Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2022. Október 22. 05:00, szombat | Helyi

VÁROSISMERETI SÉTA AZ IPARI PARKBAN

VÁROSISMERETI SÉTA AZ IPARI PARKBAN

A Karcagi Ipari Parkban az elmúlt években jelentős beruházások voltak. Pánti Ildikó, az ITKB elnöke a városismereti séta keretében ide várta az érdeklődőket.

A vendégeket Varga Nándor ügyvezető és Puskás László ügyvezető igazgató fogadta és kalauzolta a helyszínen.

-Örülök, hogy a városnéző körút során erre is elvetődtek a városból az érdeklődők, és már a bejáratnál, az Ökopark táblánál rövid tájékoztatót tartottam arról, hogy '99-ben az önkormányzat hogyan kérte meg az ipari park címet, hogyan jutottunk el odáig, ahol most vagyunk. Itt meg tudom mutatni, hogy az ipari parkban milyen vállalkozások láthatóak és melyiknek milyen egységei vannak és hogyan működnek - mondta Varga Nándor.

-Lassan nem lesz szabad hely a parkban, hiszen egy újabb beruházás fog hamarosan elkezdődni.

-Két hónappal ezelőtt a képviselő-testület döntött arról, hogy kiemelt beruházásként fogja kezelni a Repol Kft. építését. Korábban dr. Székely István, az INFO Kft. ügyvezetője Varga Mihály miniszter úrral aláírt egy megállapodást, hogy a 6,5 milliárdból megvalósuló kémiai újrahasznosító üzemet kormánytámogatással fogják, fogjuk megvalósítani, hisz ennek részese az ipari park.


- A KIP egyre több családnak biztosít munkát. Hányan dolgoznak jelenleg itt?
- Hát nem számoltam össze, de tudom mondani, hogy itt (E-pur) dolgozik tíz ember, az E-hull-nál száztíz, a Pennyben 130, a BJ Trans-nál tíz, Kurucz Istvánnal és ifj. Kurucz Istvánnal húsz, akit így hirtelen fel tudok sorolni. A KIP nemcsak ezeknek a családoknak ad megélhetést, hanem itt az áru be- és kiszállítása nagyon komoly tételt jelent. Tehát annak a 150 kamionosnak, aki naponta idejön, meg annak a 150 kamionosnak, aki kimegy innen és viszi a terméket tovább, azok családjának is komoly megélhetést jelent - fogalmazott az ügyvezető.


Pánti Ildikó képviselő meghívását a korábbiakhoz képest kevesebben fogadták el, hiszen az ipari parkhoz ki kellett kerekezni, az idősebbek már nem merték vállalni ezt az utat.


- Igen, valóban kicsit a városközponttól távolabbi részre jöttünk, az ipari park területére, ami a városnak egy nagyon fontos ipari övezete, ahol munkahelyek vannak és ahova az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy ide jöjjenek dolgozni. Így adódik most egy nemrégen átadott üzembe is, ahol az igazgató úr fog tájékoztatót tartani. Másrészt pedig olyan szép és jó idő van, kimondottan kerékpáros túrának hirdettük meg ezt, ebből adódóan a legbátrabbak, akik egészségileg is fel tudták vállalni, itt vannak. Nagyon szép kerékpártúrát is tettünk, amellett, hogy látjuk az ipari park fejlődését, a meglévő üzemeket, munkahelyeket és a leendő, várhatóan hamarosan átkerülő újabb üzemegységeket, amely fontos a város számára és látványnak és rendezettségben is szép. Örülünk neki, hogy itt lehetünk - fogalmazott a képviselő.


Puskás László, az E-hull és az E-pur ügyvezető igazgatója örömmel fogadta a társaságot, de azt is elmondta, hogy még a próbaüzem zajlik.


- Gyakorlatilag az utolsó simításokat végezzük, a technológiát és gyártást is most finomítjuk. Várhatóan körülbelül két-három hét, és megvan minden olyan receptúra, technológia, hogy hivatalosan is indulhatunk engedélyekkel. A próbaüzemet követően folyik egy készletfelépítés, feltöltés. Úgy gondolom szeptember végén, október elején már piacon tudunk lenni. Ami jó hír, hogy partnerek állnak már sorban, szeretnék több helyen is használni, akár a beltéri, akár a kültéri burkolásban. Jelentkeztek már autó utánfutó építőktől kezdve stég építők nagyon sokan. Bízom benne, hogy az évi 2000 tonnás mennyiség hamarosan emelhető - árulta el az ügyvezető igazgató, akit arra kérünk mutassa be az üzemet, hogy mit is dolgoznak majd itt fel?


- Ez egy érdekes szakmai kérdés, mert védett a technológia, tehát elvileg nem mondhatok semmit, nyilván gyakorlatilag azért körbe lehet írni. Kétféle hulladékkal dolgozunk, tehát a mi nyersanyagaink csak hulladékok, többnyire olyan hulladék, ami lerakóban van, tehát onnan mentjük meg, ezáltal állítunk elő olyan anyagot, ami reméljük hosszú-hosszú éveken keresztül szolgálja a vásárlókat. Körülbelül 50 százaléka a terméknek a mellettünk lévő elektronikai hulladék-hasznosítóból kerül ki, a másik 50 százalék pedig többnyire már a használatra alkalmatlan agrofólia darált változata. Ezek alkotják a kiinduló nyersanyagot, aztán különböző adalékokkal és különböző nyomásokkal, hőmérsékletekkel kezelve ebből lesz a végtermék, ami most adott esetben útszegélykő, vagy stégpadló, vagy gyakorlatilag kerítéselem, magas ágyás, vagy éppen komposztáló láda - tudtuk meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:30, péntek | Helyi

Kamionnal ütközött egy traktor Karcagon

Összeütközött egy sódert szállító kamion, és egy permetezőt húzó traktor csütörtök délután Karcagon, a Kisújszállási úton.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Helyi

SIKERES VOLT A PROGRAM

Felkelteni az érdeklődést, mozgásra, táncra ösztönözni az óvodásokat nem is olyan nehéz. Kiváltképp akkor, ha olyan program mozgatja meg a gyerekeket és szüleiket is, mint a „Gyertek, gyertek játszani” projekt.

2024. Május 16. 20:29, csütörtök | Helyi

Teltházas lakossági fórum Karcagon

A Robert Fico elleni merénylet is arra világít rá, hogy a békepártiságért áldozatokat kell vállalni...

2024. Május 16. 16:00, csütörtök | Helyi

ÜLÉSEZETT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Megtartotta munkaterv szerinti ülését a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete.