Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2022. November 02. 05:00, szerda | Helyi

VÁROSISMERETI SÉTA

VÁROSISMERETI SÉTA

A Városismereti séták keretében, a halottak napja előtt a karcagi temetőket keresték fel Pánti Ildikó képviselő asszony meghívására az érdeklődők.

- A mai napon tartjuk a Városismereti sétánk ez évi utolsó állomáshelyét. A halottak napjának közelségével kicsit mindannyiunk gondolata, figyelme temetőink, elhunyt hozzátartozóink felé irányul, ezért gondoltam úgy, hogy Karcag temetőinek körbejárásával hozzájárulhatunk az érdeklődők részére ahhoz, hogy megismerjék a történetüket. Örvendetes, hogy a zsidó temetőben Csillag Barnabás, a Karcagi Zsidó Hitközség elnöke fogadott bennünket és nagyon hasznos, egyedi információkat kaptunk a temetési szokásaikról, magáról a temetőről is.

Ezt követően utunkat a katolikus, illetve református temetők körbejárással, történetük megismerésével folytatjuk - tudtuk meg a képviselőnőtől, aki megígérte, jövőre folytatódnak a Városismereti séták.

- A Karcagi Zsidó Hitközség vezetése fontosnak tartja, hogy közelebb hozza a temetőt is a város lakosaihoz - mondta Csillag Barnabás, hiszen a hitközség életében nagyon fontos az ismeretterjesztés. A zsidó vallás szerint a tanulás és az ismeretek átadása nagyon fontos Micva (jótett). Így én is fontosnak tartottam, s a hitközség vezetősége támogatott abban, hogy nyisson az egyház a lakosság felé. Nyissuk tágra a kapukat, jöjjenek az emberek, nemcsak zsidó, egyéb vallású emberek is a rendezvényeinkre, ismerjék meg a kultúránkat, a jelenünket. Mondjunk, meséljünk együtt a múltunkról és így talán egy szebb jövőt építhetünk együtt - fogalmazott az elnök, aki beszélt az érdeklődőknek a temetési szokásaikról is, amelynek szigorú előírásai vannak.

- Minden vallási eseményen, vagy liturgikus szövegek olvasásakor tíz felnőtt zsidó férfinak kell jelen lenni. Így a temetőben is a temetések alkalmával meg kell lenni a tíz felnőtt férfi létszámnak. Temetőt látogatni bárki jöhet, ehhez nem kell létszám. Jelenleg a Karcagon élő zsidó emberek száma kevesebb, mint a tíz, ebbe beleértjük a felnőttet, gyereket, férfit és nőt is.

- A temetőben vannak különleges, rózsaszín sírkövek is. Ezekről mit kell tudni?
- A temetőnkben a közelmúltban kutatást végzett a karcagi Harsányi Lajos, aki felmérte az itt lévő köveket, készített róluk egy leltárt, s így derült ki, hogy az általunk igen tetszetősnek vélt és kedvelt rózsaszín kövek, azok tardosi vörös mészkövek, vagy más néven sittei vörös mészkövek, amelyek az 1870-es évek második feléből származnak. Ezeket azért kedvelték, szerették, mert nagyon erős, masszív kőanyagnak számítottak, viszont ezzel nagyon könnyen megmunkálhatóak voltak. Azt kell róluk tudni, hogy abban az időszakban gyakorlatilag zsidó temetőbe való kőanyagként szerepelt a köztudatban - tudtuk meg Csillag Barnabástól, aki elmondta, hogy jelenleg a zsinagóga és a temető látogatása csak csoportos keretek között lehetséges. A hitközség közösségi oldalán, vagy személyesen őt megkeresve lehet időpontot egyeztetni, de akár Pánti Ildikó önkormányzati képviselőnek is lehet jelezni az ilyen jellegű csoportos igényeket, egyéni látogatásra pillanatnyilag nincs lehetőség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:30, péntek | Helyi

Kamionnal ütközött egy traktor Karcagon

Összeütközött egy sódert szállító kamion, és egy permetezőt húzó traktor csütörtök délután Karcagon, a Kisújszállási úton.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Helyi

SIKERES VOLT A PROGRAM

Felkelteni az érdeklődést, mozgásra, táncra ösztönözni az óvodásokat nem is olyan nehéz. Kiváltképp akkor, ha olyan program mozgatja meg a gyerekeket és szüleiket is, mint a „Gyertek, gyertek játszani” projekt.

2024. Május 16. 20:29, csütörtök | Helyi

Teltházas lakossági fórum Karcagon

A Robert Fico elleni merénylet is arra világít rá, hogy a békepártiságért áldozatokat kell vállalni...

2024. Május 16. 16:00, csütörtök | Helyi

ÜLÉSEZETT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Megtartotta munkaterv szerinti ülését a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete.