Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2022. Június 09. 05:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Karcagi Hírmondó

ÜLÉSEZETT A KÉPVISELŐ TESTÜLET

ÜLÉSEZETT A KÉPVISELŐ TESTÜLET

Karcag Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtartotta soron következő testületi-ülését

Az ülésen jelen volt Vajó Sándor címzetes tűzoltó őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Karcagi Katasztrófavédelmi kirendeltség kiemelt főelőadója, akinek Karcag város közbiztonságáért végzett példaértékű szakmai munkája elismeréseként a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Karcag város Közbiztonságáért-díjat adományozott. A napirendi pontok megtárgyalása előtt Szepesi Tibor az önkormányzat nevében köszöntötte Vajó Sándort és gratulált a munkájához, valamint további sikereket és jó egészséget kívánt.

A rendőrség napja alkalmából, április 24-én dr. Pintér Sándor belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, Bakóné Tóth Éva rendőr őrnagyot, a Karcagi Rendőrkapitányság kiemelt fővizsgálóját kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül, közlekedésrendészeti kategóriában az év rendőre miniszteri díjban részesítette. A rangos elismeréshez az önkormányzat nevében Rózsa Sándor jegyző gratulált. Szintén a rendőrség napja alkalmából dr. Pintér Sándor belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes Szent György érdemjelet adományozott Labancz Mihály rendőr főtörzszászlósnak, a Karcagi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály, körzeti megbízotti alosztály szabálysértési előkészítő csoport csoportparancsnokának. A méltó elismeréshez az önkormányzat nevében Rózsa Sándor jegyző szívből gratulált. Az április 22-én megtartott megyei ünnepi állománygyűlésen dr. Rádi Norbert rendőr ezredes, megyei rendőrfőkapitány soron kívül előléptette rendőrzászlóssá Juhász Gabriella rendőr főtörzsőrmestert, a Karcagi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály körzeti megbízottját. Az elismeréshez Rózsa Sándor az önkormányzat nevében gratulált, valamint további eredményes munkát, jó egészséget, kitartást kívánt.
Szintén a megyei ünnepi állománygyűlésen dr. Rádi Norbert rendőrfőkapitány elismerésben részesítette Vajó Imre rendőrtörzszászlóst, a bűnügyi osztály nyomozóját és Labancz Attila rendőr főtörzsőrmestert, a vizsgálati osztály vizsgálóját. A kiemelkedő teljesítményhez az önkormányzat nevében Rózsa Sándor gratulált és további jó erőt, egészséget, kitartást kívánt.

Az OTP Agrárgálán Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a karcagi AgroSprint Zrt.-t kiemelkedő szakmai teljesítményének elismeréseként nemzetközi kategóriában agráriumért OTP díjjal tüntette ki. A kitüntetéshez a Karcag Városi Önkormányzat nevében szívből Rózsa Sándor gratulált, valamint az AgroSprint Zrt. igazgatóságának és munkatársainak további munkájukhoz minden jót kívánt. Az önkormányzat köszöntő ajándékát Fülöp Gáborné tulajdonos, igazgatósági tag vette át.

Az idei évben a Szentannai Sámuel Református Gimnázium Technikum és Kollégium diákjai országos szakmai versenyeken vettek részt, ahol az ágazati és ágazaton belüli szakmai érettségi vizsga, tárgyak, verseny országos döntőjén Farkas Máté 12/b osztályos tanuló második helyezést ért el. A mezőgazdasági gépésztechnikusi végzős évfolyamon az országos szakmai tanulmányi verseny döntőjében Nagy Pál, 5/13/b osztályos tanuló, kilencedik helyen végzett és igazoló oklevelet kapott a technikusi, szóbeli vizsgafeladat alóli mentesítésről 100 százalékos teljesítménnyel és ötös érdemjeggyel. Továbbá részt vettek az Euroskills 2023 nemzeti válogató nehézgépszerelő versenyszámban is, melyen Csala Dávid Károly, 12. B és Szabó Sámuel Péter, 5/13 B osztályos tanulók remekül szerepeltek. Felkészítőjük a gépész munkaközösség tagjai voltak. A kiváló eredményekhez a Karcag Városi Önkormányzat nevében Rózsa Sándor jegyző gratulált a diákoknak és a felkészítő pedagógusoknak, és további eredményeket kívánt. Az elismerések átvétele után Rózsa Sándor jegyző adott tájékozatást a két testületi ülés közötti időszakban történt legfontosabb eseményekről.

Ezt követően a napirendi pontok megtárgyalására tért a testület, melynek első pontja a Karcag Városi Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról szóló rendelet tervezésére tett javaslat. Az önkormányzat az előző évekhez hasonlóan a megszokott színvonalon biztosította a közfeladatok ellátását, illetve fontos szerepet kapott a folyamatban lévő fejlesztések megvalósítása, valamint a 2022. közepén az újabb pályázati lehetőségek kihasználása is. A javaslat egyhangúlag elfogadásra került.

Második napirendi pontként a Karcag Városi Önkormányzat 2021. évi maradványának felhasználásáról szóló rendelet-tervezetre tett javaslatot tárgyalta a testület. A Karcag Városi Önkormányzat a 2021. évi feladattal kötött normatív és központosított állami támogatásokkal a jogszabályi előírásoknak megfelelően a 2021. évi költségvetési beszámolóban elszámolt a Magyar Államkincstár irányába. A napirendi pont ennek megfelelően egyhangúlag elfogadásra került.

Ezt követően a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2014. (X.31.) önkormányzati rendelet módosítására tett javaslat megtárgyalása következett. Az önkormányzat bizottságaiban, a bizottságok összeállításában változások történtek, amelyet szükséges a szervezeti és működési szabályzatban átvezetni, ennek megfelelően a módosítás indokolt, így ezt a testület egyhangúlag megszavazta.

Negyedik napirendi pont a közterületek elnevezéséről, valamint az ingatlanok házszámozásáról szóló 23/2013. (VI.28.) önkormányzati rendelet módosítására tett javaslat. A testület a címben jelzett önkormányzati rendelettel szabályozza a város közigazgatási területén az ingatlanok házszámozását, illetve a cím megállapítását, valamint az ehhez alkalmazandó jogi aktusokat. A módosítási javaslat egyhangúlag kerület elfogadásra.

Az ötödik napirendi pont a 2021. évi ellenőrzési jelentésről szóló javaslat. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény alapján a jegyző köteles gondoskodni a belső kontrollrendszeren belül a belső ellenőrzés működtetéséről, az államháztartásért felelős miniszter által közzétett módszertani útmutatók, és a nemzetközi belső ellenőrzési sztenderdek figyelembe vételével a helyi önkormányzat belső ellenőrzés keretében gondoskodik a felügyelt költségvetési szervek ellenőrzéséről is. Pánti Ildikó képviselő felszólalásában elismeréssel illette a városunkban működő revizorokat, és köszönetét fejezte ki, amihez Szepesi Tibor polgármester az önkormányzat nevében csatlakozott. Mindenképpen köszönettel tartozunk munkájukért és természetesen jegyző úrnak is, hiszen ő felügyeli a revizorok, az ellenőrök valóban kiterjedt és sokrétű munkáját. – emelte ki a polgármester. A napirendi pontot a testület egyhangúlag elfogadta.

Hatodik napirendi pont az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szervek éves ellenőrzési jelentései alapján készített éves összefoglaló ellenőrzési jelentésre tett javaslat, amely szintén egyhangúlag került elfogadásra. Ezután a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló beszámolót tárgyalta a testület. Nagyné László Erzsébet képviselő, a Kátai Gábor Kórház főigazgatója felszólalásában kiemelte, hogy az önkormányzat a rendszeres gyermekvédelmi támogatások folyósítását a veszélyhelyzetre hivatkozással az elmúlt évben meghosszabbította, további támogatások kerültek megállapításra, és a rendkívüli támogatások is az elmúlt évben, például nem tüzelő esetében, nem utalvány formájában, hanem pénzbeli ellátási formában kerültek folyósításra. A Szociális és Egészségügyi Bizottság egyhangúlag támogatta a beszámoló elfogadását nagy köszönettel és tisztelettel adózva az ebben dolgozóknak, és érdemesnek tartja arra, hogy a testület elfogadása után a gyámhatóság részére benyújtásra kerüljön. Szepesi Tibor polgármester szintén elismeréssel adózott az ágazatban dolgozók munkáját illetően. Azt gondolom, hogy ez a beszámoló is jó alkalom arra, hogy a város figyelme azokra irányuljon, akik rászoruló embertársaik segítségét választották hivatásként. A szociális ágazat dolgozói áldozatos munkájukkal gondoskodtak az elesettekről, a gyermekekről, az idősekről, segítették a szegényeket, a fogyatékkal élőket, a hajléktalanokat, ők azok tehát, akik másokat gondoznak és másokról gondoskodnak. Nehéz hivatás, amely nem csak sokoldalú szakértelmet, felkészültséget kíván, de hatalmas áldozatvállalást, emberséget, őszinte együttérzést. Engedjék meg, hogy Karcag Városi Önkormányzata Képviselő-testülete nevében megköszönjem azt a munkát, különös tekintettel az elmúlt időszakra, amely a pandémiával tudjuk, hogy nagyon megterhelte ezt az ágazatot is, hogy továbbra is áldozatosan végzik, végezték munkájukat, saját egészségüket is kockáztatva nap mint nap. – mondta el köszönetnyilvánítása során a polgármester, majd a testület a beszámolót egyhangúlag elfogadta.

Nyolcadik napirendi pont az „Idősbarát Önkormányzat” pályázaton való részvételre tett javaslat. A pályázaton való részvételt a testület egyhangúlag támogatta. A következő napirendi pont az „Ifjúságbarát Önkormányzat” pályázaton való részvételre tett javaslat, amely szintén egyhangúlag elfogadásra került.

Tizedik napirendi pontként a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turisztikai Értéke pályázaton való részvételre tett javaslatot tárgyalta és fogadta el a testület. A pályázaton a Karcagi Birkafőző Fesztivál megvalósulásával kíván indulni az önkormányzat, amely évtizedek óta kiemelkedő turisztikai értékekkel bír, és idén újra a megszokott módon valósulhat meg. A testület egyhangúlag támogatta a napirendi pontot. Ezt követően a Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett "Petőfi-busz" mozgó kiállítás bemutatásán való részvételre tett javaslatot tárgyalta a képviselő-testület. A javaslat egyhangúlag került elfogadásra, a helyi kulturális életnek ezzel az utazó kiállítással történő színesítésének reményében. Következő napirendi pont a BETONSTAAL-BOUW Kft. által Karcag városban tervezett beruházással összefüggő egyes döntések meghozatalára tett javaslat, amelynek minden része egyhangúlag elfogadásra került. Ezt követően a Karcag, Horváth Ferenc utca 3-5. alatti 158 m2 alapterületű nem lakás céljára szolgáló helyiségek Karcagi Tankerületi Központ részére történő bérbeadására tett javaslat megtárgyalása történt meg. A Karcagi Kerületi Központ részéről Sági István tankerületi igazgató fordult kérelemmel az önkormányzathoz, miszerint szeretnék ezt a helyiséget bérelni raktározás és irattározás céljából. A napirendi pontot a testület egyhangúlag elfogadta.

A 14. napirendi pont a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló jelentés, amely 19 jelentést tartalmazott. Ezeket egyben fogadta el a testüleg egyhangúlag. A 15-34.ig terjedő napirendi pontok tárgyalása zárt ülés keretén belül zajlottak.

A testület munkaterv szerinti követ¬kező ülését várhatóan június 29-án, szerdán tartja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 14:30, kedd | Helyi

ÉBREDEZIK A TISZA-TÓ

Ébredezik a Tisza- tó. Az áprilisi, váratlanul jó időben több ezren keresték fel az ország egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi célpontját. A hónap közepe visszavetette ugyan a forgalmat, de az igazi szezon most kezdődik.

2024. Április 30. 11:25, kedd | Helyi

CIGÁNY HÉT A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

1 hetes programsorozatot szervezett a Szent Pál Marista Általános Iskola Cigány-hét címmel.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Helyi

KENDERMAGOKAT RENDELT HOLLANDIÁBÓL

A vád szerint a férfi 2023. augusztus hónapjában egy ismeretlen személyt megbízott azzal, hogy Hollandiából küldjön neki kábítószert tartalmazó kendernövény termesztéséhez szükséges vetőmagot.