Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 16. 20:00, szombat | Belföld
Forrás: mti/fotó: MTI/Mónus Márton

Vasárnap éjfélkor megszűnnek a budapesti korlátozások

Vasárnap éjfélkor megszűnnek a budapesti korlátozások

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésének megfelelően, vasárnap éjfélkor megszűnnek a koronavírus miatt bevezetett budapesti kijárási korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, az M1-en.

Gulyás Gergely közölte, a fővárosban a május 4-től életbe lépett vidéki enyhítés szabályai érvényesek, aminek értelmében mindenki köteles lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani másoktól.

A tárcavezető köszönetet mondott a budapestieknek, amiért hosszú ideig fegyelmezetten betartották a kijárási korlátozásokat, egyúttal figyelmeztetett, a most életbe lépő kevésbé szigorú intézkedések betartása is ugyanilyen fontos.

Megerősítette, amennyiben a járvány tendenciája változatlan marad, akkor a kormány május végén kérni fogja a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését az Országgyűléstől.

Gulyás Gergely kifejtette, a kormány két héttel ezelőtt azért csak vidéken oldotta fel a korlátozásokat, mert a fertőzöttek és a halálesetek is Budapesten koncentrálódtak.

Az elmúlt napokban Budapesten is sokkal többen gyógyultak meg, mint amennyien megbetegedtek, ezért mára - bár még mindig a fővárosban van a legtöbb fertőzött - az aktív betegek száma jelentősen csökkent - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a kormány mindenkivel konzultált, hogy felelősségteljes döntést hozhasson: kikérték a polgármesterek, virológus szakemberek, orvosok véleményét. "Nem méltatlan vitákra, hanem felelősségteljes döntésekre van szükség" - jelentette ki.

Elmondta, a budapesti korlátozások feloldásáról szóló rendelet még szombaton megjelenik. Ennek alapján Budapesten is kötelező a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.

A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatók.

A fővárosban is megmarad, hogy a 65 év felettiek reggel 9 óra és dél között látogathatják az élelmiszerboltokat, drogériákat és gyógyszertárakat, mindenki más pedig az ezen kívüli időszakban - mondta Gulyás Gergely, majd hozzátette, a piacok nyitvatartása ettől eltérő lehet az önkormányzatok döntése alapján, a fővárosban ez a kerületek hatáskörébe tartozik.



A miniszter aláhúzta, hétfőtől valamennyi üzlet látogatható, a szolgáltatások szabadon igénybe vehetők, a vendéglátóhelyeken pedig a kerthelyiségek, teraszok nyithatnak meg a fővárosban.

Szólt arról is, hogy a vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszaik után, mivel óriási veszteségeket szenvedtek el az idén.

A strandok, szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumokhoz és az állatkerthez hasonlóan, nyitva tarthatnak.

A védőtávolság megtartásának feltételeiről mindenhol az üzemeltetőknek kell gondoskodnia - emlékeztetett a tárcavezető.

Az istentiszteletek és misék, valamint a polgári házasságkötés és temetés egyaránt megtarthatók. Gulyás Gergely emlékeztetett, vidéken június 1-jétől lehet legfeljebb 200 fős lakodalmakat tartani, Budapesten erre június 15-től nyílik majd lehetőség akár szállodákban, vagy éttermekben is.

Elmondta, hétfőtől Budapesten is nyitva lehetnek az egyetemek, de ehhez mindenhol a rektor döntése is szükséges, akinek a védőtávolság betarthatóságát is biztosítania kell az intézményében. Gulyás Gergely megjegyezte, a felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

Címkék: budapest, vasárnap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.