Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Augusztus 18. 21:58, péntek | Helyi

Ünnepi önkormányzati ülés

Ünnepi önkormányzati ülés

Az Országzászló felvonását követően ünnepi önkormányzati üléssel kezdődött meg az idei Szent István-napi ünnepségsorozat

Az Államalapító Szent István ünnepi programsorozat a Kossuth téren, az Országzászló felvonásával kezdődött, közreműködtek a Kovács Mihály Huszárbandérium huszárjai.

A Városháza dísztermében Szepesi Tibor polgármester a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete nevében köszöntötte az államalapítás és államalapító Szent István királyunk emlékére rendezett ünnepi önkormányzati ülésen a megjelenteket, a kitüntetésben részesült vendégeket, hozzátartozóikat.

Az ülésen részt vett F. Kovács Sándor, városunk és térségünk országgyűlési képviselője, dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke, Krzysztof Filipowicz, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Roman Siemiński, lengyel testvérvárosunk Krosno Odrzańskie alpolgármestere, dr. Lévai Olga, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese, Gyurcsek János alpolgármester, Sári Kovács Szilvia alpolgármester, Rózsa Sándor jegyző.

Az ünnepi ülés az új kenyér szentelésével és megáldásával kezdődött. Az új kenyeret megszentelte Főtisztelendő Veress Zoltán plébános, címzetes esperes, az új kenyeret megáldotta Nagytiszteletű Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese.

Állami ünnepünkről Szabó István, Szolnok Megyei Jogú Város nyugalmazott alpolgármester emlékezett meg.

- Először is szeretném megköszönni azt a hatalmas megtiszteltetést, hogy szülővárosomban felkértek, hogy az államalapító Szent István ünnepén emlékezzek meg az első királyunk életéről, elévülhetelen alkotásairól és érdemeiről - kezdte beszédét Szabó István, majd szólt arról, hogy miért a legjelesebb nemzeti ünnepünk augusztus 20-a.

- Azért, a legjelesebb állami ünnepünk, mert a magyarság már 1896-ban megünnepelhette a honfoglalás ezeréves évfordulóját. A képviselőház 127 évvel ezelőtt az április 21-i ülésén törvénybe iktatta és az új Országházban kőbe is véste a nemzeti ünnepet - hangzott el, majd a szónok felidézte őseink legalább 50 generációja nagyon hosszú és göröngyös útját amíg az őshazától eljutottak a honfoglaláson át napjainkig.

- Augusztus 20-a az új kenyér ünnepe is. Hazánkban a gazdák a betakarítással, aratással, csépléssel augusztus közepére végeztek. Amikor a gabona a raktárba, malmokba került és meg is sütötték az új kenyeret, az 20-ára esett. Ezért alakult ki az a hagyomány, hogy Szent István napján, az ünnepen megszentelik és fel is szegik az új kenyeret. Mi, magyarok határon innen és túl, valamennyien büszkék lehetünk a magyar állam megalaptójára Szent Istvén királyunkra és alkotásaira. Büszkék lehetünk elődeinkre is, akik védték és őrizték e gyönyörű hazát. Büszkék lehetünk rájuk, azokra is, akik meg is határozták az elkövetkező generációk szent kötelességét - mondta Szabó István, aki kellemes szép ünnepet kívánt minden karcaginak.

- Szent István napján ünnepi önkormányzati ülés keretében kitüntetéseket adunk át azoknak a személyeknek és szervezeteknek, akik a város érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek - mondta Sári Kovács Szilvia alpolgármester, majd ismertette a képviselő-testület által hozott döntéseket.

A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Fülöp Gábornénak, az Agrosprint Kft. ügyvezető igazgatójának a város gazdaságiéletében betöltött jelentős szerepéért „Pro Urbe” díjat adományozott, melyet Szepesi Tibor polgármester adta át részére.

A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Szabó Istvánnak, a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. nyugalmazott vezérigazgatójának a város támogatása érdekében betöltött jelentős szerepéért „Pro Urbe” díjat adományozott. A díjat Szepesi Tibor polgármester adta át.

- A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a város társadalmi és kulturális életében betöltött hagyományőrző és értékteremtő szerepéért Ács Andrásnak Karcagért Emlékérmet adományozott. A kitüntetést Szepesi Tibor polgármester adta át.

- A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a város közéletében betöltött jelentős szerepéért a Karcagi Polgárőr Egyesület részére Karcagért Emlékérmet adományozott. Az elismerést Rigó Zoltán elnök és Horváth Sándor vették át Szepesi Tibor polgármestertől.

- A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a város életében betöltött jelentős jótékony és segítőkész tevékenységéért az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület Karcagi Szervezetének Karitatív tevékenységért díjat adományozott. Az egyesület képviseletében Székely László és Nagy Ilona vette át a kitüntetést Szepesi Tibor polgármestertől.

- A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a város életében betöltött kiemelkedő jótékony és segítőkész tevékenységéért a Rákbetegek Országos Szervezete Karcagi Csoportjának Karitatív tevékenységért díjat adományozott, melyet Váczi Attiláné elnök és dr. Szabó János, a Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke vette át Szepesi Tibor polgármestertől.

- A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Karcag város közbiztonságáért végzett példaértékű szakmai munkája elismeréseként Béziné Mészáros Mónika rendészeti alkalmazott részére Karcag Város Közbiztonságáért Díjat adományozott, melyet Szepesi Tibor polgármester adott át.

- A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Pintér József részére a város közössége érdekében végzett tevékenységéért Karcag Város Közszolgálatáért Díjat adományozott. A kitüntetést Szepesi Tibor polgármester adat át.

- A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Karcag Város Közbiztonságáért Díjat adományozott Ábrahám István r. főtörzsőrmesternek, a Karcagi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályatechnikusának a város közbiztonságáért végzett példaértékű szakmai munkája elismeréseként. A díj átadására a Rendőrség Napja alkalmából tartott állománygyűlésen került sor.

- A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Karcag Város Szociális és Egészségügyi Díjat adományozott dr. Farkas Béla osztályvezető főorvosnak a város és térség egészségügyéért végzett példaértékű szakmai munkája elismeréseként. A díj átadására a Karcagi Kátai Gábor Kórház Semmelweis-napi ünnepségén került sor.

Szolnokon, a Vármegyeházán megtartott díjátadó ünnepségen dr. Pintér Sándor professzor, gyermekorvos posztumusz Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyéért Díjban, Nagyné László Erzsébet, a Karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatója Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Egészségügyi Díjban, Kovács Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikai elnökhelyettese Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gazdasági Díjban, a Karcagi Kováts Mihály Huszárbandérium Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közművelődési Díjban, Rideg István irodalomtörténész, nyugalmazott magyar-történelem szakos tanár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Díjban, Pánti Ildikó Anna önkormányzati képviselő Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzati és Közigazgatási Díjban, a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szociális Díjban részesült. A környezeti értékek megismerése, bemutatása, megóvása, védelme, fejlesztése és rehabilitációja érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a „Karcagi beruházások a fenntartható fejlődés jegyében” című pályázat alapján a Karcag Városi Önkormányzat „Települési Környezetért” kitüntető címben részesült.

A kitüntetetteket Szepesi Tibor polgármester, Gyurcsek János alpolgármester és Rózsa Sándor jegyző köszöntötte a Vármegyeházán - jelentette be Sári Kovács Szilvia alpolgármester.

Az elismerések átadása után Varga Katica előadóművész, a Magyar Örökség Díjas Kárpátaljai Credo Verséneklő Együttes énekese „Imádság ünnepért” című ünnepi műsora hangzott el.

- Valamennyiünk nevében megköszönöm az ünnepi műsor előadóinak maradandó élményt nyújtó, színvonalas előadását. A Karcag Városi Önkormányzat nevében valamennyi kitüntetettnek szívből gratulálok, további munkájukhoz jó egészséget és további sok sikert kívánok - mondta Szepesi Tibor polgármester, majd ismertette a Szent István napi ünnepségek további rendezvényeit. - Köszönöm, hogy jelenlétükkel megtisztelték ünnepségünket. Köszönöm a rendezvény valamennyi közreműködőjének és szervezőjének a munkáját, az ünnepi önkormányzati ülésünket bezárom - mondta. Az ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget, zongorán kísért Koppány Mária előadóművész.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 14:10, péntek | Helyi

KÖZGYŰLÉST TARTOTT A KUNSZÖVETSÉG EGYESÜLET

A közgyűlésen az egyesület 2023. évi működésről és a 2024. évi programtervről a szervezet elnöke számolt be.

2024. Május 17. 12:07, péntek | Helyi

ELBÚCSÚZTAK A GIMIS DIÁKOK

A Karcagi Nagykun Református Gimnázium végzős tanulói vettek búcsút a gimnáziumtól.

2024. Május 17. 10:30, péntek | Helyi

Kamionnal ütközött egy traktor Karcagon

Összeütközött egy sódert szállító kamion, és egy permetezőt húzó traktor csütörtök délután Karcagon, a Kisújszállási úton.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Helyi

SIKERES VOLT A PROGRAM

Felkelteni az érdeklődést, mozgásra, táncra ösztönözni az óvodásokat nem is olyan nehéz. Kiváltképp akkor, ha olyan program mozgatja meg a gyerekeket és szüleiket is, mint a „Gyertek, gyertek játszani” projekt.