Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Június 06. 05:02, kedd | Belföld
Forrás: mti

Vari született a Nyíregyházi Állatparkban

Vari született a Nyíregyházi Állatparkban

A makik családjához tartozó vari (Varecia variegata) majom született a Nyíregyházi Állatparkban.

A fekete-fehér színű, hím ivarú kölyök száz nap vemheség után jött világra. A most kéthónapos utód már a kifutóval ismerkedik, így a látogatók is megtekinthetik a játékos makit - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, szóvivője hétfőn az MTI-vel.

A vari tenyészpár a fajmegmentési program keretében 2013-ban Lengyelországból és Franciaországból érkezett a sóstógyógyfürdői állatkertbe, a kölyök az első közös utódjuk. Eleinte az anya sokat tartózkodott kölyke mellett, most már azonban inkább a kölyök követi és hívja játékra szüleit. A kis vari a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozog, ugrál és csimpaszkodik az ágak között, és - bár részben még anyatejjel táplálkozik - már édes lédús gyümölcsféléket is elfogyasztja.

A vari a legnagyobb termetű maki faj. A többi félmajomtól eltérően az anya nem hordozza a testén utódját, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen kölykét és visszajár hozzá a fészekbe. A család kommunikációjában a hangjelzések a legfontosabbak: olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusai.

A különleges fajnevet a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak, Vari candanasnak nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják. Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget. Az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományuk napjainkban is folyamatosan zsugorodik, ezért a fajt a Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánította.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk