Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. November 28. 05:01, kedd | Helyi
Forrás: Szolnok Tv

VASÚTMODELL KIÁLLÍTÁS SZOLNOKON

VASÚTMODELL KIÁLLÍTÁS SZOLNOKON

„Magyar témájú modulrendszer” is bemutatkozott a három napos szolnoki vasútmodell kiállításon.

A házigazdák idén további meglepetéseket is tartogattak- például a gyerekeknek szánt téli- alpesi terepasztalt, ami a nyitónap egyik kedvence volt. A látványos hobbinak egyre több követője akad hazánkban is.

Működő apróságok, élethű tájak. Ezt a magyar környezetet utánzó modult például a MÁV által leggyakrabban alkalmazott un. Domino 56- os pult replikájával irányítják

A pultot kezelő kéz látszik, miközben halljuk, amit mond „A Zöld a jelző és akkor most ugye a vonat be tud állni az állomásra.”

A terepasztal csaknem 20 önálló panelből áll, ami mögött rengeteg munkaóra van.

GÁL PÉTER szervező: „Maga a kiállításnak a berendezése egy másfél- két nap, egyébként meg egész évben készülünk, ugyanis folyamatosan építjük és fejlesztjük a terepasztalokat.”

Sokat számít a látogatók véleménye is.

VÁCI ZÉNÓ LÁSZLÓ : „Realisztikus és 3D- sek a vonatok, nem pedig ilyen bénák és a füvet is megcsinálták, meg ott a vizet is.”

Ez az alpesi táj hosszas unszolás után családi összefogással épült.

MAJOROS TÜNDE ZSUZSANNA : „Csak annyit mondtam, hogy szeretném hogyha egyszer a karácsonyunk olyan lenne, hogyha a kis modellvasutat felhasználnánk és körülötte menne a vonat és évekig gondolkodott rajta míg egyszer csak úgy döntött, hogy na jó, egye fene megcsinálom!”

Lászlónak- aki egyébként civilben mozdonyvezető- nem kevesebb mint 600 órájába került az ígéret valóra váltása. A hegyoldalak alapanyagát például a természetben gyűjtötte.

FARAGÓ LÁSZLÓ: „Nagyon sokszor járok szabadidőmben horgászni és kiszáradt fák kérgeit összegyűjtöttem és hungarocell alapra rá vannak ragasztva és akkor így alakult ki ez a szép sziklás táj.”

A Szolnoki Vasutas Csomóponti Művelődési Házban rendezett kiállítás folytatása garantált. A szervezők fejében- állításuk szerint- már most összeállt a kép, ami a legközelebbi egy év múlva esedékes találkozót illeti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.