy a város legrégibbi aszfaltos sportudvara megújuljon. Én is jártam ide kézilabdázni, koncertekre. Az iskola is megérdemli, hogy akár egy műfüves pálya kerülhessen ide, ebben minden segítséget megadunk - ígérte meg a politikus az iskola vezetésének.

Szepesi Tibor polgármester szerint minden olyan fejlesztés, amely Karcag jövőjét hivatott szolgálni, óriási dolog, főleg ha oktatási intézményben történik, hiszen az a jövőt alapozza meg.

Az iskolában szisztematikusan fejlesztenek pedagógiai módszerekkel, mindenféle olyan elképzeléssel, rendezvénnyel a szülők bevonásával, amely azt szolgálja, hogy az ide járó gyerekek jól érzik magukat az intézményben.

Nő a létszám, kell a fejlesztés, hiszen a régi, elavult épületrészben lévő tantermek már nem tudták kiszolgálni azt a fajta pedagógiai munkát, amelyet az iskola végez. Ehhez mindenképpen szükséges az új épület. Öt tanterem kerül kialakításra, közösségi terek, vizesblokkok, 21. századi épületrészként megújulva és szolgálva azt a pedagógiai munkát, amelyet nagyon magas szinten végeznek az iskolában, úgyhogy én csak gratulálni tudok ehhez a fejlesztéshez - mondta a városvezető, aki szerint a közösség fejlesztése, a délutáni szabadidős programok szükségessé teszik, hogy az udvar, az udvari eszközök is fejlődjenek, de hozzátartozik ehhez a sportélet fejlesztése is.

Hallottuk, hogy a tornatermet is szeretnénk bővíteni, az ott lévő eszközöket fejleszteni és a bitumenes pályát, a lelátót, ahol valaha NB II-es kézilabda mérkőzések is zajlottak. Azt gondolom szükséges segítenünk ezt a fejlődést az ide járó gyerekek és a városi sportélet fejlesztése céljából is, hiszen így további mozgás és szabadidős lehetőségeket tudunk kínálni a város lakosságának délutáni mérkőzések, edzések lebonyolításával, amire egyre nagyobb az igény - fogalmazott Szepesi Tibor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.