Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Január 13. 05:00, péntek | Helyi

ÜNNEPÉLYES EMLÉKÜLÉSEN VEHETTEK RÉSZT

ÜNNEPÉLYES EMLÉKÜLÉSEN VEHETTEK RÉSZT

Izgalmas és élménydús napot tölthettek el Budapesten a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulói Gyermán János Tamás oktatójukkal.

A tanulók és oktatójuk részt vettek a Parlamentben, az Aranybulla kiadásának 800 éves évfordulója alkalmából megrendezett ünnepélyes emlékülésen.

Gyermán János Tamás oktató az Aranybulla kiadásának 800 éves évfordulója alkalmából megrendezett ünnepélyes emlékülésen azért lehetett ott tanítványaival, mert részt vettek a Rákóczi Szövetség által meghirdetett Gloria Victis történelmi online vetélkedőn. Az emlékülés az Országház főrendiházi üléstermében volt.

- A pályázatban Kormos Bence (12.B), Szekér Bence (12.B), Ursz Tibor (12.B), Marton Zsófi (12.A), Baranyi Zsolt Attila (12.A) és Szűcs Petra Veronika (12.A) vettek részt, ők voltak ott a Parlamentben. Az emlékülést Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg, majd Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke tartotta meg ünnepi beszédét. Zsoldos Attila, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja az Aranybulla magyar történeti fejlődésben betöltött szerepéről, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke az Aranybulla alkotmányvédelmi szerepéről, Varga Zsolt András, a Kúria elnöke az Aranybulla bírói hatalom stabilitásáról és szuverenitásáról gyakorolt hatásairól beszélt, míg Trócsányi László, az Európai Parlament képviselője az Aranybulla tudatos jogfejlődésének eredményéről.

Ezt a napot sem én, sem tanítványaim nem fogjuk elfelejteni, hiszen eleve az a tudat, hogy az Országház főrendiházi termében tartózkodhattunk és meghallgathattuk az Aranybulla eszmei történetét, nagyon jól érzéssel töltött el bennünket - mondta az oktató, akinek tanulóinak többsége most járt először a Parlamentben.

- Nagyon felemelő volt számukra, hogy hazánk vezetőit is élőben hallhatták. Novák Katalin köztársasági elnök beszédéből is sokat tanultak a diákok, akiket Bence képviselt a riportban.

- Ahogy Bence fogalmazott, a nap végére az tette fel a koronát, hogy személyesen beszélgethettünk Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, akivel közös fényképet is készíthettünk. Történelmi ismereteim is bővültek. Ahogy elnök úrral beszélgethettünk, s megnéztük az Országház kiállítását, a koronázási jelvényeket, majd a Szent István Bazilikát belülről és a Szent Jobbot - mind örök emlék marad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.