Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Augusztus 02. 05:01, szerda | Helyi

ÚJ ÉPÜLETRÉSZT AVATTAK A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

ÚJ ÉPÜLETRÉSZT AVATTAK A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

Félmilliárd forintos uniós forrásból új iskolaépületet kapott a karcagi Szent Pál Marista Általános Iskola.

Az avatáson részt vett a szerzetesrend tartományfőnöke, Gabriel Villa-Real, több képviselője is a város és vármegyénk vezetői mellett. Az iskola diákjainak és tanárainak, valamint a Kisújszállási Vonószenekar műsora után Dánielné Kacsó Andrea igazgató köszöntötte a vendégeket.

- Jó keresztényeket és erényes polgárokat neveljünk- ez a Marista Testvérek alapítójának, Champagnat Szent Marvellinnek a látomása. Mi, testvérek mindig arra vagyunk hivatottak, hogy életben tartsuk ezt a 200 éves intuíciót. Számos olyan oktatási intézményt hoztunk létre, ahol a gyermekek és fiatalok komplex neveléséből áll, amelyet az oktatási minőség és a számunkra fontos értékek kialakítása jellemez - kezdte köszöntőjét Gabriel Villa-Real tartományfőnök.

- Különösen tudatában vagyunk a mai világ nagy kihívásainak - egyenlőtlenségek, globalizáció, emberi jogok, digitális világ, politikai és kulturális jogok stb., de intézményeinknek továbbra is olyan környezetben kell lenniük, amelyek teret engednek az evangelizációnak. Marista Testvérek szilárdan elkötelezettek vagyunk amellett, hogy továbbra is fejlesszük és támogassuk a Szent Pál Marista Általános Iskolát, amelynek ma átadjuk új épületét. Szeretném megköszönni mindenkinek az erőfeszítését, segítségét, munkáját, aki részt vett a megvalósításában - fogalmazott a tartományfőnök.

- Amikor Marista Testvérek 2009-ben az egri érsek, dr Ternyák Csaba meghívására Karcagra jöttünk, már tudtuk hova érkezünk és milyen a küldetésünk. Az akkori Zádor úti iskola tökéletesen illeszkedett küldetésünkhöz, bár az iskola sok szempontból nem volt túl jól: tanulói létszám, gazdasági problémák, beruházásra szoruló létesítmények, de volt egy felbecsülhetetlen kincse, a tanárokból és dolgozókból álló csapat, akik teljesen nyitottak voltak a keresztény és a marista pedagógiai stílusra - idézte a kezdeteket a fenntartó Kristany De Juan Pablo Adolfo (Pau testvér), majd arról szólt, hogy 2016-ban már arról álmodoztak, hogy egy új épületre volna szükség.

- Ez az álom mára valósággá vált, és megerősíti a Marista intézmény elkötelezettségét a rászorulóbb karcagi gyermekek és fiatalok oktatása iránt. Büszkén mondhatjuk, hogy szent alapítónk szellemisége és nevelési stílusa jelen van a Szent Pál Marista Általános Iskolában, ahol nemcsak tudást, hanem szeretetet közvetítünk, mégpedig olyat, amelyet meg lehet tapasztalni, érezni, magyarázni, követve a példát, amit Jézus mondott: szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket - sorolta Pau testvér, majd azt kívánta, legyen az új épület olyan hely, amely mindenki számára a fejlődés és inspiráció forrása nemcsak az ide járó diákoknak, dolgozóknak, hanem egész Karcag városának is.

Dr. Székely János püspök és Gulyás Zsolt karcagi plébános, érseki tanácsos, megáldotta az épületet, melyre a Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend sikeresen pályázott. Az elnyert 499,9 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból az iskola új épületszárnyat kapott, amelyben kialakításra került öt tanterem, egy természettudományos szaktanterem szertárral és vizesblokkok. Az új épület 156 tanuló befogadására alkalmas és van egy mintegy 300 fős közösségi terme is. Szeptemberben már itt kezdenek a diákok.

- Ha ránéz az ember az épületre nem akarja elhinni, hogy két esztendővel ezelőtt egy régi, omladozó vályogfalú épület állt itt. Nem akarja elhinni, hogy történhetnek csodák, olyanok, amiket az emberi összefogás, a szorgalom és az akarat hoz létre - kezdte F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő köszöntőjét, majd így folytatta: - itt áll ez a csodálatos épület, amely szemet gyönyörködtető, de egy iskola azon kívül, hogy szép, többnek is kell lennie. Hiszen nem lehet olyan, mint egy önmagáért való műalkotás, vagy egy szál virág amely csodálatosan pompázik. Egy iskolának olyannak kell lenni, mint egy gyümölcsfa, amely tavasszal gyönyörűen virágzik, gyönyörködteti a szemet, majd hasznot hajt. Ez az iskola is ilyen, szép, szemet gyönyörködtető, de a termése az igazi értéke, ami különlegessé teszi. Van benne természetesen digitális eszköz, tábla, szék, pad, de ez semmi, kell lennie kitűnő pedagógusoknak is, ami itt adott, de kellenek a gyerekek, akik megtöltik érzelemmel, szeretettel és tudásszomjjal, s már kész is van az iskola, ami nem önmagáért való mint a gyümölcsfa, hanem a gyümölcséért és a terméséért. Láthattuk, hogy ez a gyümölcs beérett, szeretnék gratulálni a Marista Testvéreknek, mert egy csodát hoztak létre Karcagon. Nem egy épületet, nem egy iskolát, hanem valami többet, ami ezen túlmutat. Karcagon olyan csodák tudnak történni, amihez a Jóisten segítsége kell, de kellenek szorgalmas emberek, elkötelezett szerzetesek, pedagógusok és gyermekkacaj. Jó munkát kívánok mindenkinek - mondta a politikus.

Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke örömmel vett részt a Nagykunság fővárosában, a vármegye egyik legerősebb településén egy olyan intézmény átadásán, amihez, hogy erős hitre volt szükség.
- A Marista Szerzetesrendi testvéreik rendkívül sokat tettek a város oltárára. Az új épülethez gratulálok, köszönöm mindenkinek a munkáját, akinek ebben része volt, köszönöm azt is, hogy városunk és országunk elöljárói megadják azt a lehetőséget, hogy ilyen létesítmények komoly állami források segítségével valósulhassanak meg. Azt is köszönöm, hogy a felhasznált források tekintetében rendkívül körültekintőek voltak az alkotók, impozáns, a gyerekek nevelésének, egészségüknek, fejlődésüknek megfelelő intézményt hoztak létre. Nem csak a városkép szépült meg ezzel a gyönyörű létesítménnyel, hanem az ide járó gyermekek és itt tanítók lehetőségei is kitágultak a nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően, ami azt gondolom még jobban be fogja ágyazni Karcagot és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét a nemzetközi vérkeringésbe. Az itt megszerzett tudás nemcsak bennünket, hanem a világon működő katolikus oktatási intézmények tapasztalatait is fokozni fogja. Gratulálok az alkotóknak, a fenntartóknak és azt kívánom soha ne vegyék le szemüket a karcagi iskoláról, az itt dolgozókról, az ide járó gyerekekről és rólunk, karcagiakról sem - mondta az elnök.

Szepesi Tibor polgármester szerint az új épület jelenti a város fejlődését, gyarapodását, szolgálja az itt élők, az intézményben dolgozók, tanulók, szülők és természetesen a családok érdekeit is.
- Ahogy azt a héten többször is volt lehetőségem elmondani, a 2020-as évek Karcagon az oktatási-nevelési intézmények megújulásának évei, hiszen bölcsődét adtunk át, új református, katolikus óvodát, meglévő önkormányzati óvodákat felújítottuk, az iskolai épületeket fejlesztettük, ezek mind a város érdekeit, gyarapodását is szolgálták. Szerdán tettük le az új bölcsőde alapkövét, s ma itt vagyunk a Szent Pál Marista Általános Iskola új épületének avatásán. Egy új iskolaépület a közösség erejét mutatja és üzen is, azt jelzi, ha hiszünk valamiben és megvan a reménységünk, a kicsiny építőkövek egésszé állhatnak össze. Ezek az építőkövek azonban csak keretet adnak, tartalommal, élettel a benne dolgozók, a pedagógusok, az oktatást segítő szakemberek töltik meg. A most átadásra kerülő iskolaszárny nem csak egy szép épület, hanem gyermekeknek, pedagógusoknak, szülőknek teremt további közösségformáló lehetőséget. A nemzetiségi hagyományok ápolását szem előtt tartva mindenki számára elérhetővé teszik a tehetségek kibontakoztatását, így a legtöbb gyermek számára egyre nő az iskolában eltöltött idő jelentősége és az itt végzett munka minősége. Szívből gratulálok az iskola fejlesztéséhez, az elért eredményekhez. Bízom abban, hogy az eddigi közös munka, a meglévő jó kapcsolat, amely a város és az intézményfenntartó szerzetesrend között kialakult, gyümölcsözően folytatódik a következő években is.

Bízom abban, hogy városfejlesztési elképzeléseinkkel eddig megvalósult korszerűsítéseinkkel - a Kossuth Lajos utca aszfaltozásával, parkolók kialakításával - hozzájárulunk az iskola fejlődéséhez is. A jelenlegi zajló pályázati forrásainkból megvalósuló, az iskolával közös programjaink pedig sikeresen folytatódnak és valósulnak meg a jövőben is. Kívánom, hogy az új épületet féltő gonddal vegyék birtokba. Élvezzék, használják ki a benne rejlő lehetőségeket, hogy legyen ez második otthona a gyermeknek, pedagógusnak, dolgozóknak és sokáig szolgálja az iskola és az egész város jövőjét - fogalmazott a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.