Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. Szeptember 08. 18:14, kedd | Helyi

VÁROSUNK ÉRTÉKE: KÖVES DARÁLÓ

VÁROSUNK ÉRTÉKE: KÖVES DARÁLÓ

Nyáron is dolgozott az úszószakosztály az Akácliget Fürdőben Kun László és Keserű Sándor edzők vezetésével, az Invictus Sportegyesület szervezésében.

A Kövesdaráló kiállítóhely két fő részből áll. Magából az őrlőhelyből és egy Malomtörténeti gyűjteményből. Most Klárika néni fog minket elkalauzolni ebben az érdekes világban
A Kövesdaráló fontosabb elemei:

Meghajtás szíjjal, villanymotor segítségével
Terméktovábbító: garat, felvonó-elevátor
Kövek: álló-mozgató távolság beállítóval (ezek közé kerül a daráláshoz szükséges termény: kukorica, zab, árpa). Kenyérgabonát (búza, rozs) sem a háború előtt, sem a háború után nem lehetett darálni, ez a városban működő őrlőmalmok feladata volt.

Az őrlemény rögzített zsákba került. Ez lehetett kisebb, vagy nagyobb dara, attól függően, hogy a daráltató milyen állat etetéséhez használta fel.
A helyiségben található:

- egy mázsa, amelyen a mester a darálás előtt lemérte a hozott terményt
- súlyok, véka, kanál
- mázsakönyv, melyben rögzítették a daráltató nevét, címét, a behozott termény mennyiségét, kiírások, pl. vámért, vagy pénzért történt őrlés.
- az anyagmozgatáshoz molnár kocsi.
- javításhoz szükséges szerszámok és satupad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.