Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Augusztus 06. 07:00, péntek | Helyi

ÜLÉSEZETT A KARCAG VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETE

ÜLÉSEZETT A KARCAG VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETE

Megtartotta soron kívüli ülését a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Egyhangúlag elfogadta a testület a javaslatot a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és intézményi térítési díjainak megállapításáról szóló rendelet-tervezetre. Ebben a napirendi pontban a megyei kormányhivatal néhány módosítással élt a térítési díjak megállapításával kapcsolatban. Egyhangúlag megszavazta a testület a javaslatot a gyermekétkeztetés térítési díjainak megállapításáról szóló rendelet-tervezetre, amely szervesen kapcsolódott az előző napirendi pont tárgyához.
Andrási András képviselő hozzászólásában javaslattal élt a közétkeztetés terén azzal kapcsolatban, hogy fokozott odafigyeléssel forduljanak az étkeztetők az allergiás, valamint a diabéteszes gyermekek táplálására, a nyersanyagok, a hozzávalók megfelelő minőségű kiválasztására.

Szepesi Tibor polgármester válaszában elmondta, hogy a közétkeztetésben részt vevő cégek felkészültek ezekre a problémákra. Felmérésekkel követik nyomon az allergének gyerekekre gyakorolt hatását és ezeknek az eredményeknek az értelmében állítják össze a megfelelő menütervezetet.

A testület egyhangú támogatása mellett került elfogadásra a „Javaslat a külterületi helyi közutak fejlesztésére kiírt VP6-7.2.1.1-21 kódszámú pályázaton való részvételre”. A napirendi pontban foglaltak szerint a forrás nem elég annak az útnak a teljes körű megvalósítására, amelyet a pályázaton annak idején benyújtott a képviselő-testület, illetve az önkormányzat.

Ez a Zádor-hídhoz vezető külterületi utak fejlesztésére vonatkozó pályázat, amelynek az akkori összege, az elnyert összeg nem teszi lehetővé teljes egészében ennek az útnakabiztonságos, teljes szélességben és teljes hosszban való felújítását. Ennek értelmében ezt a forrás visszamondásra került.

A következő napirendi pontban, az előző napirend témájához kapcsolódóan egyhangúlag a pályázaton történő részvételről döntöttek a képviselők, amely a „Javaslat a Karcag belterületi 2159/31 hrsz-ú ingatlan Varga Irén részére történő értékesítésére vonatkozik. A pályázati összeg arányaiban sokkal nagyobb az előzőnél, amely elegendő lesz a korábban említett útszakasz megvalósításához. Pánti Ildikó képviselő hozzászólásában megjegyezte, hogy a fent említett napirendi pont nemcsak a város lakóinak, de az ideérkező turisták érdekeit is szolgálja masjd. Andrási András képviselő hozzászólásban aggályait fejezte ki a folyamatosan emelkedő építőanyag árak tekintetében, miszerint az említett pályázat megkezdéséig elegendő lesz-e a majd a függvények ismeretében az elnyert összeg.

Szepesi Tibor polgármester válaszában elmondta, hogy Magyarország Kormánya megtette a megfelelő intézkedéseket ahhoz, hogy az építőanyag árak stabilizálva legyenek és lehetőség legyen minden építőipari beruházás, pályázat befejezésére. A polgármester említést tett a 4-es számú úthoz kapcsolódó karcagi elkerülő útnak az építéséről is, amely jelen pillanatban a tervezési fázis végéhez közeledik.

Ez az útazelőzetes tájékoztatások szerint a Vágóhíd út és az Zádor-híd között fog elmenni. Elkészültével olyan városi-és turisztikai kapcsolatot fog jelenteni az elkerülő úttal, amely mindenképpen fontos Karcag szempontjából. Pótnapirendi pontként került felvételre a „JavaslataBeton SteelBauKft. által tervezett beruházáshoz szükséges Karcag város településrendezési eszközeit érintő módosítási célok elfogadására és a módosítással érintett terület kiemelt fejlesztési területté nyilvánítására.” A pótnapirendi pontban a fent nevezett cég újabb munkahelyteremtő beruházása áll a fókuszban.

Andrási András képviselő hozzászólásban megjegyezte, hogy nagy örömmel várják a projektet és bíznak abban, hogy az adott városrész életkörülményei a közlekedés plusz terhei miatti tekintetben nem fognak megromlani. Szepesi Tibor polgármester válaszában elmondta, hogy fontos a város számára a beruházás, hiszen legalább negyven munkahelyeket jelent, ezáltal megélhetést a családok számára úgy, hogy természetesen a környéken lakók semmilyen hátrányt ne szenvedjenek az építkezés miatt. Pótnapirendi pontként szerepelt a javaslat a Madarász Imre Egyesített Óvoda pályázatokon történő részvételére, amelyeket a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott. Szepesi Tibor polgármester kiemelte, hogy nagyon fontos az óvodák pályázaton történő részvétele. Az előző évek mérlegét tekintve nagyon sok olyan forráshoz jutott az óvoda, amely segítette őket a szakmai munkában, eszközbeszerzésekben.

Következő pótnapirendi pontként szerepelt a „Javaslat a Varró utca1.szám alatti, nem lakás céljára szolgáló helység Essen gyermekétkeztetési Kft. részére történő bérbeadásra” vonatkozott, amelyet a testület egybehangzóan fogadott el. Szepesi Tibor polgármester hozzászólásában elmondta, hogy támogatásra javasolja a napirendi pontot, mivel a fent nevezett ingatlanon is olyan fejlesztés kerülne megvalósításra a pályázathoz kapcsolódóan, amely egy energetikai fejlesztés.
Továbbá olyan gépek üzembe helyezését tenné lehetővé, amelyet a gyermekétkeztetésben tudnak majd használni.
Napirend előtt Lengyel János képviselő tolmácsolta a déli külváros lakóinak kérdését.
A Nyár utca, Haladás utca, Tisza utca, Tó utca végén vízelvezető a lakók meglátása szerint nagymértékben elhanyagolt. Az árok mellett több döglött állat teteme található, amelyek napokig fellelhetőek azon a területen. Mivel a terület sűrűn lakott, ennek jelenléte komoly higiéniás problémákat vet fel. Másik komoly meglátás a lakossági szemétkezelés.

A fenti területen található két darab szemetes konténer, amelyeknek megközelítése esős időben igen nehézséges, ezért az ott élők szeretnének tartós, nem zúzott kőből aszfaltvagybetonjárdát a szemetesig. Szepesi Tibor polgármester válaszában elmondta, hogy a déli külvárosi részen elsősorban először a tavat kell majd rendbe tenni, amelynek szakemberrel történő egyeztetése már megkezdődött.

Több részen el kell távolítani a felesleges nádat, mivel sajnos sok esetben ebbe a szélső részbe hordják a különböző szemetet, a döglött állatot. Ezeknek az elhelyezésére megvan a legálisan kiépített lerakó, mind az elhullott állatoknak, mind pedig a szemétnek, amelyeket egy bizonyos összegig és súlyig térítésmentesen igénybe vehetőek.

A polgármester a továbbiakban kitért a konténerek problematikájára is miszerint némi felelősségteljes magatartással és odafigyeléssel nagymértékben lehetne javítani a fent nevezett helyzeten. Emellett tárgyalások folynak a város több pontját érintően a hulladék elszállítása kapcsán a Hulladékgazdálkodási Vállalat Kft. vezetőjével is a megfelelő megoldást illetően.

Ahogyan a polgármester elmondta az első lépést már megtették, hiszen megvásárlásra és beszerzésre került az a konténerszállító, kukaürítő autó, amely a keskenyebb, kisebb területeken is meg tud fordulniahol szűkebb mozgástér van. Lengyel János képviselő következő kérdésében a régi könyvtár és a Kígyó utca közötti területrészen a Dózsa György úton a gyalogos átkelőhelyének létesítéséről érdeklődött.

Szepesi Tibor polgármester válaszában elmondta, hogy már tárgyaltak a közút megyei vezetőjével, akitől azt visszajelzést kapták, hogy a Dózsa György út felújítását tervezik. Ahogyan a polgármester elmondta mivel az említett részen nem városi útról beszélünk, a gyalogátkelőhely kialakítása sem városi feladat.

A város javaslattal élt a megyei közútkezelő irányába, amelynek tervezési munkálatai már folyamatban is vannak.
A továbbiakban zárt ülés keretei között tárgyaltak a képviselők napirendi pontokat. A testület munkaterv szerinti következő ülését várhatóan szeptember 30- án, csütörtökön tartja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:00, kedd | Helyi

KOPJAFA AVATÁS A VADÁSZHÁZNÁL

A Karcagi Nagykun Vadásztársaság fennállásának 150 éves évfordulója alkalmából kopjafát állított a Vadászháznál.

2024. Május 07. 12:50, kedd | Helyi

ŐRIZETBEN

Egy középkorú férfi lopásokkal keserítette meg a jászladányiak életét. A nyomozók elfogták a notórius tolvajt, kihallgatták és kezdeményezték letartóztatását.

2024. Május 07. 11:00, kedd | Helyi

TÉRSÉGI VADÁSZNAP

A Karcagi Nagykun Vadásztársaság fennállásának 150. évfordulója alkalmából Térségi Vadásznapot rendezett Karcagon, a Múzeumkertben.

2024. Május 07. 09:26, kedd | Helyi

TOUR DE HONGRIE JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A kerékpáros körverseny biztonsága érdekében több helyszínen forgalomkorlátozásra kell számítani.