Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2022. Január 20. 06:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Karcagi Hírmondó

ÜLÉSETT KARCAG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

ÜLÉSETT KARCAG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Karcag Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtartotta soron következő testületi-ülését .

A napirendi pontok megtárgyalását megelőzően Rózsa Sándor jegyző adott tájékoztatást az elmúlt időszak legfontosabb eseményeiről.

Ezt követően napirend előtti kérdések feltevésére volt lehetőség, majd rátért a képviselő-testület a napirendi pontok megtárgyalására.

Elsőként a 2022. évi átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet-tervezetre vonatkozó javaslatot fogadta el egyhangúlag a testület, a Karcag Városi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 5/2021. (II.15.) önkormányzati rendelet módosítását fogadta el a képviselő-testület, szintén egyhangúlag. Harmadik napirendi pontként a Karcag Városi Önkormányzat és a KÖZVIL Zrt. közötti, Karcag város közvilágítási rendszerére kötött karbantartási, üzemeltetési szerződés módosítására tett javaslat került elfogadásra.

A közvilágítás korszerűsítése az energiaárak emelkedése miatt is szükségesnek látszanak, valamint, többen jelezték, hogy egyre több villanyoszlopon lévő lámpa nem világít a városban, így időszerű az izzók cseréje illetve a megtakarítás visszafordítása a lámpatestek korszerűsítése által. – egészítette ki Szepesi Tibor polgármester.

Negyedik napirendi pontként az egészségügyi alapellátások körzeteinek megállapításáról szóló 9/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosítására került sor. Dr. Kanász-Nagy László képviselő hozzászólásában jelezte, hogy az Ügyrendi és Jogi Bizottság az ülés előtt megtárgyalta a napirendi pontot és egyöntetűen javasolta támogatásával. Ezt követően a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2022. évi munkatervére vonatkozó javaslat került megtárgyalásra, majd elfogadásra.

Pánti Ildikó képviselő javaslattal élt, mely a közrend és közbiztonság helyzetére vonatkozott, egészen pontosan városunk rendeőrkapitánya részéről az elmúlt év tevékenységét bemutató beszámoló megtartásáról szóló napirend felvétele. Szepesi Tibor polgármester válaszában jelezte, hogy szerinte ennek semmi akadálya, így biztos abban, hogy dr. Karsai Lajos rendőrkapitány elfogadja a meghívást.

Hatodik napirendi pont a Karcag Városi Önkormányzatra vonatkozó 2022. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyására tett javaslat volt, mely egyhangúlag került elfogadásra. Ezt követte a 2022. évi bankszámlahitel-szerződés megkötésére vonatkozó javaslatról szóló napirendi pont, melyet névszerinti szavazás után egyhangúlag elfogadott a a testület.

Nyolcadik napirendi pontként a Karcag Város Önkormányzatának a Belügyminisztérium által indított járási Startmunka Mintaprogram Projekt terveinek benyújtása érdekében kötendő megállapodásának elfogadása történt meg. Ezt követőe a Karcag-Tilalmasi Mezőgazdasági Korlátolt Felelősségű Társasággal kötendő, a Társaság tulajdonában lévő kutak és vízhálózat bérletéről szóló megállapodás 299/2018. (XI.29.) "kt." sz. határozat módosítására tett javaslatot fogadta el a képviselő-testület. Ez a Tilalmason található ingatlanok vízellátását, gazdasági vízellátását tudja biztosítani, valamint tervezés alatt áll egy olyan ivóvízellátó rendszer kiépítése is, ami miatt célszerű volt a szerződés meghosszabbítása.

Tizedik napirendi pont a lakossági önerős közterületi szennyvízelvezető gerincvezetékek építésének önkormányzati támogatására irányuló javaslat volt, mely a testület által egyhangúlag elfogadásra került. Pánti Ildikó képviselő kérdéssel élve arról érdeklődött, hogy mivel városunkban szintén tervezésben van több utcában a gerincvezeték építése, mint például a Délibáb utca, Nyár utca, valamint a déli városrész, akkor mikorra várható ezeknek az utcáknak a gerincvezetékkel való ellátása. Szepesi Tibor polgármester válaszában elmondta, hogy a folyamat már elindult és jelenleg a város szennyvízvezeték tervezése már abban a fázisban áll, amikor a tervek elkészültek.

Ezt követően a városi élelmezési munkacsoport megalakításának javaslatának elfogadása is megtörtént, melynek során a bizottság tagjaira is javaslatott tett Szepesi Tibor a következő személyek megnevezése által: Karcagi-Nagy Zoltán, Lengyel János és Nagyné László Erzsébet képviselők, Elek Eszter, valamint Kósáné Bene Hajnalka és Sipos Mariann, továbbá Nagyné Lajtos Margit közegészségügyi és járványügyi felügyelő. Nagyné László Erzsébet képviselő hozzászólásában elmondta, hogy a Szociális és Egészségügyi Bizottság a soros ülésén megtárgyalta ezt a napirendi pontot és egyhangúlag támogatta az élelmezési munkacsoport létrejöttét.

A tizenkettedik napirendi pont a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázatán való részvételre való javasl volt, amelyet a testület egyhangúlag támogatott, majd az ,,Élhető települések” megvalósítására kiírt pályázaton való részvételre kiíít javaslati napirend is elfogadásra került. A pályázat a Nagyvénkerti városrész fejlesztése céljából kerül benyújtásra.

A tizennegyedik napirendi pont pedig az ,,Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” megvalósítására kiírt pályázaton való részvételről szólt, mely költségmegtakarítást szolgálna az önkormányzat részére. A napirendi pont a testület által egyangúlag elfogadásra került, ahogy az egyes termőföldek Hubai és Társai Kft. részére történő haszonbérbe adására tett javaslatot is. Molnár Pál képviselő hozzászólásában elmondta, hogy a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság a napirendi pontot megtárgyalta és egyetért a határozati javaslatban szereplő feltételekkel.

Ez után a Karcag, külterület 01452 hrsz-ú ingatlan Erdei Ferenc részére történő haszonbérbe adásáról szóló 28/2017. (I.26.) „kt.” számú határozat módosítására tett javaslat is úgyszint elfogadásra került.

A tizenhetedik napirendi pont az előző testületi ülésen illetve az azt megelőző sajtótájékoztató bejelentett multifunkciós sportcsarnokhoz kapcsolódott, amely a Karcag városba tervezett multifunkcionális sportcsarnok beruházás előkészítésével összefüggő döntés meghozatalára irányult.

A következő napirendi pont a Karcag Ohio téri üzlethelyiségekhez tartozó földterület részbeni bérbeadásáról szóló határozatok módosításáról tett javaslat volt , mely szerződések meghosszabbítását a testület egyhangúlag támogatta. Ezt követte a jelentés a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló napirendi pont, melyet szintén tartózkodás és ellenvetés nélkül elfogadott a testület.

Ezután a 20-tól 28-ig terjedő napirendi pontok tárgyalása zárt ülés keretén belül zajlottak.

Szepesi Tibor polgármester jelezni kívánta, hogy a Karcag Városi Önkormányzat megkapta a Magyar Állam támogatását, ami a Kisújszállási úti kerékpárút teljes hosszának felújításához szükséges, így azok a tervek, amelyeket célként kitűzött a testület, a jövő évben minden bizonnyal megvalósulásra kerülhetnek, ahogy a december 3-i kormányhatározatban deklarált 170 millió Forint támogatás, amely által további útfelújítások és parkolók létesítése is megvalósulhat.

Szepesi Tibor a képviselő-testület tagjainak megköszönte az egész éves munkáját és valamennyiüknek áldott karácsonyi ünnepeket és békés, boldog újévet kívánt.

Még az óév tartott, amikor soron kívüli ülést tartott városunk képviselő-testülete december 29-én, mely egyben a 2021-es év utolsó testületi ülését is jelentette.

Első napirendi pontként a gyermekétkeztetés térítési díjainak megállapításáról szóló20/2021. (VII.09.) önkormányzati rendelet módosítása került megszavazásra, majd második és egyben utolsó napirendi pontként a Karcagi Ipari Park Kft. által megvalósításra kerülő beruházással összefüggő döntés meghozatalára tett javaslat minősített szavazás során szintúgy egyhangúlag elfogadásra került.

A testület munkaterv szerinti követ­kező ülését várhatóan január 27-én, csütörtökön tartja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 14:30, kedd | Helyi

ÉBREDEZIK A TISZA-TÓ

Ébredezik a Tisza- tó. Az áprilisi, váratlanul jó időben több ezren keresték fel az ország egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi célpontját. A hónap közepe visszavetette ugyan a forgalmat, de az igazi szezon most kezdődik.