Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2023. Március 18. 05:01, szombat | Helyi

ÚJABB SZENTANNAIS SIKEREK

ÚJABB SZENTANNAIS SIKEREK

A Palóc Társaság a magyar kultúra napja tiszteletére kiírt pályázaton a Szentannai Sámuel Református Gimnázium diákjai újabb sikereket értek el.

A részletekről felkészítőjükkel Gyermán János Tamás oktatóval és két diákkal beszélgettünk.

- A szentannaisok számos témáról írtak. Volt irodalmi vonatkozása is a dolgoknak, volt, aki Kányádi Sándor költészetéről írt, volt, aki a második világháborúról, a szibériai visszaemlékezésekről, a fogolytáborról, illetve voltak olyan diákjaim, akik verssel is pályáztak, személyes költeményt írtak a műben - tudtuk meg felkészítőjüktől, aki személyre szabottan segítette diákjait.

- Segíteni az irodalmi vonatkozásban tudtam, aki Kányádi Sándor költészetéről, vagy a második világháborúról írt, neki tudtam szakirodalmat ajánlani, hogy mit nézzenek meg akár a könyvtárban, akár az interneten. A sikeres felkészülés után számos díjat hozott el az iskolánk. Szincsák Alpár István 9.B I. korosztály – különdíjas helyezés, Kormos Bence 12. B II. korosztály - különdíjas helyezés, iskolánk volt tanulói közül Kovács Dávid felnőtt III. korosztály - II. helyezés, Kovács Lőrinc felnőtt III. korosztály – első helyezés, Juhász József felnőtt III. korosztály – különdíjas helyezés. A díjátadó ünnepség végén Szűcs Roland 10.B, Fehér Boglárka 11.A és Ferenczi Linda 11.A osztályos tanítványom hatalmas ajándékot kapott a Palóc Társaság szervezőitől. Ugyanis egy ingyenes nyári tábort nyertek 2023 augusztusában megrendezésre kerülő Honismereti Akadémiára, Bonyhádra - sorolta Gyermán János Tamás, akitől megtudtuk, hogy a versekben saját élményeik mellett a magyarságról írtak a tanulók.

- A verseink igazából a magyarság-szeretetről, meg az anyanyelv iránti hűségről szóltak. Például a Múlt lángjai című költemény a magyarság szeretetéről szólt, éppúgy mint a másik híres vers a Vérem, testvérem népe.
- A most ide járó diákok között több tehetség is van. Amikor ilyenre talál a pedagógus, próbál neki segíteni, hogy még sikeresebb lehessen.
- Bence felfedezése egyébként a véletlen műve volt, jó pár évvel ezelőtt volt egy történelmi verseny amelyen különdíjas helyezést ért el, utána annyira megszerette ezt a témát, meg a siker annyira jó volt neki, hogy kedvet kapott kutatni. A történelmiség egyébként gépészként érdekli. A parlamenti ifjúsági napon is szép eredményeket ért el, de a tavalyi magyar kultúra napi pályázaton kiemelt első díjat ért el, most különdíjas lett, ami nagyon szép eredmény. A 9-ben is van egy-két diák, akin látszik az eredményükön is tükröződik, hogy érdekli őket a történelem, tehát függetlenül attól, hogy gépész valaki, vagy más szakirányon tanul, szoktam nekik ajánlani szakirodalmat, illetve a pályamunkákat átnézem, s ha úgy jónak tartom, akkor elküldjük, s várjuk a díjátadót. A mostani Budapesten az Aranytíz Kultúrház dísztermében volt, nagyon szép kulturált körülmények között rendezték meg ezt az ünnepséget. Meghallgathattuk a rimaszombati Mákvirágok énekegyüttesét, illetve Gubik Ágnes színművésznő szavalta el a Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményét, illetve utána egy állófogadáson is részt vettünk.

A díjazottak közül Szűcs Rolanddal beszélgettünk arról, hogyan is állt össze a pályázata.
- Eléggé szeretem a történelmet, meg a dolgozat írása során is megismertem sok különböző tényezőt. Én a II. világháborúról írtam, eléggé sok dolgot megtudtam róla, amit még eddig nem, úgyhogy új információkkal is gazdagodtam, hasznos volt a kutatómunka - jelenti ki Roland, akinek tanára is elégedett volt pályázatával.
- A díjátadó meglepetésként ért minket. Kaptunk egy honismereti tábort Bonyhádra két társammal együtt. Nagyon örültem neki, mert teljesen meglepetésként ért minket. A világháború mellett a középkor áll közel hozzám, most erről tanulok, de vannak még bent pályázataim, azoknak is várom az eredményért.
- Roland már a versírással is megpróbálkozott, ott humoros költőként nevezték el, azóta igazából nem nagyon kísérletezett vele, inkább kutatói pályázatokat ír.
- Gépészmérnök szeretnék lenni. Most elvégzem a technikusit, utána megyek tovább Gödöllőre, de a történelem iránti szeretet az megmarad.

Kolozs Bence is rutinos versenyző már, most egy régebbi pályázattal rukkolt elő.
- A témája a szibériai fogolytábor volt. Ennek fő forrása, hogy dédapám kikerült Szibériába, s az egyik levelét dolgoztam fel, illetve interneten is utánanéztem bővebben ennek a fogolytábornak, s erről szólt a pályázatom. Dédapám 2006-ban halt meg, én 2004-ben születtem, úgyhogy emlékeim nincsenek róla, anyukám említett fel néha-néha, de a családban nem nagyon beszéltünk erről a levélről.
- Most büszke lenne rá, hogy megírtad az élettörténetét unokája, mely így fennmaradt a családon belül is. A levél nagy becsben van a családban, Bence is szeretné majd továbbadni.
- Én is gépészmérnök szeretnék lenni, ugyanúgy Gödöllőre szeretnék menni, a történelem iránti szeretet ez megmarad. Hozzám az 1848-49-es szabadságharc áll még nagyon a szívemhez, a világháborúk után - árulta el a kutató diák.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 17:26, szombat | Helyi

Advent második gyertyája

A Városháza előtti téren Sári Kovács Szilvia alpolgármester gyújtotta meg Advent második gyertyáját.

2023. December 09. 05:02, szombat | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT NAGYAPJÁRA

Egy jászapáti férfi kalapáccsal követelt pénzt az őt felnevelő nagyapjától. Korábban szétverte a háza berendezését, a mozdítható ingóságokat pedig eladta.

2023. December 09. 05:01, szombat | Helyi

SZENT MÁRTON NAPI LÁMPÁS FELVONULÁS

Lakoma, újbor, fáklyás felvonulás. A bőség egyet jelent Szent Márton kultuszával.

2023. December 09. 05:00, szombat | Helyi

KIGYULLADT EGY AUTÓBONTÓ JÁSZKISÉRNÉL

Tűz keletkezett egy megközelítőleg ezer négyzetméter alapterületű autóbontó csarnokban Jászkisér külterületén.