Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Június 18. 08:18, péntek | Helyi

ÚJ KIÁLLÍTÁSRA KÉSZÜLNEK

ÚJ KIÁLLÍTÁSRA KÉSZÜLNEK

A múzeum előtt beszélgettünk Dr. S. Kovács Ilonával, a Nagykunsági Népművészek Egyesületének az elnökével. A művészek hamarosan új kiállítással lepnek meg bennünket.

A júliusban nyíló kiállításukról és egyéb terveikről kérdeztük dr. S. Kovács Ilonát, a Nagykunsági Népművészek Egyesületének elnökét.
Mint kiderült, az egyesület tervezett erre az évre már tábort, de a pandémiás helyzet miatt nem mertek belevágni, inkább kiállításokban gondolkodnak. Az első a Györffy István Nagykun Múzeumban lesz, ahol Andrási Mihály faragó és Nagyné Török Zsóka tiszafüredi fazekas tagjaiké lesz, amit kiegészítenek gyönyörű hevesi szőttesekkel.

Július elsején nyílik a kiállítás, minimum egy hónapig, de lehet, hogy tovább nyitva lesz. Mindenkit szeretettel várnak a múzeumba, ahol a nagykunsági faragás, illetve a karcagi, tiszafüredi kerámia lesz látható.
A kunkapus vándorkiállítást július elején bontják Kisújszálláson, amit július 9-én nyitnak Kunmadarason, ahol egy hónapig lesz látható.
Kunhegyesen a legénybot tábor kezdődik a Művelődési Központ szervezésében augusztus 2-án, s amikor záródik a tábor augusztus 13-án nyit Kunhegyesen kun kapus kiállítását az egyesület. Onnan várhatóan Túrkevére viszik majd a vándorkiállítást, amit szolnoki Damjanich Múzeumban is szeretnének majd bemutatni.

Eközben készítik elő, hogy a fedeles karcagi kunkapu bekerüljön a megyei értéktárba és remélik, hogy eljut a hungarikumig is.
Folytatódik a kunhímzés projekt is, januárban megjelent a Kunhímzéses párnavégek című könyv, még nem volt meg a könyvbemutatója. Ezt is tervezik hímzés bemutatóval, s a könyv második részét is tervezik, ez mintakönyv lesz, hogy minden karcagi hímző asszony, vagy a hímzés iránt érdeklődő megtanulhassa milyen is az a régi, 17-19. századi kunhímzés.

Az egyesület szeretne Karcagon egy nagy létszámú kunhímző szakkört szervezni. Jelenleg tíz-tizenkét hímző asszony jár Pádár Ágnes hímző szakkörébe, ennél sokkal többeknek kellene megtanulni a hímzést - véli a szakember, aki reméli a református templomnak elkészül a hímzett terítő.
Emellett szeretnék, ha a kunhímzés is bekerülne a megyei és országos értéktárba, a hungarikumok közé.

Az egyesület tagjai mennek népművészeti táborokba is, augusztusban Kunhegyesen a faragók vesznek részt, a hímzőik június végén mennek hímző táborba. Szeptemberben folytatódik a kézműves tábor Berekfürdőn.
Tiszafüreden nyílik 18-án Szűcs Imre népművészet mesterének fazekas gyűjteményes háza, az Országos Népművészeti Kiállításon több tagjuk lehetőséget kapott, hogy bemutatkozzon.
Az egyesület várna tagjai közé azokat a fiatalokat, akiket érdekel a kézművesség, a népművészet. Az egyesület könyvkiadóként pedig újabb könyvek kiadását is tervezi - tudtuk meg az elnöktől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 17:25, kedd | Helyi

Kiskorúakat rabolt ki este, másnap hajnalban már őrizetbe vették majd le is tartóztatták

Tiszafüredi Járási Ügyészség rablás bűntette miatt indítványozta annak a vármegyei kisközségben lakó 19 éves férfinak a letartóztatását, aki 2 kiskorútól – őket veréssel fenyegetve – csikart ki készpénzt.

2024. Május 07. 16:00, kedd | Helyi

KUTYÁS MAJÁLIS TISZAFÜREDEN

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megszervezték a Kutyás majálist a tiszafüredi Mancsos Pancsolóban. Az esemény ezúttal is sokféle érdekes programot tartogatott a résztvevőknek.

2024. Május 07. 14:39, kedd | Helyi

Kunyhó égett Karcagon

Kigyulladt egy tizenöt négyzetméter alapterületű épület kedd reggel Karcagon, a Partoskert 1 utcában.

2024. Május 07. 14:00, kedd | Helyi

KOPJAFA AVATÁS A VADÁSZHÁZNÁL

A Karcagi Nagykun Vadásztársaság fennállásának 150 éves évfordulója alkalmából kopjafát állított a Vadászháznál.