Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Szeptember 25. 05:00, hétfő | Helyi

ÚJABB FEJLESZTÉSEK AZ ALFASEED KFT-NÉL

ÚJABB FEJLESZTÉSEK AZ ALFASEED KFT-NÉL

Karcagról a világhír felé. Pályázati támogatásnak köszönhetően az eddigieknél is komolyabb fejlesztésekbe foghat az Alfaseed Kft.

A vetőmag- nemesítésben már nemzetközileg is jegyzett cég gyártó- és feldolgozó kapacitását növelheti.

Az Alfaseed Kft. 2005-ben, családi gazdaságként kezdte meg működését Karcagon. Akkor még kétszáz hektáron termelt különféle haszonnövényeket, majd fokozatosan bővítette kutatás- fejlesztési részlegét. 2013-ban bejelentette első cirokhibrid- nemesítését. A cég akkoriban hatvanezer zsák cirok- vetőmagot értékesített.

IFJ. FAZEKAS MIKLÓS, ügyvezető, Alfaseed Kft.:

"Jelen pillanatban ott tartunk, hogy 2023-ban, tehát az idei évben megközelítőleg már hét- hétezerötszáz tonna vetőmagot értékesítünk, ezt vegyesen, huszonkét növényfajból, aminek java részét itt, ebben a, ebben az üzemben, vagy telephelyen dolgozzuk fel. Termeltetünk gyakorlatilag Magyarország egész területén, illetve Felvidéken is. Jelenleg ötvenöt munkavállalóval végezzük ezt a tevékenységet. Ez egy nagyon intenzíven fejlődő, gyakorlatilag 2018-ban a munkavállalói létszámunk az huszonhárom fő volt."

A kutatás- fejlesztési program több mint hatvan százalékát továbbra is a cirokfélék nemesítése jelenti. Tavaly óta pedig már a napraforgó-nemesítés is része a vállalkozás életének, a cég számításai szerint a következő évtizedekben ez határozhatja meg leginkább a vállalkozás működését. De új utat jelent az úgynevezett szudáni fű is, amely a klímaváltozás jelentette kihívásoknak is megfelel, emellett kiválóan alkalmas széna termelésre, zöldtakarmánynak és legeltetésre is.

DR. MONORI ISTVÁN, operatív vezető, Alfaseed Kft.:

"Egyre modernebb eszközöket, technológiákat, technikai megoldásokat, precíziós megoldásokat használunk. Nem csak mi, hanem a körülöttünk lévő gazdálkodók is. Ellopkodjuk, elcsipkodjuk egymástól a jó gyakorlatot. Nem szégyelljük átadni és nem szégyellünk tanulni a másiktól. Nagyon odafigyelünk, hogy a gazdálkodókkal, akikkel egyébként kapcsolatban vagyunk, milyen igények jönnek, milyen visszajelzések vannak tőlük. Milyen problémákat vetnek fel, amire megoldásokat kell tanulni. És én úgy gondolom, hogy nagyon egészséges és hogyha ez nem irigységgel párosul, és azért nagyon sok esetben az a jellemző, hogy egy valódi versenyhelyzet alakul ki a gazdálkodók között, akár itt a régiónkban is, és nem a másiknak akarunk rosszat, hanem inkább le szeretnénk hagyni a másikat gazdálkodásban és eredményben."

Ma már megközelítőleg kilencezer négyzetméteres területen folyik a kutatás- fejlesztés, illetve a raktározás. Ötvenöt munkavállalójával a cég komoly foglalkoztatónak számít, ennek ellenére ragaszkodik családi gazdaságból eredő hagyományaihoz: többször ismerték el például családbarát munkahelynek az Alfaseed Kft.-t.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.