Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Március 04. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új módszerrel kezelnék a pikkelysömört

Új módszerrel kezelnék a pikkelysömört

A pikkelysömört egy olyan vegyülettel lehetne kezelni, amely a sejtekben lévő miR-21 nevű mikro RNS-t blokkolja - mutatott rá egy állatokon végzet kísérleti tanulmány, amelynek eredményéről a Fox News számol be.

A pikkelysömör egy autoimmun betegség, amelynek során az immunrendszer megtámadja a test saját szöveteit, az egyik leggyakoribb bőrbetegség világszerte, s a lakosság mintegy 3 százalékát érinti. A kutatók az új vizsgálat keretében azt találták, hogy a mikro RNS nevű genetikai anyag blokkolásával csökkent a pikkelysömörös egereknél a gyulladás mértéke.

Bár a betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, gyanítják, hogy genetikai és környezeti tényezők is közrejátszanak. Viszkető kiütésekkel jár a bőrön és a fejbőrön is, súlyos esetben az egész testet beborítja. Akkor alakul ki, amikor az immunrendszer megtámadja a bőrsejteket, aminek révén azok a normálisnál jóval gyorsabban szaporodnak.

A kísérlet keretében a miR-21 nevű mikro-RNS működését blokkolták, s ennek eredményeképpen csökkent a pikkelysömör által okozott gyulladás. Korábbi vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a pikkelysömörrel küzdőknél megemelkedett a miR-21 szintje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során