Városlista
2021. június 21, hétfő - Alajos

Hírek

2021. Június 10. 06:55, csütörtök | Helyi

ÚJ FENNTARTÓJA VAN A KUTATÓ INTÉZETNEK

ÚJ FENNTARTÓJA VAN A KUTATÓ INTÉZETNEK

2021. február 1-től, a Karcagi Kutatóintézet fenntartója, a gödöllői székhelyű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Üdvözlöm F. Kovács Sándort városunk és térségünk országgyűlési képviselőjét. Karcagi Kutatóintézet életében egy hatalmas változás történt. Mit lehet tudni a részletekről?
- Igen, mindenki tudja, hogy eddig a Debreceni Egyetemhez tartozott a Karcagi Kutatóintézet, de most már Gödöllő a fenntartója, és bízunk benne, hogy az új fenntartóval egy új szintlépés lehet itt Karcagon, hiszen a több évtizedes kutatómunka és eredmények feljogosíthatnak arra bennünket, hogy a jövőben is biztatóan gondolkodjunk, és hát itt van a Gödöllői Egyetem rektora, aki már többször is meglátogatta a Kutatóintézetet, és én azt gondolom, hogy ez az együttműködés mindenképpen gyümölcsöző lesz, hiszen az eddig elvégzett munka és a jövőben lévő tervek mindenképpen bizalomra adnak okot. Én azt látom, hogy nagy jövő van a magyar mezőgazdaságban, nagy jövő van az alföldi és a nagykunsági mezőgazdaságban is, hiszen a juhtenyésztés, a szikes legelők fejlesztése, a vetőmag termesztés mindenképpen egy nagyon komoly kitörési pont itt a Nagykunságban, és ez a zászlóshajó a Kutatóintézet mindenképpen segíteni fogja a magyar mezőgazdaságot és az itt élő gazdákat.
- Köszönjük.

Üdvözlöm dr. Fazekas Sándor földügyi kormánybiztos, korábbi földművelésügyi minisztert, a karcagi kutatóintézet új irányítása alá került. Miért fontos ez , milyen változások jöhetnek a kutatóintézet életében.
- Új fejezet kezdődött a Karcagi Kutatóintézet életében, hiszen eddig Debrecenhez tartozott, a Debreceni Egyetemhez. Így visszatekintve erre az ötven évre elmondhatjuk azt, hogy néhány rövid időszaktól eltekintve a Debreceni Egyetem mostohagyerekként kezelte a Karcagi Kutatóintézet. Fejlesztések maradtak el, szűkösek voltak a pénzügyi források mutatja a távolságtartást, és az hogy 50 év alatt a Debreceni Egyetemnek a rektora egyszer sem járt a Karcagi Kutatóintézetben. Most kormánydöntést követően egy olyan helyzet állt elő, amelyet a város vezetése, Kovács Sándor képviselő és jómagam is támogattam, hogy a Debreceni Egyetemtől a Gödöllői Egyetemhez, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez került át a kutatóintézet. Ez alapítványi formában működő egyetem, egy nagyon nagy struktúra, és olyan célokat tűzött ki maga elé, hogy a világ élvonalába vigye újra vissza a magyar agrárképzést és kutatást.Örvendetes az, hogy ebbe a nagy munkába be tud kapcsolódni a karcagi kutatóintézet, és lehetőséget, fejlesztési, fejlődési lehetőségeket, és én bízom abban, hogy ennek az eredményét majd hamarosan látni fogjuk, hiszen a Nagykunságnak, ennek a tájnak szüksége van az agrárkutatásra, azokra a tájfajtákra, amelyek az itteni körülményekhez alkalmazkodtak, a gazdáknak a szakmai háttérrel, amit a kutatóintézet tud nyújtani, és a városnak pedig az egyik legfontosabb intézménye ez a nagyon régi, már több mint 70 éves ez a nagyon régi, már több mint 70 éves intézet. Én bízom abban, hogy a fejlesztési elképzelések valóra válnak, és ezekről hamarosan hírt tudunk majd adni.
- Köszönjük.

- Üdvözlöm Gyuricza Csabát, a Gödöllői Egyetem rektorát, Karcagi Kutatóintézet életében hatalmas változás történik. Mit jelent ez majd az önök egyetemének életében? És milyen változások fognak bekövetkezni az új irányítás alatt itt a karcagi kutatóintézetben.
- Igen, hát ez év február elsején létrejött egy új egyetem Magyarországon, nevében új, hiszen hogyha a jogelőd intézményeket nézzük, akkor nagy hagyományokkal rendelkező intézmények. Négy agrár egyetem, illetve a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete állt össze egy nagy agrárfókuszú felsőoktatási intézménnyé, és nagyon örülünk annak, hogy ennek az integrációnak valóban részévé vált a nagy hagyományokkal rendelkező karcagi kutatóintézet is, ami nagyon jól illeszkedik portfóliójában ahhoz a képzési, kutatási struktúrához, amit az új egyetem is képvisel. Ebben a rendszerben mi nagyon komoly szerepet szánunk a Karcagi Intézetnek, hiszen a növénytermesztésben, a tájkutatásban, a talajhasználatban, talajművelésben, a nemesítésben, az állattenyésztés bizonyos területein, a gyepgazdálkodásban olyan eredményeket értek el az elmúlt évtizedekben, amelyeket sokkal intenzívebben lehet hasznosítani egyrészt az oktatásban, másrészt új kutatási eredmények kidolgozásában és kialakításában is, új profilok meghatározásában. Az agráriumban ma minden arról szól, hogy hogyan lehet a különböző szakterületek együttműködése révén új eredményeket, technológiákat, fajtákat, termékeket létrehozni és kifejleszteni. Egy ilyen együttműködésnek a részévé válik a karcagi intézet is, amivel sokkal intenzívebben szeretnénk bevonni, mint a korábbi időszakban az előd fenntartó tette ezt. Sokkal intenzívebben szeretnénk az oktatásban használni, hasznosítani, hiszen azzal, hogy Közép-Európa, nem csak Magyarország, hanem Közép-Európa legnagyobb agrárfókuszú felsőoktatási intézménye jött létre. Azzal minden adottság, minden lehetőség megvan, itt az Alföldön egy olyan bázisa legyen az intézménynek, ami tudja támogatni, segíteni ezt a kutatási, képzési portfóliót, és másik oldalról az egyetem pedig azzal az infrastruktúrával, személyi állománnyal. Több mint háromezer ember, aki dolgozik ebben a hatalmas intézményrendszerben, közös együttműködések révén új távlatokat nyithat a karcagi kutatás, illetve oktatási tevékenység előtt. Tehát hosszú távon én azt várom, hogy egy sokkal intenzívebb munka lesz, azon a bázison, azokon a hagyományokon, amelyek itt Karcagon sok évtizedre nyúlnak vissza.
- Köszönjük.

Üdvözlöm Zsembeli Józsefet, a Karcagi Kutatóintézetnek az igazgatóját. Egy hatalmas változás történik és következett be a karcagi kutatóintézet életében. Ön, mint igazgató hogyan fogadta, és mi várható az elkövetkezendő időszakban az intézetben?
- Valóban így van, hogy alapos változások előtt állt a kutatóintézet a tavalyi évben, amikor kiderült, hogy fenntartó váltás fog bekövetkezni. Mi kihívásnak tekintettük ezt a változást. Úgy gondoljuk, hogy nagyobb teret fog nyerni az a kutatás ebben az új felállásban, amire mi dedikálva vagyunk, hiszen itt a tájkutatás, az alkalmazkodásnak a kutatása, ami ránk jellemző. Talán egy dedikáltan agrár jellegű egyetemnél talán több teret fog nyerni. Alapvetően nem változott meg a kutatási profilunk, de úgy gondolom, hogy abszolút beleillik a MATE portfóliójába, talán jobban, mint a debreceniébe. Úgyhogy várakozással tekintünk még a változások elé. Február elsejével kerültünk át az idén a Matéhoz, tehát még minden nem kiforrott természetesen, de mi a lehetőségekhez képest mindent próbálunk ezt az átállást úgy átvinni, hogy gördülékenyen, hogy működőképes legyen az intézet, és ebben a tekintetben elmondhatom, hogy ez fenn is áll, tehát működünk, ugyanúgy oktatásokat végezzük. A MATE részéről teljes támogatottság megvan. Nagyon sokat segítenek, érdeklődnek, kérdeznek. Minden szakterület képviselője felvette már a kapcsolatot a Karcagi Kutatóintézettel. Nemrég készült el egy kisfilm az intézetet bemutató rövidfilm is, úgyhogy azt tudom mondani, hogy nagyon partnerek abban, hogy ez az átállás gördülékeny legyen. Nyilván vannak nehézségek, de a mi részünkről, amit csak lehet, megteszünk, hogy tudjunk működni, és természetesen várjuk azt, hogy fejlődni is tudjunk.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 21. 19:57, hétfő | Helyi

Ballagás a Györffyben

A mai napon tartotta a Györffy István Katolikus Általános Iskola tanévzáróját.

2021. Június 21. 11:26, hétfő | Helyi

HÍREK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYÉBŐL

Az elmúlt 24 órában történt.

2021. Június 20. 09:37, vasárnap | Helyi

A VAKÁCIÓ ALATT IS BIZTONSÁGBAN!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai a nyári szünetre.

2021. Június 20. 07:37, vasárnap | Helyi

BALLAGÁS A SZENTANNAIBAN

Rendhagyó ballagási ünnepséget tartott a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium.